SAD I 5G

U Zagrebu trodnevna radionica o sigurnom 5G-u: Koji su proizvođači telekom opreme sigurni?

Predstavnici američke vlade hvale poteze Hrvatske, ali navode da ima prostora za napredak

Tajma Rahimić, pravna savjetnica za program razvoja trgovinskog prava u američkom Ministarstvu trgovine

 Ranko Suvar/Cropix/Cropix

Američka Vlada u Zagrebu je okupila stotinjak gostiju iz regije iz državnog i privatnog sektora kako bi ukazala na važnost odabira sigurnih isporučitelja 5G tehnologija. Globalno najveći isporučitelj 5G tehnologija je kineski Huawei, a među prvih pet je i kineski ZTE.

Oba, prema izjavama predstavnika američkog Ministarstva trgovine, nisu na njihovom popisu ‘sigurnih‘ isporučitelja telekom opreme za 5G.

S druge strane, naglašavaju da Nokia, Ericsson i Samsung to jesu.

Žele Open RAN

Paul Harrison, direktor ureda za kibernetičku sigurnost i digitalnu politiku u State Departmentu, koji se okupljenima obratio putem video veze, kaže da je kod 5G-a ključno razumjeti da je on pretpostavka razvoja digitalne ekonomije.

- Kad se to uzme u obzir onda treba raditi na tome da imamo sigurnu telekomunikacijsku infrastrukturu i zato se SAD zalaže za to da se koristi otvoreni standard za 5G mobilne mreže Open RAN koji omogućuje raznolikost i konkurenciju u izgradnji mobilnih mreža budućnosti - kaže Harrison.

image

Važnost korištenja opreme od sigurnih vendora za telekom opremu trenutno je glavno pitanje koje naglšavaju predstavnici SAD-a

Ranko Suvar/Cropix/Cropix
image

Radionica traje tri dana i ima bogati program gdje će se razgovarati o utiscima javnog i privatnog sektora o izgradnji 5G mreža

Ranko Suvar/Cropix/Cropix

Pojasnio je da SAD vidi tehnološke kompanije iz država koje imaju totalitarne režime, kao potencijalni izvor sigurnosnih problema s obzirom na to da kompanije iz tih država, zbog političkog uređenja, nemaju mogućnost odbiti isporuku podataka tajnim službama.

Pri tome je kao primjer naveo Rusiju i Kinu, a iz Kine konkretno Huawei i ZTE.

- Važno je znati da američke i druge tvrtke iz država koje imaju demokracije ne moraju predati podatke sa svojih servera državnim službama sigurnosti, istražiteljima i sličnima, već te službe moraju proći kroz službene sudske kanale i pojasniti ako to traže, kao i što točno i zašto traže. Zato mi kao isporučitelje sigurnih rješenja za telekomunikacije vidimo tvrtke - Nokia, Ericsson i Samsung - kaže Harrison.

Inicijativa EU-a

Joe Farrelly, voditelj europskog tima ureda za bilateralne odnose State Departmenta dodao je da su razgovarali s hrvatskim kolegama i da su prepoznali da razumiju osjetljivost situacije.

- Vide koliko je tema osjetljiva te su upoznati s praksama koje postoje drugdje i sagledavaju cijelu situaciju u hrvatskom kontekstu - kaže Farrelly.

image

Joe Farrelly, voditelj europskog tima ureda za bilateralne odnose State Departmenta

Ranko Suvar/Cropix/Cropix

Hrvatska, inače, nije zabranila korištenje Huaweijeve opreme u izgradnji 5G mreža, ali je zato poduprla inicijativu EU o svojevrsnom sigurnom setu standarda za 5G, takozvanom 5G Security Toolboxu.

- Inicijativa EU je korak prema sigurnijim telekomunikacijskim mrežama, a mi bi voljeli kroz ovakve radionice dobiti perspektivu privatnog i javnog sektora o tome što se može napraviti da se 5G Security Toolbox još poboljša - kaže Farrelly.

Tajma Rahimić, voditeljica projekta i pravna savjetnica za program razvoja trgovinskog prava u američkom Ministarstvu trgovine kaže da je Hrvatska dobar partner i saveznik SAD-a u brojnim pitanjima te da se nada da će i po ovom pitanju moći uspješno surađivati.

Pohvale novom zakonu

- Iz naše perspektive, novi Zakon o elektroničkim komunikacijama, koji je uveo određene elemente brige o sigurnosti mobilnih mreža, dobra je baza za daljnji razvoj sigurnog 5G ekosustava u Hrvatskoj i voljeli bismo ukazati da bi u tom smislu trebalo razgovarati o otvorenom standardu za 5G mobilne mreže Open RAN-u - kaže Rahimić.

image

Radionica o sigurnim 5G mrežama okupila je stotinjak sudionika

Ranko Suvar/Cropix/Cropix

Naglašava da ova tema nije specifična samo za Hrvatsku.

- SAD na ovom pitanju radi s partnerima diljem svijeta, od Japan do Europe, te nam je cilj pomoći na izgradnji sigurne infrastrukture za digitalnu ekonomiju - zaključuje Rahimić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:49