SMART I ECO CITY

U utorak proglašenje najboljih u pametnim i zelenim rješenjima

Nagrade su odličan pokazatelj promjena i noviteta nastalih uslijed uključenosti građana u rad gradskih uprava i ulaganja gradova u inovacije

Lani je Vjeran Stilinović uručio nagradu za najbolji Smart City u kategoriji srednjeg grada gradonačelniku Koprivnice Mišelu Jakšiću

 Goran Mehkek/Cropix

Proglašenjem gradova dobitnika nagrada Smart i Eco City u zagrebačkom hotelu Westin 14. prosinca ove godine bit će zaključen ovogodišnji, četvrti po redu izbor najboljih hrvatskih gradova u pametnim i zelenim rješenjima koji organiziraju Hanza Media i portal Gradonačelnik.hr u suradnji s agencijom Apsolon. Dosad su nagradu Smart City osvajali Dubrovnik, Pazin, Koprivnica i Rijeka, kojoj je to pošlo za rukom dvaput, 2017. i 2019. Koprivnica je i među gradovima laureatima nagrade Eco City, a društvo joj prave Jastrebarsko i Križevci, pobjednik u 2019. Metodologija za izbor najpametnijeg grada i nagradu Smart City, ističu na portalu Gradonačelnik.hr, temelji se na analizi digitalne spremnosti gradskih uprava, rezultata pregleda javno dostupnih podataka odabranih relevantnih pokazatelja i anketnog upitnika za gradove koji pokazuju usmjerenost gradskog gospodarstva i društva na pametna rješenja, održivost s odnosom grada prema resursima i okolišu te stanje urbane mobilnosti i kvalitete infrastrukture.

"U ocjenjivanju gradova polazi se od Apsolonove metodologije analize digitalne spremnosti hrvatskih gradova koja je za 2020. i 2021. godinu primijenjena na 20 najvećih hrvatskih gradova. Za potrebe ovog izbora ista je metodologija bila primijenjena na sve prijavljene hrvatske gradove", navodi portal Gradonačelnik.hr.

image
Goran Mehkek/Cropix

Iako se pod digitalnom spremnošću gradova često podrazumijeva isključivo digitaliziranost gradske uprave, ona je u ovome izboru samo jedan od pokazatelja za odabir najpametnijeg grada. Kao čimbenici pametnog grada uzimaju se u obzir i strateški dokumenti grada, razvoj pametnog društva na njegovu području, kao i dostignute razine pametnog gospodarstva, okoliša i infrastrukture. Riječ je o ukupno tridesetak pokazatelja uzetih u obzir prilikom rangiranja gradova.

U Apsolonov indeks digitalne spremnosti gradskih uprava, podsjetimo, ulaze, među ostalim, pokazatelji broja administrativnih postupaka i stupnja digitaliziranosti podataka, objedinjeni servisi plaćanja u gradu i uključivanje građana u odlučivanje putem digitalnih platformi. Među pokazateljima iz drugih područja koja se promatraju u ovome izboru su i brzina interneta u gradu (pametna infrastruktura), udio zaposlenih u ICT sektoru (pametno gospodarstvo) i udio energetski učinkovite rasvjete u javnim rasvjetnim tijelima kao dio kriterija pametnog okoliša.

image

Goran Ogurlić i Vojko Obersnel

Goran Mehkek/Cropix

- Odabir najpametnijeg domaćeg grada potekao je kao nastavak istraživanja digitalne spremnosti 20 najvećih hrvatskih gradova koje provodimo već treću godinu zaredom. Objektivni pristup i metodologija pomogli su nam da jednostavnim i sustavnim pristupom definiramo što točno predstavlja pojam pametnog grada. Nagrade su odličan pokazatelj promjena i noviteta nastalih uslijed aktivne participativne uključenosti građana u rad gradskih uprava i spremnosti investiranja gradova u inovativna rješenja - objašnjava članica Uprave Apsolona Mirjana Samardžić Novoselec.

Dok će gradovi kandidati za nagradu Smart City biti odabrani na temelju izračuna svih pokazatelja koji se uzimaju u obzir, uži izbor gradova kandidata za Eco City napravit će specijalni žiri sastavljen od predstavnika organizatora izbora. Žiri će razmotriti kandidature gradova pristigle na natječaj za nagradu Eco City, a kako doznajemo, dosad je 28 gradova dostavilo svoje kandidature za ovu nagradu.

Nagrada Eco City dodjeljuje se gradu koji je dosegnuo najbolje prakse i rješenje u svojevrsnom trojstvu brige za okoliš koje obuhvaća gospodarenje otpadom, zelenu energiju i promet na čisti pogon. Od gradova kandidata u ovom izboru tražilo se, među ostalim, energetski učinkovitim projektima poput ugradnje solara na lokalnoj infrastrukturi te broju punionica za električna vozila na području grada.

image

Eco i Smart City

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 06:02