MEGA-POSAO U NAJAVI

U tijeku je jedno od najvećih preuzimanja u telekom sektoru dosad: HT i A1 dobivaju punokrvnog konkurenta?

Telemach, prema informacijama iz branše, u Optimu namjerno ulazi iznimno polako i oprezno. Za trećeg je igrača ovo veliki korak

Telemach

 Darko Tomas/cropix

Iduća dva do tri mjeseca na Zagrebačkoj burzi odvijat će se jedno od najvećih preuzimanja u telekom sektoru dosad. Telemach se priprema za potpuno preuzimanje Optima telekoma i pretvaranje u punokrvnog konkurenta Hrvatskom telekomu i A1 Hrvatska. Poslao je zahtjev Hanfi, a regulator financijskog tržišta to nam je potvrdio.

U prvom valu, koji je završio krajem siječnja, Telemach je dobio zeleno svjetlo da formalno preuzme 54,31 posto Optime od HT-a i Zagrebačke banke za 347 milijuna kuna. Sad u drugom valu, koji će se odvijati u narednim mjesecima, planira preuzeti preostalih 45,69 posto Optime. Točan iznos za koji to kani napraviti zasad nije poznat. Bit će objavljen kad Hanfa odobri Javnu ponudu za preuzimanje.

U drugom valu

Kako je Optima dioničko društvo, i k tome izlistano na Zagrebačkoj burzi, cijeli je proces preuzimanja preostalih dionica od malih dioničara pod budnim okom Hanfe i, po zakonu, javan. Dobra je to vijest za sve male dioničare Optime.

Cijena dionice Optime unazad mjesec dana na Zagrebačkoj burzi kreće se između 5,04 i 5,20 kuna po dionici. U utorak je tržišna kapitalizacija tvrtke iznosila 359,72 milijuna kuna. Nezahvalno je procijeniti kako će se kretati dalje. No, poznato je da je Telemach pri kupnji većinskog udjela od HT-a i Zabe, Optimu platio cijenu koja je odgovarala tržišnoj kapitalizaciji od 639 milijuna kuna. Vidljivo je da je to znatno veća procjena vrijednosti Optime od one koje je trenutno aktualna na burzi.

Dioničari aktivisti

Telemach, po informacijama iz branše, u Optimu namjerno ulazi iznimno polako i oprezno. Za trećeg je igrača ovo veliki korak. HT nasljednik je HPT-a, a jedinog velikog konkurenta, današnji A1 Hrvatska, a tada Vip, dobio je 1999. godine. Otad, znači više od 20 godina, na hrvatskom tržištu postoje samo dva telekoma koja mogu ponuditi i mobilne i fiksne telekom usluge. Pripajanjem Optime, koja je fiksni operater, sad će to moći i Telemach, koji je u Hrvatskoj nastao preuzimanjem trećeg mobilnog operatera, Tele2.

Dodatan razlog su mali dioničari Optime, koji su se pokazali kao vrlo aktivni dioničarski aktivisti. Stiskali su Hakom, Hanfu i AZTN kad god su smatrali da postoji nejasnoća. Telemach je stoga, unatoč činjenici da je većinski vlasnik Optime, toliko oprezan da poslovno Optimu i dalje tretira kao tržišnog konkurenta. Primjerice, svoju novu ponudu za gigabitni internet tretira kao konkurentsku ponudu Optiminom brzom internetu. Da bi Optima ponudila mobilne tarife, dvije su tvrtke potpisale poseban ugovor, a uprava Optime ostala je ista. U Telemachu čak signaliziraju da su naklonjeni svim zaposlenicima Optime koji imaju rezultate.

image

Adrian Ježina

Darko Tomaš/Cropix

Veliki planovi i u gigabitnom internetu

Čelnik Telemacha Hrvatska Adrian Ježina kaže da su posljednjih mjeseci dodatno povećali ulaganja u poboljšanje korisničkog iskustva. Svjestan je kritika koje su tijekom prošle godine dobili i od korisnika i od regulatora te tvrdi da aktivno rade na njihovu rješavanju.

Objašnjava da su stoga stvorili i vlastitu korisničku službu u Zagrebu. Dodatno, aktivno zapošljavaju kako bi mogli realizirati zahtjeve korisnika na terenu. Telemach je lani narastao na više od 600 zaposlenih.

U to nije uračunata Optima. Ježina objašnjava da su im sad i svi IT sustavi u Hrvatskoj. Prethodno je Tele2 te sustave imao u inozemstvu. S novom organizacijom, kaže, mogu korisnicima ponuditi bolju uslugu. - Naši planovi su veliki. Želimo u pet godina dovesti gigabitni internet do 500.000 kućanstava, a 5G u većim gradovima dignuti do ljeta - kaže Ježina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:26