ZRAČNI PROMET

U Osijek sletio prvi avion iz Münchena: ‘Ovo je velik dan za cijelu Slavoniju i Baranju‘

Ovi letovi bit će na rasporedu do sredine siječnja iduće godine, a odvijaju se u dvije rotacije ponedjeljkom i petkom
 Osječko-baranjska županija

U osječku Zračnu luku u ponedjeljak su sletjeli prvi putnici na novouspostavljenoj liniji između Osijeka i Münchena, koje su tom prigodom dočekali osobno gradonačelnik Osijeka Ivan Radić, dožupan osječko-baranjski Mato Lukić, direktor Zračne luke Osijek Ivan Kos te v.d. predsjednika uprave Croatia Airlinesa Jasmin Bajić. Razlog za ovakav doček leži i u činjenici da je ovo nakon dugo vremena prvi međunarodni let iz Osijeka, koji je ugovorila nova uprava Zračne luke na čelu s direktorom Kosom, ali i prvi međunarodni let iz Osijeka u povijesti Croatia Airlinesa, što je podatak s kojim se zapravo nitko ne bi trebao ponositi niti ga isticati. Zasad je ugovoreno da će ovi letovi biti na rasporedu do sredine siječnja iduće godine, a odvijaju se u dvije rotacije ponedjeljkom i petkom sa zrakoplovima tipa Dash 8 kapaciteta 76 sjedala.

image
Osječko-baranjska županija

- Ovo je velik dan za našu zračnu luku, grad Osijek i cijelu Slavoniju te Baranju. Na početku projekta punog oživljavanja Zračne luke Osijek krenuli smo s najlogičnijom suradnjom, s nacionalnim operaterom Croatia Airlinesom, a prva linija koju smo zajedno odabrali, ova do Münchena, je s obzirom na dijasporu i turistički potencijal jednako tako logična. Dobro je da smo krenuli s prirodnim, pouzdanim, partnerima jer puniti i održavati liniju u vrijeme epidemije nije i neće biti lagano. Želimo da ona postane tradicionalna veza ovog dijela Hrvatske i regije s južnom Njemačkom, ali i cijelom Europom - izjavio je Kos. Inače, kontrola ovoga leta odvijala se iz obnovljenog tornja kontrole zračne plovidbe, sad jednog od najmodernije opremljenih u regiji.

image
Osječko-baranjska županija

Naime, Hrvatska kontrola zračne plovidbe (HKZP) obnovila je zgradu osječke podružnice i modernizirala kontrolni toranj koji nije bio u funkciji od 1991., a vrijednost investicije je 7 milijuna kuna. Riječ je o zgradi izgrađenoj 1980. i napuštenoj tijekom Domovinskog rata, zbog čega je usluga kontrole zračnog prometa dosad pružana iz pomoćnog i neadekvatnog objekta smještenog na krovu zračne luke. Odsad će pak kontrolori letenja raditi s najmodernijim konzolama i sustavom za prikaz prometne situacije na tornju.

image
Osječko-baranjska županija
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 19:51