mali broj rezervacija

U hrvatskoj turističkoj meki gotovo 15 posto manje privatnih iznajmljivača

Sigurno epidemiološko okruženje preduvjet je dolaska gostiju, stoga je svim dionicima u turizmu preporučena oznaka Safe Stay in Croatia
 Zvonimir Barisin/Cropix

U Splitsko-dalmatinskoj županiji u proteklom periodu broj privatnih iznajmljivača smanjen je za 11 posto, a u gradu Splitu za gotovo 15 posto. Taj podatka je iznesen na online sjednici Sekcije Zajednice obiteljskog turizma HGK – Županijske komore Split. Voditeljica Sekcije Gordana Piteša navela je da je sigurno epidemiološko okruženje preduvjet dolaska gostiju, stoga je svim dionicima u turizmu preporučila oznaku Safe Stay in Croatia, koja može biti presudna gostima pri odabiru. U ovom trenutku je mali broj rezervacija, rekla je Piteša te preporučila iznajmljivačima da stave naglasak na prodaju te da budu prisutni na više mreža.

''Puno posla je odrađeno i od strane nacionalne Zajednice obiteljskog turizma, nekim našim prijedlozima je udovoljeno te je upravo važnost Zajednice to što nam s jedne strane omogućava komunikaciju s ministarstvima i nadležnim institucijama, a s druge pruža priliku privatnim iznajmljivačima da konkretno predlažu mjere koje će im olakšati i unaprijediti poslovanje'', rekla je predsjednica Zajednice obiteljskog turizma HGK Martina Nimac Kalcina.

Nimac Kalcina je podsjetila na prijedloge mjera za olakšanje poslovanja privatnim iznajmljivačima koje je Zajednica krajem veljače uputila resornom ministarstvu, poput oslobođenja plaćanja prve rate godišnjeg paušalnog poreza na dohodak privatnim iznajmljivačima kojem je rok plaćanja 31. ožujak ove godine, oslobađanja plaćanja turističke pristojbe i članarine za 2021. godinu za sve koji odjave svoje smještajne kapacitete uz uvjet da u njima nisu imali evidentirane goste, odnosno pronalaska načina kreditiranja privatnih iznajmljivača temeljem poslovanja u 2019. godini, ili na osnovi davanja jamstva ili subvencioniranja kamatne stope- korištenjem već postojeće HABOR-ove kreditne linije za privatne iznajmljivače s mogućnošću reprogramiranja za fiksne troškove.

Na sjednici je bilo riječi i o nužnosti organiziranja dodatnih punktova za testiranje, ubrzavanja samog testiranja, primjerenijoj cijeni testova za goste te općenito olakšavanja procedure, na čemu će se i dalje inzistirati jer su na taj način donositi odluke o izboru destinacije. Također se razgovaralo i o mogućnosti stavljanja kategorizacije u mirovanje, primjerice, na godinu dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:44