GAŠENJE

U Hrvatskoj se gasi nekad popularna mobilna tehnologija, ali slavna Nokia 3310 nadživjet će i to

Najveći operater na tržištu najavio da u sklopu svojih investicija planira provesti i restrukturiranje

Nokia je 2017. obnovila prodaju svog modela 3310, koji radi na 4G tehnologiji, ali u 2025. radit će i stare verzije popularnog mobitela, samo na 2G-u

 Maksim Blinov/Sputnik/Profimedia

Stara Nokia 3310, jedan od najpopularnijih mobilnih telefona svih vremena, od početka 2025. godine i dalje će se u Hrvatskoj moći koristiti kao i do sada. No, to neće biti slučaj s nizom starijih mobilnih telefona.

Hrvatski telekom najavio je da će u idućih godinu dana ugasiti svoju 3G mrežu. Prestat će s radom u cijelosti početkom 2025. godine, a za korisnike neće donijeti nikakve druge promjene, primjerice na cijene i naknade, izuzev prestanka pružanja usluga na 3G tehnologiji. Slično se očekuje i kod ostalih operatera, ne samo u Hrvatskoj već i u ostatku Europe.

Prvi sinonim

U SAD-u su svi vodeći operateri ugasili svoje 3G mreže tijekom prošle godine.

Tehnologija mobilne mreže, 3G, koja je bila prvi sinonim za mobilni internet, time odlazi u povijest.

Internetske brzine preko 3G-a inicijalno su se mjerile u kilobajtima, a kasnije megabajtima. Imala je niz nadogradnji i brendirala se pod različitim imenima, uključujući UMTS i HSDPA. No, riječ je o tehnologiji koja je toliko stara da je bila hit u vrijeme iPhonea druge generacije, koji je predstavljen sredinom 2008. godine.

Stara Nokia 3310 moći će se nastaviti koristiti, jer podržava 2G tehnologiju. Novija verzija Nokije 3310, predstavljena prije pet godina, a koja podržava 4G promjenu, neće ni osjetiti ovu promjenu.

U HT-u navode da će građani moći nastaviti koristiti svoje mobilne telefone dalje za telefoniranje i slanje SMS-a, ali ne i za surfanje preko 3G-a.

Ostaje 2G

- Ako imate uređaje koji nemaju mogućnost pristupa 4G i/ili 5G tehnologijama i ne odlučite se na nabavku novog uređaja, svoje usluge moći ćete koristiti samo putem 2G tehnologije. 2G tehnologija omogućava neometano korištenje govornih i tekstualnih usluga - pozivi i SMS poruke, a korištenje mobilnog interneta odvijati će se sukladno mogućnostima tehnologije - navode u HT-u.

Plan je operatera postupni, potpuni prelazak na 5G tehnologiju i put prema 6G-u, koji uključuje i konekcije prema satelitima.

U Hrvatskoj većina korisnika ima mobitele koji podržavaju 4G mreže.

U HT-u pojašnjavaju da 3G mrežu gase zbog prelaska na energetski učinkovitije i za korisnike kvalitetnije 4G i 5G tehnologije.

- ICT sektor odgovoran je danas za 2 do 3 posto globalnih CO2 emisija te se predviđa da će do 2030. godine zbog rasta korištenja usluga iz oblaka i umjetne inteligencije dosegnuti udio od oko 7 posto. Zato je zamjena 3G s mrežama novije generacije, kao što su 4G i 5G, u skladu sa strategijom održivog poslovanja HT-a - pojašnjavaju.

Dodaju i da prelaskom na 4G i 5G tehnologiju HT osnažuje održivu digitalnu transformaciju društva uz osiguranje bržih, naprednijih i sigurnijih usluga.

image

Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije (CTIO) HT-a

Ranko Suvar/cropix/Cropix

Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije (CTIO) HT-a kaže da će gašenje 3G-a provesti postupno i u skladu s industrijskim trendovima. Ističe da će to dovesti i do poboljšanja kvalitete usluga za veliku većinu korisnika HT-a.

Više spektra za 5G

- Umirovljenje 3G tehnologije će nam omogućiti da frekvencijske resurse upotrijebimo za 4G i 5G tehnologije što će se reflektirati u boljoj usluzi za naše korisnike - pojašnjava Drilo.

Dodaje da će tako smanjiti ugljični otisak po prenesenoj količini podataka s obzirom na to da je 4G tehnologija pet puta, a 5G tehnologija čak 15 puta energetski učinkovitija od 3G-a.

- Isti postupak provode već brojni svjetski i europski telekomi, koji supstituiraju 3G u korist naprednijih mreža koje omogućavaju veće brzine, manju latenciju, poboljšani kapacitet te su spremne podržati nove tehnologije. Dodatnim ulaganjima u unaprjeđenje 4G i 5G mreže otvorit ćemo mogućnosti za daljnje inovacije i poboljšanu povezanost, što će pozitivno utjecati i na društveni i gospodarski razvoj - zaključuje Drilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 14:30