Crvena lista

Svaki četvrti austrijski turist napustio Hrvatsku

Prema procjenama britanskih medija, u Hrvatskoj se u ovom trenutku nalazi 20 tisuća Britanaca
 Ivo Ravlić / CROPIX

Velika Britanija posljednja je u nizu europskih država koje razmišljaju o tome da uvedu mjere za turiste povratnike iz Hrvatske.

Ako je vjerovati njihovim medijima, prije svega The Independentu i Daily Mailu, britanska vlada razmišlja o uvođenju obavezne 14-dnevne karantene za sve britanske turiste koji će se s ljetovanja vratiti iz Hrvatske.

Razlog za tu mjeru, navodi The Independent, jesu podaci Europskog centra za sprečavanje bolesti (ECDC) prema kojem maksimalna prosječna stopa oboljelih na 100.000 stanovnika tijekom dva tjedna, koja se tolerira za neograničeno prelaženje granice, iznosi 20, a ta je stopa za Hrvatsku jučer, prema ECDC-u, iznosila 32,2.

20.000 Britanaca

Prema procjenama britanskih medija, u Hrvatskoj se u ovom trenutku nalazi 20 tisuća Britanaca, no podaci iz eVisitora pokazuju kako ih je trenutno u Hrvatskoj ipak nešto manje, točnije oko 15 tisuća.

Vijest o tome da će Hrvatsku i Velika Britanija moguće staviti na crvenu listu prenosi i Daily Mail, no oni istu sudbinu predviđaju i Turskoj te Grčkoj, sve redom zemljama u kojima se posljednjih tjedana opet počela pogoršavati epidemiološka slika.

Spominju se, doduše, i Španjolska i Francuska, a Španjolskom se posljednjih dana prilično bave i njemački mediji, ponajviše Bild, koji žarištem smatra popularno španjolsko ljetovalište Mallorcu te poziva na uvođenje mjera zbog divljanje epidemije.

Službenih ni neslužbenih najava iz Njemačke o uvođenju mjera pri povratku turista zasad nema, no dobar dio sektora strepi da bi to, u slučaju nastavka rasta brojeva, mogla biti logična stepenica, posebno nakon što su nam ograničenje već uveli Austrijanci, Nizozemci, Finci, a najavili Slovenci i Britanci.

Kad je u pitanju Austrija, njihova odluka da u noći s nedjelje na ponedjeljak za sve povratnike u Austriju iz Hrvatske počnu vrijediti mjere ograničenja izazvala je prilične gužve na graničnom prijelazu Spielfeld.

Obavezan test

Kako prenosi Kleine Zeitung, u strahu da bi ih mogle uhvatiti mjere obavezne karantene, u slučaju da pri povratku nemaju negativan test na Covid-19, brojni su Austrijanci u nedjelju iz Hrvatske pohitali svojim kućama, a medijski napisi govore kako ih je nakon ponoći izvan granice ostalo 350, zbog čega će morati u karantenu.

Kolone na granici s nedjelje na ponedjeljak bile su duge nekoliko kilometara, između ostaloga i zbog brojnih Nijemaca koji su se vraćali svojim kućama, a Kleine Zeitung piše kako se promet normalizirao poslije ponoći, oko 1:30.

Prema podacima koje nam je dostavio HTZ, ovaj vikend Hrvatsku je, gledajući generalne brojke, napustilo 10 tisuća Austrijanaca, no teško je reći koliki je ovdje udio onih koji su zbog najave uvođenja mjera skratili svoje ljetovanje i otišli ranije, a koliko ih je ionako ovaj vikend planiralo povratak kućama.

Konkretnije, u petak je, prema podacima iz eVisitora, u Hrvatskoj boravilo sve skupa 40 tisuća, a jučer 30 tisuća Austrijanaca, što znači da ih je ovaj tjedan na Jadranu četvrtina manje nego prošli.

“Odluka austrijskih vlasti da je od jučer po povratku iz Hrvatske potrebno predočenje testa na Covid-19 ili odlazak u samoizolaciju sigurno će doprinijeti smanjenju turističkog prometa s tržišta Austrije u narednom razdoblju. Riječ je o tržištu koje se u dosadašnjem dijelu kolovoza nalazi na šestom mjestu s ostvarenih više od 635 tisuća noćenja, što je oko 60 posto lanjskog rezultata u istom razdoblju”, poručili su iz Hrvatske turističke zajednice.

Najavu postroženja prelaska granice prošlog je tjedna slovenskim povratnicima s ljetovanja najavio i glasnogovornik slovenske vlade Jelko Kacin, i to upravo dan nakon što se u Ljubljanu vratio s odmora na Krku. A dan poslije se opet zaputio na Jadran.

Kako pišu slovenski mediji, tek bi danas trebala biti poznata odluka Slovenije hoće li i kakve će mjere uvoditi, a zasad se spominje nekoliko varijanti.

Najstroža bi podrazumijevala karantenu za sve povratnike, a javila se ideja i o uvođenju karantene samo za mlade, od 15 do 35 godina. Razmišlja se i o talijanskom modelu koji predviđa predočenje negativnog testa na Covid ili naknadno testiranje pri povratku u zemlju u roku od 48 sati nakon prelaska granice.

Vikendica na Krku

Slovenski mediji spekuliraju da bi se mjere mogle odnositi samo na pojedine djelove Hrvatske, navodeći kako Istra i Kvarner imaju bolju epidemiološku sliku i od same Slovenije.

Moguće da Slovenija pokušava pronaći neku “mekšu” varijantu ograničenja povratka zato što velik broj Slovenaca u ovom trenutku jest na Jadranu ili tek planira tamo poći, a velik dio njih ovdje ima nekretnine u svojem vlasništvu, pa nisu svi zadovoljni vladinim najavama.

Slovenski ministar zdravstva Tomaž Gantar jučer je Slovencima preporučio da ne putuju u Hrvatsku, a onima koji se vraćaju s odmora predložio da se nekoliko dana izoliraju, za svaki slučaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:03