1500 RADNIKA

Sutra odluka o sudbini radnika Brodosplita. Debeljak još misli da država može spasiti sve

Nad tvrtkom Brodosplit prije desetak dana pokrenut je predstečajni postupak. "Vjerovnicima teče rok od 29 dana...‘

Tomislav Debeljak vlasnik splitskog brodogradilista Brodosplit.
 

 Duje Klaric/Cropix

"Do kraja tjedna a vrlo vjerojatno već do kraja srijede bit će poznata sudbina svih njih oko 1500 radnika iz sustava Brodosplit. Tu vijest koja je već nekoliko dana kruži među radnicima Brodosplita, nama nije direktno potvrdio Tomislav Debeljak ali nije niti rekao da nije točna .“ U ovakvoj situaciji kada je Brodosplit zbog više sile i sporosti države morao započeti predstečajni postupak zadržati možemo smo one radnike koji rade na projektima za koje je osigurano financiranje. Tijekom tjedna vidjet ćemo koliko je to radnika. Više od tri mjeseca otkad traje viša sila jedno osnovno mi je na pameti, a to je da što prije saznamo gdje smo i da radnicima to konačno možemo reći. Da su nam bar državna tijela rekla prvi dan da nam neće pomoći bili bi u puno boljoj situaciji. Ovako sada konačno moramo presjeć i uzdat se samo u sebe. Nadam se da ćemo doći do što većeg broja radnika koji će normalno raditi svoj posao te da ćemo na takav način sačuvati brodograđevnu djelatnost, a onda kasnije nastaviti poslovanje nadam se sa restrukturiranim mišljenjem hrvatskih političara i institucija vezanih za izvoz i pozitivnu brodogradnju kakvu smo u Brodosplitu izgradili, te konačno na ponos svih da složno nadoknadimo izgubljeno i opet se popnemo na sam svijetski vrh“, kazao je Tomislav Debeljak, predsjednik uprave Brodosplita.

Zaustaviti spiralu gubitka

Debeljak i dalje smatram da država može u dva dana riješiti ovaj problem u kojem se nalazi Brodoslit i tako sačuvati radna mjesta. „Da su nam pomogli ne samo da bi zadržali sve radnike nego bi imali još veći broj jer smo ugovorili nove vrlo dobre I vrijedne ugovore, a za koje usprkos svim pozitivnim mišljenjima nakon preko pola godine još nismo dobili avansna jamstva. Sada po prvi puta od kad sam se rodio radimo gubitak i nalazimo se u situaciji da moramo zaustaviti tu spiralu. No, vjerujem da će ovaj naš prijmer potaknuti sve glave da se konačno u državi retrukturira financiranje pozitivne brodogradnje i da konačno po uzoru ostalih brodograđevnih zemalja počnemo raditi složno, stabilno i profitabilno. Sada barem znamo gdje je osnovni problem kojeg treba riješiti, a ja sigurno neću odustati“, istaknuo je Tomislav Debeljak.

Dakle, vrlo vjerojatno već u srijedu prvog lipnja bit će poznata sudbina radnika . Jedan dio njih , koliko se doznaje, nije bio upitan niti posljednjih nekoliko mjeseci i radio je čitavo ovo vrijeme, njima bi se trebao pridružiti još jedan dio radnika ako se pokaže da Brodosplit ima osigurano financiranje za projekte na kojima bi radili, jedan dio bi možda još sačekao neke projekte odnosno osiguranje financiranja tih projekata kako bi se vratio na posao a jedan dio bi ostao bez posla. Koliko je radnika u kojoj skupini Debeljak kaže nije u ovom trenutku, kaže, u mogućnosti reći.

Što se tiče tvrtki koje posluju u sustavu Brodosplit poznato je da je nad tvrtkom Brodosplit pokrenut prije desetak dana predstečajni postupak . „Predstečajni postupak nad tvrtkom Brodosplit d.d. je u fazi u kojoj vjerovnicima teče rok od 29 dana da prijave svoje tražbine na propisanom obrascu nadležnoj jedinici Financijske agencije. Odvijat će se dinamikom propisanom Stečajnim zakonom. Ročište radi ispitivanja tražbina određeno je za 7. rujna 2022.godine. Rokovi za izradu plana su također propisani Stečajnim zakonom, ali se ističe da se plan sudu mora podnijeti najkasnije u roku od 21 dan od dana pravomoćnosti rješenja o utvrđenim i osporenim tražbinama odnosno od dana dostave odluke drugostupanjskog suda o žalbi protiv rješenja o utvrđenim i osporenim tražbinama“, pojasnila nam je Franka Buzov predsjednica Trgovačkog suda u Splitu.

Vjerovnicima teče rok

Nad tvrtkom Brodosplit prije desetak dana pokrenut je predstečajni postupak.

„Predstečajni postupak nad tvrtkom Brodosplit d.d. je u fazi u kojoj vjerovnicima teče rok od 29 dana da prijave svoje tražbine na propisanom obrascu nadležnoj jedinici Financijske agencije. Odvijat će se dinamikom propisanom Stečajnim zakonom. Ročište radi ispitivanja tražbina određeno je za 7. rujna 2022.godine. Rokovi za izradu plana su također propisani Stečajnim zakonom, ali se ističe da se plan sudu mora podnijeti najkasnije u roku od 21 dan od dana pravomoćnosti rješenja o utvrđenim i osporenim tražbinama odnosno od dana dostave odluke drugostupanjskog suda o žalbi protiv rješenja o utvrđenim i osporenim tražbinama“, pojasnila nam je Franka Buzov predsjednica Trgovačkog suda u Splitu.

Predsjednica Trgovačkog suda u Splitu nama je kazala da je krajem prošle i početkom ove godine na Trgovačkom sudu u Splitu zaprimljeno najmanje 27 prijedloga za otvaranje stečaja nad trgovačkim društvima kćeri tvrtke Brodosplit. Radi se o tvrtkama :Brodska i ostala oprema , Održavanje strojeva,Tvornica dizel motora , Cjevarska izrada , Brodosplit - računovodstvo i financije, Zaštita trupa od korozije, Izrada alata , Brodograđevni institut , Čišćenje objekata ,Opremanje plovnih objekata , Oblaganje , Boja-Trup, Brodosplit-montaža ,Brodosplit-čelik , Skelarski radovi ,Optimizacija i ekologija , Brodosplit-trgovina , Strojna obrada materijala , Privremena energetika , Transportna sredstva , Trup inženjering , Nerazorna ispitivanja , Interijer i završni, Informatički sustavi , Bravarski segmenti , Ljudski resursi i Ispitivanje brodskih sustava .Radi se o tvrtkama koje su ukupno imale dugovanja nešto ispod 20 milijuna kuna i za koje je uprava Brodosplita Vladi RH predložila prijeboj potraživanja na iznosu kako tvrde nezakonski ovršene koncesijske naknade iz godina prije privatizacije, a koje je preko 30 milijuna kuna.

„Na sudu smo uspjeli na relativno jednostavan način utvrditi da su navedena trgovačka društva povezana s Brodosplitom d.d., što ne znači da nije podneseno još prijedloga i nad nekim trgovačkim društvom koja su u vezi s Brodosplitom, ali to sud na jednostavan način ne može utvrditi. Prijedlozi za otvaranje stečaja nad trgovačkim društvom Opremanje plovnih objekata i Privremena energetika su odbačeni, jer nije bilo presumpcije postojanja stečajnih razloga . Ta društva su izašla iz blokade prije 60 dana.Kod preostalih 25 društava započeo je postupak te su trgovačkim društvima: Brodska i ostala oprema, Brodograđevni institut, Čišćenje objekata, Čelik – radnici, Skelarski radovi, Optimizacija i ekologija, Transportna sredstva, Brodosplit trgovina imenovani privremeni stečajni upravitelji kojima ovih dana ističe rok za podnošenje izvješća o stanju svakog od dužnika, nakon čega će stečajna sutkinja za svakog od dužnika odlučiti o daljnjem tijeku postupka“, pojasnila je predsjednica Trgovačkog suda u Splitu Franka Buzov..

Predsjednica Trgovačkog suda u Splitu podsjetila je da je krajem proteklog tjedna u ostalim postupcima održana ročišta te da je trgovačko društvo Brodogradilište specijalnih objekata dalo Izjave o pristupu dugom trgovačkom društvu Interijeri i završni radovi, te trgovačko društvo Tvornice dizel motora. „Nakon što pregledaju dane izjave, blokade i stanja sveukupnih dugovanja stečajni suci će donijeti odluke prihvaćaju li se ili ne. Na ročištima za preostala društva nitko nije pristupio dužnicima pa se ovih dana očekuju odluke o daljnjem tijeku postupka, a svaka odluka će biti javno dostupna na eOglasnoj ploči“, kazala je predsjednica Trgovačkog suda u Splitu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:25