DIGI AWARD 2021

Studenti osmislili ‘Zdravomat‘: automat na kojem možete kupiti povrće i voće lokalnih OPG-ovaca

Fabijan Boldin, Albert Šujević, Stefano Turković i Paulo Paljuh s profesoricom Sanjom Prodan došli na ideju kako spojiti grad i selo
 Goran Šebelić/Cropix

Kada su razmišljali kako bi spojili grad i selo, poljoprivredu i urbanu sredinu, učenicima 4.k razreda Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile Fabijanu Boldinu, Albertu Šujeviću, Stefanu Turkoviću i Paulu Paljuhu na čelu s razrednicom, mentoricom i profesoricom ekonomske skupine predmeta Sanjom Prodan palo je na pamet osmisliti Zdravomat.

Riječ je o automatu koji bi bio smješten u prizemlju stambenih zgrada i nebodera u velikim gradovima te bi stanarima kojima tržnica nije blizu osiguravao brz, jednostavan i dostupan način nabave voća i povrća lokalnih obiteljskih poljoprivrednih i ekoloških proizvođača.

Dodatna funkcija

Automat bi funkcionirao kao i svi drugi automati - nakon ubacivanja novca izbacio bi određenu količinu voća i povrća. No, imao bi i dodatnu funkciju. Povrće i voće bi se moglo naručivati i putem specijalne mobilne aplikacije.

- Osmislili smo ideju i napravili poslovni plan za Zdravomat. Učenici su tako htjeli spojiti selo i grad, odnosno povezati OPG-ovce koji proizvode biološku i ekološku hranu. Zapravo, htjeli su pomoći obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima da lakše plasiraju svoj proizvod - rekla nam je mentorica projekta Sanja Prodan.

Vrijedni učenici, od kojih su neki i osobno vezani uz poljoprivrednu proizvodnju, smatraju da je to idealan način da se, posebno u doba koronakrize, najlakše i najbrže beskontaktno dođe do svježih i zdravih namirnica, a da od toga svi imaju koristi.

Projekt su osmislili ove školske godine, i to vrlo brzo nakon što im je dodijeljen zadatak. Nije im bio problem, ističe njihova profesorica, jer jako puno rade na praktičnim zadacima nakon usvajanja teorije. Ovo je bio samo jedan u nizu projekata koje su izrađivali tijekom svojeg srednjoškolskog obrazovanja.

Zdrava hrana

- Time želimo pomoći malim OPG-ovcima, koji ovako više ne trebaju svoje proizvode nositi na tržnicu. Ujedno, tako bi pristupili velikim gradovima i sredinama, i to tamo gdje ekološki i biološki proizvodi domaćih poljoprivrednika nisu dostupni.

Tako bi i povećali potrošnju zdrave hrane u urbanim sredinama. Također, putem naše aplikacije svi bi potrošači mogli vidjeti trenutnu dostupnost svježeg voća i povrća - ističe Fabijan Boldin.

Bit će moguća i narudžba putem mobilne aplikacije, koja još nije izrađena, ali su postavljene sve smjernice kako ju napraviti.

- Kada se naruči neko voće ili povrćem, ideja je da kupac dobije QR ili barkod s kojim preko automata putem učitavanja možeš podignuti svoju narudžbu - objašnjava Albert Šujević.

To bi bilo i odlično rješenje za stariju populaciju koja se trenutno boji ili ne može ići na tržnicu ili sajmove na kojima se prodaje svježe voće i povrće. No, bilo bi i odlično rješenje za sve one koji ne znaju tko što proizvodi, a žele lokalne proizvode na svojem stolu bez istraživanja ponude na web platformama ili potrage na tržnici koja uglavnom radi u jutarnjim satima.

Osmišljavajući automat i način beskontaktne kupnje i prodaje, učenici su izradili i SWAT analizu te proveli malo istraživanje tržišta. Dotaknuli su se prilika, prednosti i nedostataka na tržištu te prijetnji jer su ipak ekonomisti. Poslovni plan je otkrio kako bi se moglo dobro zaraditi, ali i koje bi bile moguće mane samog startupa.

Veća dostupnost

- Poslovni plan je pokazao da naša ideja ima neke mane, kao što je, primjerice, konkurencija. To su prije svega uvoznici koji dovode velike količine stranih proizvoda u supermarkete. Oni su konkurentni cijenom. Druga mana je rok trajanja proizvoda jer se radi o robi koja se brzo kvari pa bi trebalo više pripaziti na temperaturu i čuvanje proizvoda u automatu, ali i koliko će dugo biti u automatu i skladištu.

Mogući problem je internet ako u danom trenutku ne bi funkcionirao. U tom slučaju kupci ne bi mogli taj dan za sutradan naručiti robu. No, s druge strane, potrošači bi imali velike koristi od Zdravomata. To je prije svega minimalizacija kontakata, što je posebno bitno u vrijeme pandemije koronavirusa. A tu je i veća dostupnost tih proizvoda u velikim gradovima - ističe Stefano Turković. S druge strane, pazinski se srednjoškolci nadaju da bi se na taj način smanjio uvoz.

- Velika prednost je činjenica da bi se ovim putem mali OPG-ovci mogli napokon približiti tom velikom tržištu na kojem sada, nažalost, nisu zastupljeni. Jako malo njih trenutno nema tu priliku baš zbog konkurencije, tržnica i supermarketa. Prednost projekta je i beskontaktno i brzo preuzimanje proizvoda odmah nakon same narudžbe. Ujedno, želimo biti vodeći automat u Hrvatskoj koji uključuje ekološke domaće proizvode - ističe Paulo Paljuh.

Pazinski maturanti puno očekuju od projekta koji je trenutno tek u fazi ideje. Nekima će to biti i nešto čime bi se, jednog dana kad završe školovanje, mogli baviti u realnom sektoru.

image
Student DIGI Award 2021
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 10:08