60 MILIJARDI DOLARA

Sprema se najveći posao ove godine: ‘Ovo je početak nove ere!‘

Velike naftne kompanije, unatoč pritisku da troše više na zeleniju energiju, sada samo udvostručuju svoje tradicionalno poslovanje

Ilustracija

 Minneapolis Star Tribune/tns/abaca/Abaca Press/Profimedia/

ExxonMobil pri kraju je pregovora oko kupnje Pioneer Natural Resourcesa, najvećeg proizvođača sirove nafte u Teksasu. Cijena prodaje bit će oko 60 milijardi američkih dolara.

Nakon nekoliko visoko profitabilnih kvartala, američka korporacija navodno je prepuna novca, a uprava sada pod svaku cijenu želi širenje. Bio bi to najskuplji posao ove godine u svijetu. No ExxonMobil, prilikom spajanja morat će odgovoriti na pravno-zakonske zamke koje je Bidenova administracija postavila kako bi spriječila monopole na tržištima.

No nakon godina razuzdanog trošenja, Wall Street inzistira da tvrtke u sektoru odustanu od skupih planova bušenja i umjesto toga kreću vraćati novac dioničarima. Zbog toga su akvizicije ostale jedini način ekspanzije, pa se najveće svjetske korporacije utrkuju tko će uspjeti pronaći više vrhunskih lokacija za bušenje.

Izbor ExxonMobila pao je na Pioneer, koji polaže vlasništvo nad najplodnije naftno polje Sjeverne Amerike, smještenom u predjelima Teksasa i Novog Meksika.

Bio bi to i najveća investicija za tu koporaciju nakon njena nastanka, odnosno pripajanja Exxona i Mobila 1999. Prilično je jasno i kako bi tom transakcijom američki naftni titan potvrdio svoje mjesto kao najmoćnijeg u sektoru.

Za Pioneer bi to preuzimanje označilo pak kraj jedne ere. Tvrtku je osnovao Scott Sheffield 1997., a 2021. Pioneer je kupio tvrtku Parsley Energy — koju je osnovao Sheffieldov sin, Bryan — kao i privatnog operatera Double Point Energy, u poslu vrijednom 11 milijardi dolara, sve kako bi postao najveći proizvođač nafte u saveznoj državi Texas.

Razgovori s Exxonom započeli su nakon što je Sheffield stariji najavio u travnju da se planira povući s mjesta šefa tvrtke krajem 2023.

Ugovor s Pioneerom transformirao bi američku naftnu industriju, pogođenu skokom cijena sirove nafte, smatraju analitičari tržišta. Kupnja Pioneera, najvećeg igrača u naftom bogatom Permskom bazenu na jugozapadu SAD-a, omogućila bi Exxonu da proizvodi 1,3 milijuna barela dnevno, što je više od ukupne proizvodnje mnogih zemalja OPEC-a.

Analitičari nagađaju i da slijedi era konsolidacija industrije nafte. No kako upozorava i New York Times, velike naftne kompanije sada samo udvostručuju svoje tradicionalno poslovanje, unatoč pritisku da troše više na zeleniju energiju. Exxon je inače najavio ulaganje 17 milijardi dolara do 2027. u tehnologije za hvatanje ugljika, plan koji uključuje kupnju Denburyja, operatera cjevovoda za ugljik, za 4,9 milijardi dolara. Valja naglasiti i kako će se ExxonMobil, nakon što dođe do spajanja, morati izbjeći pravno-zakonske zamke protiv monopola koje je Bidenova administracija postavila upravo kako bi spriječila nastajanje ovakvih poslovnih mamuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:48