potrošnja

Šoping-centri očekuju pad i do 30 posto u odnosu na lani

Lani su u prosincu trgovački centri imali rast posjeta od 7,5 posto, navodi Ćupić, a prometa 4,5 posto u odnosu na prosinac iz 2018. godine
 Goran Sebelic/Cropix

Prosinac je inače u trgovini 20-ak posto jači mjesec po ostvarenom prometu od prosjeka, a kakav rezultat očekuje ove pandemijske godine, Slobodan Školnik, predsjednik Uprave trgovačkog centra Emmezeta, ne želi prognozirati, napominjući da se vidi poremećaj u potrošnji koji registrira i statistika kroz fiskalizirane račune.

"Svaka nesigurnost koju osjeća potrošač izaziva negativan pritisak na potrošnju, raste štednja. Kumulativno je u Hrvatskoj ove godine maloprodaja i veleprodaja, kako pokazuju podaci iz sustava fiskalizacije, manja oko devet posto u odnosu na lani", dodaje.

Od prosinca i dalje očekuje da potegne s ostvarenim prometom, samo što će njegov rast biti manji nego dosadašnjih godina. Na pitanje koliko, odgovara izokola: "Očekujem da će se ponašati kao dosadašnji mjeseci".

Denis Ćupić, direktor F.O. Grupe koja upravlja trgovačkim centrom Westgate, daleko je dramatičniji. On ocjenjuje da će se pad prometa u prosincu u trgovačkim centrima kretati oko 30 posto, a bude li se epidemiološka situacija pogoršavala, i više.

Podaci iz sustava fiskalizacije koji se objavljuju nisu najprecizniji pokazatelj jer, naglašava, prikazuju zajedno račune u maloprodaji i veleprodaji. Kaže kako je ove godine u trgovačkim centrima bio drastičan pad posjeta i prometa, što zbog straha, što zbog komocije (jer se mora nositi maska cijelo vrijeme), a sada su zatvoreni i kafići i restorani.

Prosjek trajanja posjeta trgovačkim centrima u prosincu je oko tri sata, a tijekom ostatka godine oko dva sata. Lani su u prosincu trgovački centri imali rast posjeta od 7,5 posto, navodi Ćupić, a prometa 4,5 posto u odnosu na prosinac iz 2018. godine. I anketa koju su proveli portal Ja trgovac i agencija Hendal u listopadu pokazala je da više od polovice ispitanih rjeđe odlazi u trgovačke centre.

Na pitanje hoće li u vrijeme Božića potrošiti više ili manje u odnosu na prethodnu godinu, većina ispitanika, njih 62,6 posto, navelo je da će potrošiti jednak iznos, a manje će potrošiti 33,5 posto ispitanika.

Ministar financija Zdravko Marić je naveo da se po podacima o fiskalizaciji računa u studenome vidi da je trgovina gotovo bila na istoj razini kao i u istom mjesecu lani. Posljednji objavljeni podaci Porezne uprave za razdoblje 16. studenog do 22. studenog u odnosu na isto razdoblje 2019. godine pokazuju smanjenje broja fiskaliziranih računa 16 posto te smanjenje iznosa računa šest posto. U tom je tjednu ove godine ostvareno 2,27 milijardi kuna, a lani 2,41 milijarda kuna.

Tjedan prije, od 9. studenog do 15. studenog ove godine, realizirano je 2,39 milijardi kuna. Gleda li se cijelo razdoblje od 24. veljače, vidljivo je smanjenje broja računa od 19 posto i smanjenje iznosa računa od devet posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 14:44