DIGI AWARD 2024

Smart Garden, pametni vrtovi pametnih Karlovčana

Uz EduGarden, namijenjen edukaciji iz STEM područja u osnovnim školama, Penić i Lukešić pokrenuli su i proizvodnju malih pametnih vrtova te su za sada prodali preko 150 komada

Andrej Penić i Josip Lukešić sa svojim pametnim vrtom

 Biljana Blivajs/Cropix

Karlovčani Andrej Penić (24) i Josip Lukešić (25) su, osim što su zajedno studirali na Tehničkom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, dijeleći strast prema elektronici i programiranju, prije četiri godine dijelili i studentski dom, gdje su stanovali u susjednim sobama. Tada se, igrom slučaja, rodila ideja o pametnim vrtovima. Nakon što su skupa sastavljali robot koji prati sunce, na proljeće su nabavili jagode, o čijem uzgoju nisu tada ništa znali, te su u svojim studentskim sobama počeli eksperimentirati s automatiziranim procesima zalijevanja.

- Počelo je iz fore, vidjeli smo da dobro funkcioniramo zajedno i pomislili: Zašto ne bismo napravili projekt i prijavili se za studentsko natjecanje? Tako je sve krenulo - priča nam Penić, koji je tada igrao košarku u Rijeci, a u međuvremenu je upisao FER u Zagrebu te je promijenio fakultet.

image

Andrej Penić i Josip Lukešić

Biljana Blivajs/Cropix

Iz eksperimenata s jagodama dvije i pol godine kasnije rodila se zajednička tvrtka Smart Garden Systems (SGS) koju Penić i Lukešić vode u rodnom Karlovcu, a njihov je projekt EduGardena, edukacijskog pametnog vrta namijenjenog unapređenju obrazovanja, lani ušao u finale DIGI Awardsa, u koji su se plasirali i prije dvije godine.

Iako pametni vrtovi nisu novost, karlovački inovatori prvi su otišli u nišu edukacijskih pametnih vrtova, gdje se i nastavnici i djeca uče procesu uzgoja biljaka na jednostavan, informativan i zabavan način. EduGarden je ujedno i dobar "mamac" za odabir budućih zanimanja za osnovnoškolce, kojima on postaje prozor u STEM područje, slabo zastupljeno u školama.

image

Andrej Penić i Josip Lukešić

Biljana Blivajs/Cropix

- Do sada smo proizveli četiri EduGardena koja smo isporučili Osnovnoj školi Lipovljani kod Kutine, a taj smo projekt prijavili na EU natječaj i dobili. Reakcije su više nego zadovoljavajuće, i djeca i nastavnici su oduševljeni, tako da nam je sada jedan od ciljeva dovesti EduGarden u što više osnovnih škola putem javnih natječaja. Za sada je svoj interes iskazalo preko 70 škola - govori Penić.

EduGarden je osmišljen i razvijen s posebnim naglaskom na STEM područje i mogućnost obrazovanja kroz njegovu primjenu u područjima vezanima za botaniku, agronomiju i STEM. Uzgoj biljaka je potpuno autonoman, što znači da softver razvijen posebno za ovaj proizvod upravlja svim potrebnim parametrima kao što su vlažnost supstrata, gnojenje, intenzitet svjetla i slično. Upravljanje se vrši pojedinačno za svaku biljku (lonac), tako da ona ima zajamčene idealne uvjete. Senzori za vlagu, pH i električnu vodljivost pružaju podatke u stvarnom vremenu za preciznu njegu biljaka. Automatizirani sustav navodnjavanja i prehrane pojednostavljuje održavanje. Također nudi prostor za pohranu dodatne opreme.

image

Pametni vrt

Biljana Blivajs/Cropix

Novost koju je Penićeva i Lukešićeva tvrtka u posljednjih godinu dana plasirala na tržište je nova linija proizvoda nazvana SIMPLY smart garden, inovativno rješenje za unutarnji uzgoj biljaka koje zovu i Mali vrt. S dimenzijama od 33 centimetra širine, 13 centimetara dubine i 10 centimetara visine, Mali vrt koristi LED tehnologiju koja emitira specifičan spektar svjetla optimalan za rast biljaka. Korisnik može lako prilagoditi postavke osvjetljenja putem prateće aplikacije, podešavajući trajanje i intenzitet prema potrebama svojih biljaka. Osim toga, kutija koristi princip kapilarnosti za samonavodnjavanje, gdje je kretanje tekućine u uskim cjevčicama (kapilarama) potaknuto silama adhezije i kohezije, osiguravajući da biljke uvijek imaju odgovarajuću količinu vlage. Vrt je izrađen od prirodnih materijala, kao što su drvo i plastika na bazi kukuruza, te je tehnološki jednostavniji, za lakšu upotrebu i pristupačnost.

- Pokrenuli smo proizvodnju Malih vrtova u Kini i do sada smo uspjeli prodati preko 150 komada. Jedna je tvrtka kupila 50 komada za poklone za svoje poslovne partnere, tako da nam je želja da se Mali vrt profilira kao idealan poklon koji će kupovati firme. Osim toga, cilj nam je da se pojavi u prodaji svih trgovačkih centara u Hrvatskoj - govori osnivač Smart Garden Systemsa.

Za Penića i Lukešića je, čini se, granica samo nebo. Njihovi su pametni vrtovi pobudili veliku medijsku pažnju i imali su niz uspješnih gostovanja na sajmovima inovacija po Hrvatskoj i inozemstvu. Lani su, recimo, u Ženevi u konkurenciji od preko 1000 inovacija te preko 800 inovatora iz 40 zemalja na 48. međunarodnoj izložbi izuma osvojili nagradu za najbolju inovaciju, kao i zlatnu nagradu u svojoj kategoriji po odabiru stručnog žirija te nagradu MyKenz "impact inovator-winner".

- Bili smo na sajmovima u Švicarskoj, u Njemačkoj, osvojili smo u godinu dana ukupno sedam zlatnih medalja, organiziramo predavanja, surađujemo s influencerima koji promoviraju naše proizvode - govori Penić koji je odustao od karijere profesionalnog košarkaša da bi se potpuno posvetio inovacijama i poduzetništvu.

image

Andrej Penić i Josip Lukešić

Biljana Blivajs/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 10:06