NOVA INVESTICIJA

Širenje proizvodnje: British American Tobacco je u Kanfanaru otvorio 70 novih radnih mjesta

Direktiva Europske unije o duhanskim proizvodima iz 2014. je zastarjela, pojašnjava Josip Lozančić...

BAT je investirao 400 milijuna kuna u nove linije za proizvodnju grijanih duhanskih proizvoda.

 Goran Sebelic/Cropix

Nakon što je u prosincu prošle godine u tvornici u Kanfanaru počeo proizvoditi grijane duhanske proizvode brenda Neo, British American Tobacco (BAT) objavio je otvaranje novih 70 radnih mjesta u toj proizvodnji.

- Kanfanar je samo jedna od ukupno četiri tvornice u Europi u kojoj će djelatnici raditi na proizvodnji nove kategorije proizvoda.

Samo u obuke za proizvodnju grijanih duhanskih proizvoda uložili smo više od devet milijuna kuna, zaposlili gotovo 70 ljudi, a otvaramo i dodatna radna mjesta - izjavio je u povodu otvaranja novih radnih mjesta u tvornici u Kanfanaru Tamás Nyaka, direktor operacija u BAT Adriji.

Proizvodnja filtera

Nyaka ističe da se BAT investicijom od ukupno 600 milijuna kuna u nove proizvodne linije postavio čvrsto u središte transformacije koja prati strategiju Grupe za izgradnju boljeg sutra pod nazivom A Better TomorrowTM, s obzirom na to, navodi, da su nove kategorije proizvoda budućnost duhanske industrije.

U BAT-u otkrivaju da je od spomenutog iznosa ulaganja u proizvodnju grijanog duhana brenda Neo za gloTM Hyper uređaje 200 milijuna kuna uloženo prošle, a 400 milijuna kuna ove godine.

Istaknuli su da će tvornica u Kanfanaru nakon završetka ulaganja imati ukupno četiri kompleksna stroja koji omogućavaju da se apsolutno sve faze procesa, pa čak i proizvodnja svih faza kompleksnih filtara sada proizvode u vlastitom pogonu.

- Korisnici u EU i znanstvenici u svijetu sve više prepoznaju potencijal koji imaju nove kategorije proizvoda u dijelu smanjenja negativnih posljedica te kao mjera odvikavanja od pušenja - rekao je u osvrtu na ulaganja u proizvodnju grijanog duhana Josip Lozančić, direktor regulatornih poslova u BAT Adriji.

Lozančić napominje da BAT kao velik investitor u Hrvatskoj upravo u razvoju i proizvodnji nove generacije proizvoda očekuje da Hrvatska na razini Europske unije aktivno sudjeluje "u stvaranju što kvalitetnijeg pravnog okvira koji regulira nove kategorije proizvoda".

Veliki investitor

- Direktiva Europske unije o duhanskim proizvodima iz 2014. je zastarjela jer razvoj elektroničkih cigareta, grijanog duhana i drugih proizvoda posljednjih godina bilježi rapidan razvoj, a spomenuta direktiva uopće taj dio duhanske industrije ne uzima u obzir.

Prema tome, potrebna je nova direktiva EU u stvaranju, u čemu sudjeluje i Hrvatska kao članica Unije.

Stajalište je BAT-a, za koje mislimo da je u interesu duhanske industrije u Hrvatskoj, da se novi propisi na razini Unije trebaju temeljiti na strategiji 'tobacco harm reduction' koja električne cigarete, grijani duhan i slične proizvode vidi kao jedan od načina za smanjenje štetnog utjecaja klasičnih cigareta po zdravlje ljudi - rekao nam je Lozančić.

U narednim godinama, najavljuju iz BAT-a, u Kanfanaru se planira povećavati ukupna proizvodnja grijanih duhanskih proizvoda (THP) koji tijekom upotrebe ne gore, već se zagrijavaju, s obzirom na sve veću potražnju za njima.

- Iznimno smo ponosni što u Kanfanaru imamo proizvodnju nove generacije proizvoda i što možemo reći da su naši grijani duhanski proizvodi u potpunosti proizvedeni u Hrvatskoj. Potražnja za ovim proizvodima kontinuirano raste i to vidimo prema broju tržišta na koja izvozi Kanfanar - naglasila je Ivana Miljan Tremac, menadžerica novih kategorija proizvoda u BAT Adriji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:57