KRETANJE VALUTE

Ruski državni mediji trijumfalno javljaju o oporavku tečaja rublja, evo što se zapravo krije iza toga

Ruski ekonomist ističe da su mnogu investitori od ruskih tvrtki očekivali dividende, ali mnoge ih neće isplatiti pa i to može utjecati na stanje rublja

Ilustracija

 AFP

Iako je na početku ruske intervencije ruski rubalj počeo naglo padati u odnosu na dolar i euro, sada se, krajem ožujka, ipak oporavio te je s tečaja od 140 rubalja za dolar polako došao na 97 rubalja za dolar, što je u Moskvi popraćeno kao velika pobjeda nad sankcijama koje su im uvedene.

Direktor za investicije tvrtke Loko Invest Dmitrij Polevoj za portal Meduza objašnjava taj rast rublja. Prema njemu, on je došao zbog naglog pada ruskog uvoza, općenito, ali i sa Zapada, zatim najave da će se energenti, prije svega plin, morati plaćati u rubljima, zbog intervencije i devizne kontrole ruske Središnje banke, ali i činjenice da su mnogu Rusi u zadnje vrijeme prodavali svoje devizne "rezerve", a potom s rastom rublja kupovali dolare.

No, Dmitrij Polevoj kaže da se na tržištu prvo nije osjetio deficit uvoznih proizvoda jer su mnogi ljudi u strahu od nestašica kupovali sve proizvode koji su im došli pod ruku, a u prodaji su bile i rezerve koje su trgovački centri imali u skladištima, čak i kada su zapadne tvrtke zatvarale ili privremeno obustavljale rad i poslovanje s Rusijom. Dmitrij Polevoj smatra da puno toga ovisi upravo o tome - jesu li se neke zapadne firme zatvorile ili su samo privremeno obustavile poslovanje jer su to, kaže "dvije različite stvari".

Ruski ekonomist ističe da su mnogu investitori od ruskih tvrtki očekivali dividende, ali mnoge ih neće isplatiti pa i to može utjecati na stanje rublja.

Polevoj smatra da će stabilni rubalj utjecati na inflaciju koja je ove godine najveća u zadnjih 15 godina. Također, smatra da bi se tečaj rublja prema dolaru mogao kretati između 75 i 95 rubalja za dolar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 14:35