KAZNE SU DRAKONSKE

Reuters piše o velikoj akciji, uključena i policija: Grupa elitnih modnih kuća se udružila u kartel, diktirali cijene?

Provjerava se diktiraju li maloprodajne cijene torbica i kožne galanterije

Gucci trgovina

 Bastian Kienitz/Alamy/Profimedia

Europska komisija provjerava diktira li skupina modnih kuća distributerima maloprodajne cijene torbica i kožne galanterije, rekla su Reutersu tri upućena izvora.

Talijanska porezna policija pretražila je u travnju Guccijeve pogone u kojima se proizvode putne torbe, torbice i druga kožna galanterija, potvrdio je vlasnik modne kuće Kering.

Pretraga je provedena u sklopu istrage Europske komisije u nekoliko zemalja o mogućem kršenju propisa o tržišnom natjecanju.

"Francuska grupacija (za luksuznu robu) u potpunosti surađuje s (Europskom) komisijom u kontekstu istrage", istaknuli su tada iz Keringa.

EK "sumnja da su kompanije možda prekršile propise EU-a o zaštiti tržišnog natjecanja koji zabranjuju kartelsko udruživanje i restriktivnu poslovnu praksu, uključujući horizontalno i vertikalno udruživanje", izvijestio je Bruxelles krajem travnja, ne navodeći pojedinosti.

Izvor je u ponedjeljak za Reuters pojasnio da žele utvrditi uvjetuju li modne tvrtke distributerima prodaju brendova diktiranjem maloprodajnih cijena.

Takva praksa predstavljala bi kršenje propisa EU o monopolima i može rezultirati kaznama u visini do 10 posto globalnog prometa.

Europska komisija i Kering nisu u ponedjeljak željeli komentirati informaciju o istrazi.

Godine 2018. Komisija je američkoj modnoj kući Guess izrekla novčanu kaznu od 40 milijuna eura zato što trgovcima nije dopustila da samostalno određuju maloprodajne cijene njezinih proizvoda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:04