POSLOVNI DORUČAK

Reforma poreznog sustava: AmCham izašao s tri ključne mjere za porezno rasterećenje

Američka komora predložila je mjere kojima bi trošak za poslodavce ostao isti, no zaposlenici bi dobili veća neto primanja

Zdravko Marić

 Željko Puhovski/Cropix

Snižavanje obje stope poreza na dohodak smanjilo bi porezne prihode za 6,2 milijarde kuna, a povećanje neoporezivog dijela plaće dodatnih 2,3 milijarde kuna, tako da bi jedinice lokalne samouprave ostale bez značajnih prihoda, što ne možemo dopustiti, upozorio je jučer ravnatelj Porezne uprave Božidar Kutleša na skupu Američke gospodarske komore (AmCham) u Hrvatskoj pod nazivom "Porezna politika u izazovnim vremenima".

- Za trenutak u kojem se nalazimo značajna je ona stara kineska poslovica o zanimljivim vremenima. Iza nas su korona, potres, rat u Ukrajini, a sada je tu i inflacija. Kada govorimo o idućem krugu poreznog rasterećenja, mi nismo zatvorili ‘knjigu‘, no do konca ove i sljedeću godinu ostavljamo si prostora za razmišljanje. Bez dobrog promišljanja nećemo ići u daljnje porezne reforme - poručio je ravnatelj Porezne uprave, referirajući se na preporuke i prijedloge AmChama za promjene u poreznoj politici koje bi doprinijele rastu gospodarske aktivnosti u Hrvatskoj.

image
Željko Puhovski/Cropix

Neoporezivo 4900 kuna

Prema riječima direktorice KPMG-ja za Hrvatsku Petre Megle, AmCham se zauzima za smanjenje poreznih stopa na dohodak s 20 i 30 posto na 10 i 25 posto. Neoporezivi dio plaće, predlaže AmCham, trebalo bi povećati sa sadašnjih 4000 na 4900 kuna.

- Ukupno porezno opterećenje u Hrvatskoj je i dalje visoko, a s druge se strane suočavamo sa značajnim manjkom radne snage. Stoga bi daljnje porezno rasterećenje na dohodak pridonijelo porastu gospodarske aktivnosti u Hrvatskoj, a samim time i zapošljavanja - ocijenila je Petra Megla. Prešavši na prijedloge promjena u poreznoj politici AmChama u dijelu koji se odnosi na rasterećenje poslovanja poduzetnika direktorica KPMG-ja za Hrvatsku obrazložila je, prije svega, prijedlog smanjenja porezne presije na opcijske dionice.

image

Ruža Tomić Fontana, predsjednica Vijeća upravitelja

Željko Puhovski/Cropix

- Opcijski planovi kao način nagrađivanja radnika dionicama kompanije bili su svojedobno ekstremno visoko oporezivani, ali je u suradnji s Poreznom upravom došlo do prihvatljivijeg rješenja. No, potrebno je sniziti stopu poreza s 20 na 10 posto kako bi se dobio pravi afekt. Nadalje, potrebno je uvesti mogućnost dodjele opcijskih dionica i za društva s ograničenom odgovornošću - ustvrdila je Petra Megla.

U AmChamu se zauzimaju i za povećanje obima neoporezivih primitaka, pa predlažu, među ostalim, povećanje iznosa neoporezivog primitka na plaću sa sadašnjih 5000 na 12.000 kuna, kao i neoporezivanje troškova zaposlenika za liječenje, sportsku rekreaciju i team building.

image

Bojan Poljičak, Stanko Krslović, Josip Funda i Božidar Kutleša

Željko Puhovski/Cropix

Provedivo ili ne

Božidar Kutleša poručio je da Porezna uprava ne sagledava sve prijedloge koji joj dolaze, pa tako ni od AmChama, po sistemu ovo ćemo prihvatiti, a ovo nećemo, kako bi se, dodao je, nekoga zadovoljilo.

image

Andrea Doko Jelušić

Zeljko Puhovski/Cropix

- Prijedloge sagledavamo prema tome jesu li provedivi ili nisu - rekao je ravnatelj Porezne uprave koji je sudjelovao na središnjem panelu skupa. Uz Kutlešu, na panelu su govorili i glavni ekonomist Svjetske banke za Hrvatsku Josip Funda, član Uprave Phillip Morrisa Zagreb Stanko Kršlović i direktor IT tvrtke Adcubum Bojan Poljičak uz moderiranje izvršne direktorice AmChama Andree Doko Jelušić, koja je od Josipa Funde zatražila najnovije procjene Svjetske banke o globalnim gospodarskim kretanjima.

image

Josip Funda

Željko Puhovski/Cropix

- Pred nama je velika neizvjesnost. Prve projekcije bile su usmjerene prema blagom usporavanju gospodarske globalne aktivnosti, ali rat u Ukrajini sve je promijenio. Gospodarski bi rast 2022. u Hrvatskoj mogao biti 5 posto, ali nad time je veliki upitnik jer ne znamo što će biti s cijenama energenata u zadnjem kvartalu - naveo je Funda.

U svojem obraćanju sudionicima skupa, potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić usredotočio se, među ostalim, na proces uvođenja eura, najavivši za idući utorak sjednicu Vijeća ministara financija EU na kojoj se očekuje odluka o zelenom svjetlu za ulazak Hrvatske u eurozonu. Otkrio je i kako se državni proračun u dosadašnjem dijelu godine puni bolje nego što se očekivalo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:35