ENERGETIKA+ZDRAVSTVO

RBA plasirao održive obveznice, 30 posto kupio EBRD: Prikupljena sredstva utrošit će se na zelene i socijalne projekte

‘Žele se postići dva strateška cilja: jačanje lokalnih tržišta kapitala i razvoj zelenog gospodarstva‘

Victoria Zinchuk

 Niksa Stipanicev/cropix

Raiffeisenbank Austria, hrvatska podružnica austrijske RBI, plasirala je održive obveznice u iznosu od 200 milijuna eura, od čega je 60 milijuna eura kupio EBRD. Ovo je EBRD-ova četvrta kupnja takve obveznice u Hrvatskoj i druga povezana s RBA. No u ovom slučaju posebno se ističe da je RBA prva banka u Hrvatskoj koja je uspostavila "okvir održivosti obveznica" i izdala ih u skladu sa smjernicama Međunarodnog udruženja tržišta kapitala. Energetika, zdravstvo...

Ulaganjem u te obveznice, pojasnila je Victoria Zinchuk, direktorica EBRD-a za Hrvatsku, žele se postići dva strateška cilja: jačanje lokalnih tržišta kapitala i razvoj zelenog gospodarstva. "Udio EBRD-a u ulaganjima u zelene projekte u Hrvatskoj više se nego udvostručio u posljednje četiri godine, na više od 60 posto godišnjeg ulaganja. Zeleni portfelj banke u Hrvatskoj sada seže od vjetroelektrana i izolacija do instrumenata financiranja održivosti", rekla je V. Zinchuk.

Apsorbiranje gubitaka

Prihod od izdanja RBA će uložiti "u hrvatske projekte koji bi bili prihvatljivi u okviru EBRD-ova pristupa Green Economy Transition". U RBA, pak, dodaju kako će sredstva prikupljena izdanjem ove "senior preferred" obveznice preusmjeriti u financiranje zelenih i socijalnih projekata iz sfere energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije, zdravstva, edukacije, bazne infrastrukture i pristupačnog stanovanja.

"Time se nastavlja jačanje interne i eksterne održivosti te podupiranje Ciljeva održivog razvoja UN-a", kazali su. Dospijeće obveznice je 2026., uz opciju opoziva nakon isteka tri godine, a izdanje je realizirano uz premiju rizika od 2,5 posto te prinosom do dospjeća od 5,597 posto. Većinu izdanja upisale su međunarodne institucije. U EBRD-u ujedno napominju da ova obveznica predstavlja vrstu prihvatljive obveze koja omogućuje apsorbiranje gubitaka i obnavljanje kapitalne pozicije, a time i nastavak redovitog poslovanja tijekom krize i nakon nje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 13:04