Novi ETF

‘Razvili smo proizvod za koji vjerujemo da će biti iznimno atraktivan svim potencijalnim ulagačima‘

Osim gospodarskog rasta, rumunjsko tržište kapitala je atraktivno ulagačima i zbog relativno niske valuacije dionica

Ivan Kurtović, predsjednik Uprave InterCapital Asset Management

 Promo/

InterCapital Asset Management (ICAM), vodeće neovisno društvo za upravljanje imovinom u jugoistočnoj Europi, danas je pokrenulo i uvrstilo na Zagrebačku burzu ETF (Exchange Traded Fond) koji će pratiti rumunjski indeks BET-TR. Time nastavljaju širiti paletu svojih proizvoda s ciljem kreiranja atraktivnih investicijskih proizvoda za sve ekonomske cikluse. Rumunjski ETF će otvoriti nove mogućnosti ulaganja na troškovno efikasan način za sve investitore u regiji na brzorastuće rumunjsko tržište.

Rumunjska je zabilježila impresivan rast realnog BDP-a u posljednjem desetljeću, s godišnjim prosjekom od 3,4 posto što je više nego dvostruko više od prosjeka Europske unije od 1,4 posto. Upravo taj rast pozicionira Rumunjsku kao najbrže rastuće tržište u Europi, a Europska komisija sličan trend očekuje i u nadolazećim godinama.

Osim gospodarskog rasta, rumunjsko tržište kapitala je atraktivno ulagačima i zbog relativno niske valuacije dionica. Primjerice, rumunjski dividendni prinos na razini BET indeksa iznosi oko osam posto IPO, što ukazuje na povoljnu situaciju za investitore u potrazi za povratom ulaganja. Nadolazeći IPO Hidroelectrice, vodećeg regionalnog proizvođača čiste energije iz hidro izvora, rezultirat će reklasifikacijom Rumunjske s tržišta u nastajanju (tzv. "frontier market") u tržište u razvoju (tzv. "emerging market"). Očekuje se da će ova promjena privući novi, značajan kapital na bukureštansku burzu te dodatno potaknuti rast cijena dionica.

Nakon uvrštenja Rumunjskog ETF-a na Zagrebačkoj burzi, InterCapital planira uvrstiti Rumunjski ETF i na Ljubljansku te na Bukureštansku burzu, otvarajući tako put investitorima u Sloveniji i Rumunjskoj da sudjeluju u rastu Rumunjske ekonomije i tržišta.

- Ponosni smo što smo nastavili graditi našu paletu proizvoda novim, iznimno atraktivnim ETF-om kao što je Rumunjski. Razvili smo proizvod za koji čvrsto vjerujemo da će biti iznimno atraktivan svim potencijalnim investitorima jer nudi mogućnost izlaganja rastućem tržištu, što uvelike nedostaje na Zagrebačkoj burzi - rekao je Ivan Kurtović, predsjednik Uprave InterCapital Asset Management.

Zahvalio je kolegama na uloženom trudu i naporu koji ulažu kako bi klijentima ponudili uvijek iznimnu uslugu putem atraktivnih i inovativnih proizvoda.

- Naša namjera je sve ETF-ove listati uz Hrvatsku i u Sloveniji te Rumunjskoj i tako doprinijeti povezivanju regionalnih tržišta kapitala, što je važan doprinos u izgradnji kapitalne unije koju proklamira Europska komisija, od koje bi trebali imati koristi kako ulagači na oba tržišta, tako i izdavatelji koji prikupljaju kapital radi financiranja svog rasta i razvoja - dodao je.

InterCapital Asset Management je vodeće neovisno društvo za upravljanje imovinom u Hrvatskoj koje upravlja s 350 milijuna eura imovine i dio je InterCapital grupe. InterCapital Asset Management upravlja sa širokom paletom proizvoda namijenjenim i pojedincima i. kompanijama. InterCapital je jedino regionalno društvo koje ima svoje ETF-ove. Trenutno upravlja s tri ETF-a (Hrvatski, Slovenski te Rumunjski) listanih na 2 burze (Ljubljanskoj te Zagrebačkoj).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 02:54