ulaganja

Rade po principu ‘od polja do stola‘ i rastu

Sljedeće godine namjeravamo zaposliti 30 do 40 novih radnika. Osim toga, planiramo, i već smo najavili, značajno povećanje plaća radnika, rekao je prvi čovjek Spider Grupe
Denis Nemčević, direktor Herbariuma i Spider Grupe
 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Ova godina će za Spider grupu iz Pitomače biti još jedna u nizu uspješnih godina. Godinu će, kako nam otkriva predsjednik uprave Denis Nemčević, završiti s rastom na razini grupe, dok će jedna članica grupe, tvrtka Herbarium, zabilježiti značajan rast prihoda od oko 10 milijuna kuna, ili 30 posto u odnosu na prošlu godinu.

"Bavimo se uzgojem i proizvodnjom ljekovitog bilja i čajeva, a kako je ovu godinu obilježio koronavirus, potražnja za našim proizvodima je porasla. Međutim, to nije samo za sebe uzrok tolikog rasta, već rast možemo najvećim dijelom pripisati lanjskoj investiciji od gotovo 35 milijuna kuna, koja je rezultirala povećanjem proizvodnih kapaciteta, ali i proizvodnjom tehnološki adekvatnijih proizvoda. Ta investicija bila je preduvjet koji je omogućio lansiranje naših proizvoda na zahtjevno tržište razvijenih europskih zemalja", ističe Denis Nemčević.

Svemu tome je prethodilo, podsjeća Nemčević, povezivanje Spider grupe s partnerom - talijanskim proizvođačem čajeva Everton. Ono je rezultiralo ulaganjima i proizvodnjom finalnih proizvoda visoke dodane vrijednosti.

Ogroman iskorak

Everton sada ima pet posto udjela u Spider grupi i 51 posto udjela u tvrtki Herbarium, a Spider grupa ima oko šest posto udjela u tvrtki Everton, koja ima godišnji promet od otprilike 30 milijuna eura. "Iskorak koji smo napravili na europskom tržištu svakako je jedna posebna i lijepa priča iz Hrvatske u ovoj teškoj godini. Naši proizvodi sada su konkurentni na najzahtjevnijim tržištima. Ove godine dobili smo internacionalni ugovor s Lidlom, što je ogroman iskorak jer smo dotad poslovali samo s Lidlom Italija i Hrvatska.Taj ugovor omogućio nam je ulazak na čak 14 tržišta. Uspjeli smo s polica njemačkog Lidla izgurati dotadašnjeg njihovog dobavljača, jednu veliku njemačku tvrtku", otkriva Denis Nemčevič.

image
Opremanje čajeva u novom pogonu tvrtke Herbarium
Zeljko Hajdinjak/Cropix

U ovoj godini Spider grupa ostvarit će prihod od oko 120 milijuna kuna. Osim prihoda, rast će, napominje Nemčević, i svi ostali pokazatelji. Rast će dobit, broj zaposlenih... Godinu će Spider grupa završiti sa 160 do 170 zaposlenih.

"Iduće godine namjeravamo zaposliti 30 do 40 novih radnika. Osim toga, namjeravamo, i već smo najavili, značajno povećanje plaća radnika. Također, nastavljamo raditi na podizanju učinkovitosti.To je iznimno značajno jer poslujemo u ruralnom području, gdje nema puno tvrtki koje zapošljavaju. Kao takvi, podržavamo rad sportskih, kulturnih klubova te niza udruga koje su aktivne na ovom području", napominje Nemčević.

Nemčević otkriva da iduće godine počinje novi investicijski ciklus, vrijedan oko 10 milijuna kuna. Već u rano proljeće investirat će se u podizanje skladišnih kapaciteta tvrtke Jan Spider.

Moderno skladište

"U idućoj godini za našu tvrtku Herbarium imamo također u planu izgraditi velike skladišne kapacitete, površine 3000 metara četvornih, uključujući i nabavke novih proizvodnih linija. Svi ti projekti vezani su uz fondove Europske unije. U idućoj godini planiramo također ostvariti značajan rast", napominje predsjednik uprave Spider grupe.

Spider grupu sačinjava pet vertikalno povezanih tvrtki. Tvrtka posluje prema načelu od polja do stola. Prva u tom lancu je tvrtka Biofarma, koja na više od 200 hektara ima vlastite organske plantaže, na kojima je najzastupljeniji uzgoj kamilice, ali i nekih drugih kultura ljekovita bilja. Posljednjih godina raste udjel konoplje.

Druga je tvrtka Đolta, koja se bavi otkupom samoniklog ljekovitog bilja.

Već početkom iduće godine, otkriva ​Nemčević, napravit e se ozbiljan iskorak vezan uz Istru. "Zajedno sa našim partnerima u blizini Motovuna, podižemo prvu plantažu kamilice u Istri. S partnerima u Istri pokušat ćemo pokusno uzgajati i đumbir. Taj projekt mogao bi uspjeti zbog pogodne mikro klime", otkriva Denis Nemčević.

Slijedi tvrtka Jan Spider, pa Herbarium, te peta tvrtka unutar Spider grupe bavi se uslugama prodaje, marketinga, nabave, računovodstva financija, kontrole kvalitete.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 10:40