PRESTIŽNO NATJECANJE

Pula potporama za IT sektor brani naslov prvaka u jakoj konkurenciji

Finalisti u kategoriji za najbolji veliki grad u gospodarstvu su dva dosadašnja pobjednika i tri izazivača sa zanimljivim projektima pa stoga žiriju slijedi težak odabir
 Danijela Peracic/Cropix

U završnicu proglašenja najboljega velikog grada u gospodarstvu izbora koji zajednički priređuju Jutarnji list, portal Gradonačelnik.hr i agencija Ipsos, ušli su prošlogodišnji pobjednik Pula, Samobor, Krapina, Dubrovnik i Varaždin, koji je u ovoj konkurenciji pobijedio 2018. godine.

Pula će naslov najboljeg u ovoj konkurenciji pokušati izboriti, među ostalim, osiguranim proračunskim bespovratnim potporama gradskim poduzetnicima u ukupnome iznosu od 2,5 milijuna kuna.

Poduzetnički fond

- Potpore su namijenjene novoosnovanim tvrtkama, poduzetnicima koji se natječu za novac iz fondova Europske unije, zatim i za samozapošljavanje i novo zapošljavanje, a tu su i posebne potpore za razvoj IT sektora - navode u pulskoj gradskoj upravi koja ove godine kreće i u veliki projekt poticanja gradskog poduzetništva "Coworking poduzetničkog centra", koji će se prostirati na 1800 kvadrata poslovnog prostora. Riječ je o investiciji vrijednoj 23 milijuna kuna uz sufinanciranje Europske unije.

U nastojanju da vrati primat najboljeg u ovoj konkurenciji izbora najboljih gradova Varaždin je, među ostalim, u prilog svojoj kandidaturi naveo stavljanje 5,2 milijuna kuna u gradski "Poduzetnički fond". U fondu su ponuđene potpore od pet tisuća do 10 tisuća kuna, a na pripadajući natječaj javilo se 1000 poduzetnika i obrtnika.

- Uz ulaganja u telekomunikacijsku infrastrukturu i razvijanje Varaždina u smjeru inteligentnoga grada u kojem svoje sjedište nalazi velik broj informatičkih tvrtki, ulaganje u komunalnu infrastrukturu zaokružuje preduvjete koje jedan grad mora imati kao temelj daljnjeg razvoja gospodarstva. Trenutačna ulaganja u komunalnu infrastrukturu i prometnice grada iznose oko 30 milijuna kuna - napominju iz varaždinske gradske uprave.

Samobor će za naslov najboljeg u ovoj kategoriji izbora najboljih gradova pokušati izboriti, među ostalim, dovršetkom projekta "Mali tehnopolis Samobor". Poduzetnicima samoborskog kraja u okviru spomenutog kompleksa ponuđeno je za zakup 15 prostora, od 20 do 119 kvadrata površine sa zajedničkim prostorijama, multimedijalnom i dvoranom za sastanke.

- Još uvijek, unatoč gotovo neminovnoj krizi prouzročenoj globalnom epidemiološkom situacijom, uspješno održavamo status velikoga grada bez prireza. I u narednom periodu misao vodilja ostaje da je gospodarstvo bez sumnje jedno od osnovnih stupova dobrog, ali i kvalitetnog života - poručuju iz samoborske gradske uprave koja iz proračuna potiče novo zapošljavanje gradskih obrta, trgovačkih društava i OPG-a.

Misao vodilja

Dubrovnik će naslovu najboljega grada po kvaliteti života, koji je u ovome izboru ostvario 2018., pokušati dodati i istovjetan naslov u gospodarstvu, temeljeći svoju kandidaturu, među ostalim, na mjerama pomoći gospodarstvenicima, tradicijskim obrtima i održivome turizmu. Proračunske mjere pomoći poduzetnicima, kako navode u sjedištu Dubrovačko-neretvanske županije, provode se kroz umanjenje troškova zakupa gradskih poslovnih prostora i javnih površina te sufinanciranje zakupa poslovnih prostora koji nisu u vlasništvu Grada.

- Program potpora obrtnicima nastavljen je i u kriznoj 2020. godini, a ukupno su dodijeljene za 42 tradicijska obrta. Ukupni iznos subvencija u ovoj godini iznosi milijun kuna - napominju u dubrovačkoj gradskoj upravi.

Aduti Krapine u natjecanju za najbolji veliki grad u gospodarstvu su, među ostalim, 21 obrtnik na 1000 stanovnika, što je svrstava među deset najuspješnijih velikih gradova u zemlji, te nula posto prireza. S pokazateljem broja zaposlenih u tvrtkama i obrtima od 0,37 per capita, sjedište Krapinsko-zagorske županije također je među deset najboljih velikih gradova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:00