Fond za startupe

Prvi VC fond u koji je investirala Republika Hrvatska dobio naslijednika

South Central Ventures, jedan od prvih ulagača u hrvatski scaleup Cognism, ima novi fond, najveći u Hrvatskoj, težak 70 mil. eura

Jure Mikuž, menadžer South Central Venturesa, investicijskog društva kojem je novi fond treći u nizu i koji je dosad uložio u desetak hrvatskih startupa

 South Central Ventures

South Central Ventures ima novi fond, najveći u Hrvatskoj, težak čak 70 milijuna eura. South Central Ventures, investicijsko društvo koje je pokrenulo prvi VC startup fond u Hrvatskoj, i ujedno prvi startup fond u koji je investirala Republika Hrvatska, u srijedu je objavio da ima novi VC fond koji će ulagati u brzo rastuće tehnološke tvrtke u regiji i Hrvatskoj.

Najznačajnija investicija prvog hrvatskog VC fonda South Centrala Ventures, ENIF-a teškog 41 milijun eura, ona je u scaleup Cognism. Riječ je o potencijalnom idućem hrvatskom jednorogu čija je trenutačna tržišna vrijednost 450 milijuna dolara. South Central Ventures je bio jedan od prvih investitora u Cognism.

Usto, South Central Ventures dosad je uložio u niz poznatih hrvatskih startupa, među kojima su Agrivi, AdScanner i Bulb.

Jure Mikuž, menadžer South Central Ventures kaže da će novi fond, unatoč tome što će imati runde od između 500.000 i pet milijuna eura po startupu, neće ulagati u scaleupe nego će popuniti rupu u investicijama koja postoji u Hrvatskoj i regiji.

- Svi ovi iznosi su još uvijek dovoljni za takozvani 'late-seed' faze te ne planirano financirati scaleupove, jer ne planiramo 5 milijuna eura investirati odjednom u istu kompaniju, već je to ukupan iznos koji možemo uložiti u startup kroz više faza investiranja - kaže Mikuž.

Dodaje da se novi fond South Central Venturesa službeno zove SCV Technology Fund III, jer je to zapravo treći fond tog društva. Prvi je RSG Capital, koji je uložio u hrvatske startupe Degordian i ShoutEm, drugi u Agrivi, AdScanner, Bulb i Cognism, a treći će sada tražiti svoje prilike.

U novi fond uložili su institucionalni i privatni investitori, među kojima su najveći Europski Investicijski Fond (EIF), Europska Banka za Obnovu i Razvoj (EBRD), Triglav Osiguranje i BTC, dok hrvatski investitori uključuju Five i Nenada Bakića.

- Fond smo podizali dvije godine te paralelno vodili i investirali u postojeća poduzeća iz portfelja našeg drugog fonda. Naša struktura je ista kao i s prošlim fondom što zahtijevaju naši međunarodni investitori. Osim toga, mi smo jedini fond na ovom području Europe koji je dobio EuVECA putovnicu - kaže Mikuž.

Novi fond imat će urede u Ljubljani, Zagrebu, Beogradu i Skopju.

- Čvrsto vjerujemo u strategiju ulaganja u buduće tehnološke pobjednike iz cijele regije koja donosi sve više uspješnih tehnoloških startupova. Uspješna ulaganja iz naših prethodnih fondova potvrđuju naš pristup i uvjeravaju nas da smo na pravom putu - kaže Mikuž.

image

Vedran Blagus, principal fonda South Sentral Ventures koji je bio i član žirija za izbor Novac.hr TOP25 startupa za pratiti u 2022.

Darko Tomas/Cropix

Michael Parry, pomoćnik direktora EBRD-a kaže da ubrzanje digitalne tranzicije važan je prioritet za EBRD.

- South Central Ventures je bitan partner u razvoju inovacijskog ekosustava jugoistočne Europe. Drago nam je što smo dio novog fonda i nadamo se da ćemo zajedno moći izgraditi velika tehnološka poduzeća u regiji - kaže Parry.

Vedran Blagus, principal u South Central Venturesu otkriva da već imaju više od 30 startupa za investiranje u pipelineu u Hrvatskoj.

- Brzo očekujemo prvu investiciju, a i dalje pokrivamo područje jugoistočne Europe te na tom području vidimo više od 800 startupova godišnje te smo trenutno u kontaktu s preko 100 njih - zaključuje Blagus.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:23