ZA URBANI RAZVOJ

Prvi EU natječaj iz višegodišnje financijske perspektive 2021.-2027.: Za gradove 681 milijun eura, prijave se primaju do kraja veljače iduće godine

Koliko će na kraju gradovi imati projekata i povući novca, ovisi o njima samima
Zagreb, 250822.
NSK.
Izjava za medije ministrice Natase Tramisak nakon sjjednice Vlade Republike Hrvatske.
 Davor Pongracic/Cropix

Napokon je objavljen prvi EU natječaj iz novog financijskog okvira 2021.-2027. godine, a vrijedan je čak 681 milijun eura, objavilo je Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova. Na njega će se moći prijaviti 22 grada sa svojim projektima.

Alokacija je to za "urbani razvoj" u kojoj će Zagreb i njegovo šire urbano područje, na temelju broja stanovnika, imati na raspolaganju 80,5 milijuna eura, a Split, Rijeka i Osijek po 55 milijuna eura. Za Zadar je namijenjeno 43 milijuna eura, za Slavonski Brod, Pulu, Karlovac po 33 milijuna eura, za Sisak, Varaždin, Šibenik, Dubrovnik i Bjelovar i Vinkovce po 22 milijuna eura, za Koprivnicu, Vukovar, Čakovec, Požegu i Viroviticu po 18 milijuna eura te za Krapinu, Gospić i Pazin po 13,5 milijuna eura.

To je, u svakom slučaju, indikativna alokacija, a koliko će na kraju gradovi imati projekata i povući novca, ovisi o njima samima. Prioriteti su, prema Integriranom teritorijalnom programu, industrijska tranzicija, zeleni i pametni gradski promet (primjerice, uvođenje ekološki prihvatljivih vozila u javni prijevoz, biciklistička infrastruktura, digitalizacija gradskog prometa) te projekti razvoja urbanih područja.

Ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Nataša Tramišak u popratnom priopćenju kaže kako je to "najveći poziv ikad objavljen za gradove", a zahvaljujući tom novcu mogu ulagati u projekte poboljšanja kvalitete života građana, u poslovnu infrastrukturu, bolji prijevoz putnika, zelene gradske oaze i energetsku obnovu.

U pitanju su bespovratne potpore koje idu do 85 posto prihvatljivih troškova projekata, a korisnici moraju sufinancirati ostatak. Prijave se podnose do 28. veljače iduće godine. Glavni dokument kojim gradovi dokazuju da ispunjavaju preduvjete za taj poziv je nacrt strategije razvoja urbanog područja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 13:32