PODACI FINE

Promjena na ljestvici: Plava laguna preskočila Maistru i zauzela 2. mjesto

Hotelijeri lani ostvarili ukupne prihode od 41,1 milijardu kuna što je u odnosu na godinu prije povećanje od čak 44,3 posto

Željko Kukurin, predsjednik uprave Valamara
 

 Goran Sebelić/Cropix

Prema podacima Fine, poduzetnici u djelatnosti pružanja usluga smještaja lani su ostvarili ukupne prihode od 41.1 milijardu kuna što je u odnosu na godinu ranije povećanje od čak 44.3 posto.

Zanimljivo, u lanjskoj se godini malo promijenila rang lista kompanija s najveći prihodima - naime, na prvom je mjestu i dalje ostao Valamar s prihodima 2.5 milijardi kuna i dobiti razdoblja od 506 milijuna, no drugo je mjesto sada umjesto Maistre zauzela Plava laguna.

image

Dragan Pujas,predsjednik Uprave Plave lagune i Nikolina Brnjac,ministrica turizma i sporta

Atp Umag/

Ova je kompanija, prema podacima Fine, ostvarila prihod od 1.7 milijardi kuna dok je Maistra s 200 milijuna kuna manje pala na treće mjesto.

image

Tomislav Popović, predsjednik Uprave Maistre


Saša Burić/Cropix

Sve skupa, u ovoj je branši lani poslovalo 13.675 poduzetnika, sa 79.349 zaposlenih, a osim drastičnog rasta ukupnih prihoda, sektor je zabilježio i rast troškova u iznosu od 37,6 posto, dok je gubitak razdoblja smanjen za 18,5 posto.

Prosječna mjesečna neto plaća obračunata zaposlenima kod poduzetnika u djelatnostima pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane iznosila je 6.106 kuna u 2022. godini, što je 17,5 posto više u odnosu na 2021. godinu te 12,4 posto manje od prosječne plaće zaposlenih kod poduzetnika na razini RH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 19:26