ŽRTVA PANDEMIJE

Proizvođač omiljene čokoladne poslastice nema za plaće radnicima, otvoren je i stečaj

Na Regionalnom sudu u Salzburgu u utorak je otvoren stečajni postupak nad tvrtkom Salzburg Schokolade sa sjedištem u Grödigu

Dućan u Salzburgu

 Wolfgang Weinhäupl/Imagebroker/Profimedia

Prvog radnog dana ovog tjedna poznati proizvođač Mozart kugli, Salzburg Schokolade sa sjedištem u Grödigu, zatražio je otvaranje stečajnog postupka. Na Regionalnom sudu u Salzburgu, kako je objavio Die Presse, u utorak je i otvoren postupak.

Prema podacima kojima raspolaže Die Presse, stečajem je pogođeno oko 140 zaposlenika i više od 600 vjerovnika. Obveze iznose 27,3 milijuna eura, a imovina 23,35 milijuna eura. Glavni razlog za otvaranje stečaja je nedostatak turista u Beču i Salzburgu.

Prognoze nisu dobre

Povjerenikom je imenovan salzburški odvjetnik Johannes Hirtzberger. No, prognoze za budućnost nisu dobre. Uprava se u pismu koje je poslala zaposlenicima i poslovnim partnerima nada da će uspjeti spasiti tvrtku i nastaviti proizvodnju.

Iako je posljednjih godina ostvarena dobit, tvrtku je teško pogodila pandemija korone od 2020., tvrdi izvršni direktor Christian Schügerl.

Die Presse podsjeća na to da se zbog velikog smanjenja broja turista, događaja i prigoda kao što su proslave rođendana i vjenčanja potražnja za slatkišima tvrtke Salzburg Schokolade strmoglavila, što je rezltiralo značajnim padom prodaje. Osim toga, slastičarnice u Beču i Salzburgu ponekad su bile zatvorene tjednima zbog nedostatka turista.

Pad prodaje u odnosu na prethodnu godinu mogao bi se samo djelomično nadoknaditi u novoj financijskoj godini. Unatoč izvozu i državnoj pomoći, kao i prošle godine, i ove će godine biti ostvaren značajan gubitak. "Trenutna blokada i značajno povećanje cijene sirovina, energije, plaća, logističkih troškova i materijala za pakiranje bili su daljnji razlozi", nastavio je Schügerl.

Zato je u ponedjeljak i podnio zahtjev za stečaj. Plaće za studeni te božićnice ne mogu se isplatiti. Tvrtka se pozvala na stečajni fond, koji je osiguravao isplate, te savjetovala zaposlenicima da se obrate Radničkoj komori. Predsjednik AK Salzburga Peter Eder obećao je potporu pogođenim zaposlenicima. "Želimo učiniti sve što je moguće kako se ljudi ne bi morali brinuti zbog financija, barem tijekom Božića", rekao je.

Osnovani 1897.

Tvrtka je osnovana u gradu Salzburgu 1897. godine pod imenom Rajsigl-Süßwarenfabrik i u potpunosti se preselila u Grödig 1956. godine. Nakon nekoliko promjena vlasništva, 2014. ju je kupila tvrtka Philipp Harmer Beteiligungs, a manji dio tvrtke drži izvršni direktor Christian Schügerl.

Salzburg Schokolade ima i tvornicu u Češkoj, koja je specijalizirana za pakiranje slastica i hrane i, prema Schügerlovim riječima, ona nije zahvaćena bankrotom. Prema Wirtschaftscompassu, prodaja za 2019. iznosila je 28,72 milijuna eura. Rezultati za 2020. nisu objavljeni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:56