GEOPOLITIČKI RIZICI

Procurio povjerljivi nacrt dokumenta: ‘S Kinom ne smijemo ponoviti istu grešku kao s Rusijom‘

Snažan rast Kine u protekla dva desetljeća išao je ruku pod ruku sa snažnom potražnjom za njemačkim automobilima i strojevima

Annalena Baerbock i Robert Habeck

 John Macdougall/Afp

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova predložilo je strože propise za tvrtke izložene Kini i ograničena jamstva za ulaganja kako bi se smanjila ovisnost o izvozu, pokazuje povjerljivi nacrt dokumenta koji je Reuters dobio na uvid.

Ministarstvo vanjskih poslova na čelu s Annalenom Baerbock iz stranke Zelenih izradilo je prijedlog mjera u sklopu nove poslovne strategije prema Kini koju je izradila vlada kancelara Olafa Scholza kako bi smanjila ovisnost gospodarstva o azijskoj gospodarskoj supersili.

"Cilj je instrumentima tržišnog gospodarstva promijeniti strukturu poticaja za njemačke tvrtke kako bi smanjivanje ovisnosti o izvozu bilo privlačnije”, navodi se u dokumentu u kojem se posebno izdvajaju kemijska i automobilska industrija.

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova odbio je komentirati nacrt dokumenta.

Kina je od 2016. najveći trgovinski partner Njemačke, a njezin snažan rast u protekla dva desetljeća išao je ruku pod ruku sa snažnom potražnjom za njemačkim automobilima i strojevima.

No, val kineskih ulaganja u proteklim godinama izazvao je u Europi zabrinutost i niz vlada odlučio je pomnije analizirati kinesko preuzimanje domaćih tvrtki, strahujući u prvom redu od transfera tehnologije.

Tako je kineski Huawei u brojnim europskim zemljama isključen iz gradnje mobilnih mreža nove generacije, a vlada u Njemačkoj intervenirala je nedavno u kinesku kupnju udjela u terminalu luke u Hamburgu kako bi blokirala utjecaj tvrtke COSCO na poslovne odluke.

Berlin je u međuvremenu signalizirao da namjerava ograničiti i poslove domaćih kompanija u Kini, a ministarstvo vanjskih poslova u dokumentu povlači paralele s ovisnošću Njemačke o ruskom plinu.

"Tu pogrešku ne smijemo ponoviti. To je odgovornost političara i tvrtki", stoji u dokumentu.

Ministarstvo vanjskih poslova želi strože propise za kompanije aktivne u Kini kako bi se uzeli u obzir geopolitički rizici.

"Cilj nam je obvezati tvrtke posebno izložene Kini da navedu i sažmu relevantne događaje i brojke vezane uz Kinu, primjerice u obliku posebne obveze o izvješćivanju, na temelju postojećih zahtjeva o objavi podataka", navodi se u dokumentu.

"Na temelju toga procijenit ćemo trebaju li te tvrtke redovno provjeravati otpornost na nepovoljne scenarije kako bi se pravodobno identificirali rizici specifični za Kinu i poduzele korektivne mjere".

Jamstva za ulaganja bit će podvrgnuta strožem nadzoru kako bi se uzeli u obzir utjecaj na okoliš i poštivanje radnih i društvenih standarda i izbjegao prisilni rad u opskrbnom lancu, navodi se u dokumentu.

Iznos tih jamstava trebao bi biti ograničena na tri milijarde eura po kompaniji i po zemlji-odredištu kako bi se izbjeglo gomilanje rizika, dodaje se.

Ministarstvo vanjskih poslova predlaže i strože propise o jamstvima za kredite izvoznicima kako bi se izbjegao neželjeni prijenos tehnologije, posebice one koja se može koristiti u vojne i u civilne svrhe, odnosno za nadzor i represiju, navodi se u dokumentu.

U osvrtu na nacrt dokumenta, kinesko ministarstvo vanjskih poslova izrazilo je za Reuters nadu da će Njemačka razvijati odnose "objektivno i racionalno" i usvojiti politiku koja će koristiti obje zemlje.

Nacrt dokumenta moraju još odobriti druga ministarstva u vladi, a konačna odluka o strategiji prema Kini očekuje se početkom iduće godine, napominje Reuters.

Nova strategija koju snažno guraju Zeleni u koalicijskoj vladi na čelu s kancelarom iz redova socijaldemokrata Olafom Scholzom, označava odstupanje od politike Berlina pod bivšom konzervativnom kancelarkom Angelom Merkel, podsjeća agencija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 00:00