PLATFORMA GENNEST

Priuštivost stanovanja jedna je od najvažnijih tema s kojima se Hrvatska mora suočiti: Ona možda ima rješenje

Anđela Brekalo je pomislila da mogući odgovor leži u međugeneracijskoj solidarnosti. I poduzela nešto

Finalistica Digi Awards 2024. Anđela Brekalo

 Vanesa Pandzic/Cropix

Priuštivost stanovanja jedna je od najvažnijih tema s kojima se hrvatski vlastodršci moraju suočiti u narednim godinama.

Sustavne politike stambenog zbrinjavanja nismo imali desetljećima, a Nacionalni plan stambene politike do 2030. predstavljen je tek prije koji mjesec.

- Za mlade ljude, bez stalnih primanja, takvi problemi su još izraženiji. Studentski domovi su se pokazali teško dostupnima zbog ograničenog kapaciteta soba. I to ne samo u Zagrebu, nego i u drugim većim gradovima. Ako studenti ne dobiju mjesto u studentskom domu, preostaje im tražiti smještaj putem oglasa, a najam je uistinu za mlade ljude preskup. Time postaju potpuno ovisni o financijskoj pomoći roditelja ili, pak, moraju raditi puno radno vrijeme, pa im u tom slučaju uz sve obaveze studiranja ne ostaje ništa vremena za njih same i druženje. A kažu nam da bi upravo studentski dani trebali biti oni najsretniji - priča Anđela Brekalo, mlada grafička dizajnerica, koja je pri kraju studija na Grafičkom fakultetu u Zagrebu.

Takvo stanje situacije navelo je Anđelu na promišljanje. Pomislila je da mogući odgovor leži u međugeneracijskoj solidarnosti. - Zašto ne postoji platforma koja spaja studente u potrazi za smještajem i starije osobe koje imaju dovoljno velik prostor za stanovanje, a potreban im je netko tko bi za njih otišao u nabavu ili progovorio s njima koju riječ? - upitala se.

No sama ideja nije dovoljna; potrebna je detaljna analiza i proučavanje svih njezinih aspekata. Anđela je zato cijeli plan izložila kolegama studentima Luki Crnogorcu i Andreju Mičiću.

Bitan aspekt svakog startup projekta je okružiti se ambicioznim, upornim i pouzdanim ljudima, vjeruje grafička dizajnerica.

Ubrzo je nastala platforma GenNest.

- Koncept zapravo proizlazi iz prepoznavanja ne samo jednog, već više problema. Ona okuplja dvije ranjive skupine: studente i osobe treće životne dobi. Svi smo svjesni koliko je izazovno otići studirati u drugi grad, posebno ako nije moguće dobiti mjesto u studentskom domu. Pronalaženje odgovarajućeg, urednog i financijski pristupačnog stana postalo je prava lutrija u Hrvatskoj. Istodobno, postoji velik broj osoba starije životne dobi koje posjeduju smještaj i spremne su ga iznajmiti studentima po povoljnijim cijenama, olakšavajući im financijski teret studiranja. Odlučili smo riješiti taj problem tako da studenti, kao zamjenu za pristupačan smještaj, pruže pomoć osobama starije životne dobi kroz obavljanje osnovnih kućanskih poslova ili pružanjem društva kroz razgovor i druženje, što za njih ima posebnu vrijednost - elaborira Anđela Brekalo.

Najvažniji uvjet, kaže grafička dizajnerica, jest da student ima za sebe dovoljno mjesta za privatnost, odnosno vlastitu sobu.

image

Finalistica Digi Awards 2024. Anđela Brekalo

Vanesa Pandzic/Cropix

Letci i newsletteri

Kao stručnjakinja za grafički dizajn, Anđela se bavi oblikovanjem sučelja. Luka Crnogorac i Andrej Mičić u međuvremenu su završili svoje studije, ali i dalje rade na projektu. Andrej je tako zadužen za marketinški dio GenNesta, a Lukina je uloga kao programera stvaranje GenNest platforme putem implementacije svih funkcionalnosti i osiguravanje da sve radi u skladu s preciznim specifikacijama.

U početku, mladim ljudima će se obraćati putem društvenih mreža i newslettera. Do umirovljenika planiraju doprijeti katalozima i letcima.

- Naša uloga bit će zatim ona matchmakera. To će biti i najteži zadatak; iz baze studenata i penzionera spojiti one čiji su životne navike i afiniteti barem malo slični, kako bi mogli imati ugodan suživot - kaže Anđela.

Nadaju se da će ulogu posrednika između GenNest platforme i starijih ljudi odigrati i njihovi unuci ili djeca.

- Ništa nećemo prepustiti slučaju. Osim letaka, razmišljamo i o korisničkoj podršci za osobe koje su u potpunosti same i ne znaju kako stupiti na platformu i pronaći svog cimera. Takvima će biti dodijeljena osoba koja će se pobrinuti za to umjesto njih i bit posrednik u cijeloj priči dok potencijalni cimeri samostalno ne stupe u kontakt - dodaje osnivačica GenNesta.

Cijena smještaja kretala bi se najviše do 200 eura mjesečno, no najbolji scenarij, smatraju, bio bi onaj gdje bi studenti plaćali samo svoj dio režija.

Uz pomoć Algebra LAB startup inkubatora prva istraživanja tržišta već su provedena. Tim GenNest je zadovoljan.

- Opisana ideja, iako zapravo široko prihvaćena izvan našeg područja, na domaćem terenu nailazi na sumnje. No tijekom istraživanja, susreli smo ljude koji već prakticiraju ovakav suživot, povezujući se samostalno putem vlastitih poznanstava. Naš plan je sve dići na višu razinu, pa da takvo stanovanje i ovdje zaživi - zaključuje Anđela Brekalo.

image

Finalistica Digi Awards 2024.- Anđela Brekalo

Vanesa Pandzic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. lipanj 2024 16:55