VIŠE NEGO DOBRI REZULTATI

Prihodi Janafa u prvih šest mjeseci iznosili su 73,4 milijuna eura i 33 posto su veći nego lani

‘Nastavljamo s ulaganjima u naftovodno-skladišni sustav i pružanjem sigurne opskrbe energentima ovom dijelu Europe‘

Janaf, tankovi za skladištenje nafte

 Bozidar Vukicevic/Cropix

Ukupni prihodi Janafa u prvih šest mjeseci ove godine iznosili su 73,4 milijuna eura i 33 posto su veći nego u istom lanjskom razdoblju, dok je neto dobit porasla za 52,6 posto, na 31,7 milijuna eura, objavljeno je u četvrtak iz Janafa.

"Iznimno smo zadovoljni činjenicom da je prva polovica 2023. godine za Janaf još jedno razdoblje u nizu u kojem smo poslovanjem nadmašili sve do sada zabilježene rezultate", izjavio je u priopćenju predsjednik Uprave Janfa Stjepan Adanić, ističući kako su u Janafu spremni za ulaganja kako u infrastrukturu, tako i u obnovljive izvore energije.

image

Stjepan Adanić

Ranko Suvar/Cropix

Iz Janafa ističu kako rast prihoda dolazi iz temeljne djelatnosti društva - transporta nafte i skladištenja nafte i naftnih derivata, koji iznose gotovo 71,5 milijuna eura i veći su za 31,9 posto od ostvarenja prethodne godine, a u odnosu na planirane iznose veći su za 18,3 posto.

Navode i kako je u poslovanju s inozemnim kupcima ostvareno 72 posto prihoda od temeljne djelatnosti, što ponovno potvrđuje izvoznu orijentiranost kompanije.

Po podatcima iz izvješća, poslovanjem s inozemnim kupcima ostvareno je 51,6 milijuna eura, što je za 40,6 posto više u usporedbi s prvih šest mjeseci prošle godine te 27,3 posto više u odnosu na plan.

Na domaćem je tržištu ostvareno 19,8 milijuna eura ili 27,8 posto prihoda od temeljne djelatnosti Janafa, što je za 13,7 posto više nego u istom razdoblju lani te na razini planiranog.

"Ostvareni financijski rezultati u najvećoj su mjeri rezultat rasta prihoda od temeljne djelatnosti kompanije, transporta i skladištenja, pri čemu poslovanje s inozemnim kupcima i dalje donosi najveći udio prihoda", izjavio je član Uprave Janafa Vladislav Veselica, podsjetivši kako je prvih šest mjeseci poslovanja obilježilo sklapanje novih ugovora za transport i skladištenje i to s MOL grupom, Agencijom za ugljikovodike, Vitolom, Inom i Litascom.

image

Vladislav Veselica

Ranko Suvar/Cropix

Po podatcima iz izvješća, ukupni rashodi Janafa u prvom su polugodištu iznosili 34,8 milijuna eura i veći su za 16,4 posto od ostvarenih u istom razdoblju prethodne godine, pri čemu iz Janafa objašnjavaju kako je na to najvećim dijelom utjecao rast cijene električne energije.

Ostvarena bruto dobit u iznosu od 38,6 milijuna eura i neto dobit u iznosu od 31,7 milijuna eura veće su za 52,6 posto od prošlogodišnjih, ističu iz kompanije.

Također navode kako je u dugotrajnu materijalnu i nematerijalnu imovinu iz vlastitih novčanih sredstava tijekom prvog polugodišta uloženo 6,7 milijuna eura.

"Nastavljamo s ulaganjima u naftovodno-skladišni sustav i pružanjem sigurne opskrbe energentima ovom dijelu Europe jer su nam povjerenje i zadovoljstvo naših partnera jamstvo nastavka poslovnog rasta. Potaknuti nastavkom poslovanja s iznimnim poslovnim rezultatima, i dalje ćemo jačati našu ulogu na europskom energetskom tržištu, spremni smo za nove poslovne izazove i investicije", istaknuo je u priopćenju Veselica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 12:09