MLADI POLJOPRIVREDNIK

Prigorski uzgajivač biodinamičke vinove loze: Otac je napravio prvo ekološko, a sin biodinamičko vino

Neki su OPG-ovi, nažalost, odustali od eko proizvodnje i vratili se konvencionalnoj, upozorava Ivan Antun Čegec

Ivan Antun Čegec

 Ranko Suvar/CROPIX

Kada je Branko Čegec, vinogradar i vinar iz Marinovca kod Svetog Ivana Zeline, sa suprugom Nadom 2003. dobio prvi ekološki certifikat za vino u Hrvatskoj, njihov sin Ivan Antun imao je tek 11 godina. Odrastajući uz obitelj koja je svojim inovativnim pristupom ponekad izazivala čuđenje u prigorskom kraju, on se nije iznenadio kada su se roditelji uz ekološku proizvodnju odlučili i za biodinamičku poljoprivredu po nauku dr. Rudolfa Steinera.

image

Ivan Antun Čegec

Ranko Suvar/Cropix
image

Ivan Antun Čegec

Ranko Suvar/CROPIX

Ovu bio-dinamičnu i vedru obitelj upoznali smo u njihovoj tradicijski napravljenoj i obnovljenoj eko kleti gdje imaju i kušaonicu koju nazivaju kako joj i priliči - vinotočje. Otac Branko nam je s ponosom pokazao novinske isječke sa zida s novinskim reportažama "od Playboya do Glasa Koncila" u kojima su ispisani najveći poslovni uspjesi. Sve je tu, od 1997., kada su počeli primjenjivati IFOAM smjernice za ekološki način proizvodnje u poljoprivredi, do berbe 2002., za koju su 14. ožujka 2003. dobili prvi ekološki certifikat u Hrvatskoj.

image

Ivan Antun Čegec

Ranko Suvar/Cropix

Primjer mladima

- Zbog biodinamičkog uzgoja privukli smo i pozornost vodećeg autoriteta u biodinamici po njemačkoj metodi rada biodinamike i sina najmlađeg slušatelja Steinerova predavanja u Koberwitzu 1924. - grofa Christiana von Wistinghausena koji nas je posjetio 2002. Godine 2007. bio je pokrenut projekt pod nazivom "Poticanje ekološkog vinogradarstva u Zagrebačkoj županiji introdukcijom prikladnih sorata vinove loze" u suradnji s Agronomskim fakultetom. Posađen je pokusni vinograd sa sedam otpornih sorata na gljivične bolesti (PIWI sorte) s namjerom da se utvrdi koje sorte su za nas u našem podneblju najpovoljnije za ekološki uzgoj. Završetkom ovoga projekta 2015. u sortnu listu ušle su četiri sorte, koje sada svi mogu saditi - priča nam otac, dok sin pozira fotoreporteru u vinogradu.

image

Ivan Antun Čegec

Ranko Suvar/CROPIX

Za početak pitamo Ivana Antuna zašto se prijavio na natječaj za najboljeg mladog poljoprivrednika? Kaže, dogodilo se to na nečiji nagovor jer mu je jedna osoba na edukativnim radionicama znala dobaciti: "Tebe treba prijaviti za najboljeg mladog poljoprivrednika".

- Intuitivno sam osjetio da se moram stvarno prijaviti. Drago mi je što neki pojedinci vide puno više u drugoj osobi nego što čovjek sam može vidjeti, jer, naposljetku, to što smo mi, tj. ja i moja obitelj, napravili u prošlih 25 godina izuzetno je hrabro i odvažno. Kao i svi ostali kandidati za najboljeg mladog poljoprivrednika, želim postati primjer svima mladima koji žele ostati na selu i baviti se poljoprivredom, poglavito ekološkom i biodinamičkom - rekao nam je.

Razgovor nastavljamo raspravom o prednostima i blagodatima biodinamičkog uzgoja.

- Pripravak 500, ujedno i osnovni u biodinamici, primjerice, donosi sljedeće benefite: promiče razvoj korijena i njegov vertikalni rast, stimulira bakterijski život uključujući formiranja kvržica mahunarki, povećava aktivnost razlagača, promiče bolje upravljanje vodom u tlu, sposoban je otapati otvrdnule formacije u tlu, uključujući saliniziranje površine. On je transformator i biološki aktivator tla - rekao je Ivan Antun.

image

Ivan Antun Čegec

Ranko Suvar/Cropix
image

Ivan Antun Čegec

Ranko Suvar/Cropix

Potpore u poslovanju

Pitamo ga što bi trebalo napraviti da biodinamika zaživi u Hrvatskoj s obzirom na to da se i cijela Europska unija okreće zelenom planu?

- Država bi trebala svim malim i srednjim OPG-ovima koji se bave ekološkom i biodinamičkom poljoprivrednom proizvodnjom stopostotno bespovratno financirati certifikaciju eko i bio proizvoda i stručan nadzor kontrolnih tijela jer je ekološka certifikacija skupa, a biodinamička još i više. S tom bi se potporom jednim dijelom rasteretili troškovi poslovanja i smanjila cijena ekoloških proizvoda te postala još pristupačnija prosječnim kupcima. Ekološke proizvođače opterećuje i strogo zakonodavstvo koje mnogima izaziva glavobolje, uz dodatnu papirologiju i kontrolu - kaže i nastavlja:

image

Ivan Antun Čegec

Ranko Suvar/CROPIX

- Da bi smanjila mogućnost krivotvorina ekoloških proizvoda na tržištu, država je postrožila zakon, no umjesto da nađe pravi uzrok i rješenje, ide se linijom manjeg otpora. Što je rezultat toga? Svjedok sam da su neki OPG-ovi odustali od eko proizvodnje i ponovo prešli u konvencionalnu i da mnogi koji su i dalje u ekološkoj proizvodnji neke svoje prerađevine ne prijavljuju kao ekološke zbog već navedenih razloga, i to najčešće opterećuje njihovo poslovanje, a nekad i samu egzistenciju OPG-a.

Konačno, bilo je vrijeme da to netko javno kaže. A tko će ako ne netko od Čegecovih?

image

Pasica Mladi poljoprivrednik

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. ožujak 2024 10:54