Ivan Ergović

Predsjednik Uprave Nexe: Nova Strategija Grupe povećat će spremnost na nove tržišne okolnosti te osigurati dugoročni razvoj i održivost poslovanja

Naša tvornica cementa NEXE d.d. u Našicama trenutno je na oko 50% supstitucije fosilnih goriva alternativnim gorivima, čime pridonosimo kružnom gospodarstvu i smanjujemo naš ugljični otisak. Modifikacija proizvodnje koja će rezultirati proizvodnjom niskougljičnog cementa, cilj je koji moramo ostvariti.

Nasice, 120220.
NEXE grupa u vlasnistvu Ivana Ergovica.
Na fotografiji: Ivan Ergovic.

 CROPIX

Predanost naših zaposlenika i brzina u donošenju odluka – dva su ključna faktora koja bih istaknuo osvrćući se na 2022. u kojoj je NEXE Grupa nastavila trend uspješnog poslovanja. Zahvaljujući takvom pristupu našem poslovanju, te zbog realiziranih investicijskih ulaganja i uspješnog prevladavanja izazova, posebno što se tiče cijene energenata i CO₂ emisija, ukupni poslovni prihodi NEXE Grupe u 2022. rasli su 20,6 posto u odnosu na ukupne poslovne prihode ostvarene u 2021. Istovremeno, lani su ukupni poslovni rashodi u 2022. bili veći za 17,7 posto u odnosu na one ostvarene godin ranije. Za godinu koja je za nama s pravom mogu reći da je bila godina puna izazova i neočekivanih tržišnih kretanja.

Prošla godina za NEXE Grupu ostat će upamćena po uspješno realiziranim projektima iz segmenta obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti, projektima koji su rezultirali implementacijom najmodernije tehnologije, ali i dovršenom procesu izrade, usvajanja i implementacije Strategije Grupe za razdoblje 2022.-2030. Strategiju, čijem definiranju smo pristupili u jeku pandemije korona virusom, pažljivo smo razrađivali mjesecima, tijekom kojih su se okolnosti na tržištu izuzetno brzo mijenjale. I u takvim okolnostima, nova Strategija Grupe ne samo da je uspjela definirati načine odgovora na nova pitanja, a to je prvenstveno kako osigurati održivost poslovanja u takvom okruženju, već će operativnom realizacijom svojih akcijskih planova dodatno povećati stupanj spremnosti na nove tržišne okolnosti, kao i osigurati dugoročni razvoj i održivost poslovanja.

Današnji uvjeti poslovanja još su jednom potvrdili kako samo aktivan pristup u obliku kapitalnih investicija i unapređenja postojećih procesa može rezultati konkurentnošću poslovanja. Ovakav pristup nužno mora pratiti i podrška donositelja odluka kroz zakonodavnu regulativu koja će potaknuti kapitalna ulaganja, smanjiti troškove i administrativne barijere, te u konačnici rezultirati većom konkurentnošću.

Konkretno, glavni strateški ciljevi, ali i potreba u cilju održivosti poslovanja NEXE Grupe su zelena, digitalna i energetska tranzicija, a isti ciljevi mogu se primijeniti na sve grane našeg gospodarstva. Pri ostvarenju ovih ciljeva nužna je podrška Republike Hrvatske i EU, primarno u obliku sufinanciranja ovih kapitalno intenzivnih projekata. EU fondovi su mogućnost koju domaće tvrtke ne smiju propustiti, a uloga Republike Hrvatske trebala bi biti usmjerena na dodatnu maksimizaciju korištenja EU izvora sufinanciranja.

Kod energetske tranzicije svakako je važno naglasiti i ulogu države koja treba osigurati da zakonski uvjeti i prostorno-planski dokumenti prate realizaciju ovih projekata na način da ubrzaju izgradnju postrojenja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije. NEXE Grupa je upravo u cilju povećanja stupnja energetske samodostatnosti, uz niz projekata s ciljem povećanja energetske učinkovitosti, kao svoj srednjoročni cilj odredila da će više od 25% potreba za električnom energijom osigurati iz vlastitih obnovljivih izvora energije.

Uzimajući u obzir realizirane i aktualne projekte izgradnje fotonaponskih elektrana na krovovima naših pogona, na dobrom smo putu.Tu ne stajemo. Naša tvornica cementa NEXE d.d. u Našicama trenutno je na oko 50% supstitucije fosilnih goriva alternativnim gorivima, čime pridonosimo kružnom gospodarstvu i smanjujemo naš ugljični otisak. Smanjenje ugljičnog otiska, odnosno modifikacija proizvodnje koja će rezultirati proizvodnjom niskougljičnog cementa, cilj je koji moramo ostvariti. No, uspješna dekarbonizacija sa sobom nosi četiri glavna uvjeta.

Dostupnost tehnologije za smanjenje i/ili hvatanje emitiranog CO2 postoji, međutim za osiguranje izvora financiranja, cjenovno pristupačne energije i infrastrukture za transport i skladištenje CO2 uloga države je od izuzetne važnosti.

Za implementaciju visoke tehnologije koja omogućuje dekarbonizaciju nužni su izvori financiranja, a obzirom da visoki kapitalni troškovi mogu značajno opteretiti poduzeća, važno je omogućiti što veće iznose bespovratnih grantova iz EU fondova, ali i umanjenje kamatnih stopa za kreditne linije zelenih projekata.

Važnost da sve razine državne administracije olakšavanjem zakonskih procedura i prostorno planskih uvjeta dodatno olakšaju, odnosno potaknu tranziciju prema obnovljivim izvorima energije i time direktno pridonesu povećanju stupanja energetske neovisnosti RH, već sam u ovom tekstu istaknuo.

Međutim, ono što je u procesu dekarbonizacije najvažnije, posebno kod velikih emitera je skladištenje uhvaćenog CO2. Ovdje je važno istaknuti ulogu države u izgradnji infrastrukture koja bi omogućila transport i skladištenje uhvaćenog CO2, dok bi emiteri plaćali takvu uslugu po određenoj cijeni. Na taj način RH bi ostvarila značajnu ulogu u dekarbonizaciji Europske unije te postala važno CO2 čvorište u ovom dijelu EU te pritom osigurala dodatne prihode za upravljanje CO2.

NEXE Grupa svojim se strateškim dokumentom obvezala na smanjenje CO₂ emisija za više od 50 posto do 2030. godine, i to primarno projektom CO₂NTESSA, projektom koji je na razini EU prijavljen na Poziv Inovacijskog fonda velikih razmjera, a podrazumijeva modifikaciju procesa proizvodnje klinkera na bazi Oxyfuel tehnologije druge generacije. Pozitivni efekti ovog projekta na Hrvatsku i EU u vidu ispunjenja obveza Zelenog plana značajni su i uvjereni smo da ćemo nakon 2029. svjedočiti tome.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 18:03