IZLAZ SAMO NA JUG

Predlaže se i upotreba luka u Hrvatskoj: Ukrajinski trgovci žitaricama traže veći kapacitet ‘koridora solidarnosti‘

To bi olakšao izvoz ukrajinskih žitarica nakon propasti crnomorske inicijative

Ilustrativna fotografija

 Marko Mrkonjic/Cropix

EU bi trebao povećati kapacitete ‘koridora solidarnosti‘ kako bi olakšao izvoz ukrajinskih žitarica nakon propasti crnomorske inicijative, poručila je udruga ukrajinskih trgovaca UCA, predloživši i upotrebu luka u Hrvatskoj.

Sporazum o izvozu ukrajinskih žitarica preko Crnog mora istekao je početkom prošlog tjedna budući da ga je Moskva odbila produljiti, tvrdeći da nije ispoštovan dogovor koji je trebao omogućiti izvoz ruskih žitarica i gnojiva.

Crnomorska inicijativa obuhvaćala je Rusiju, Ukrajinu i Tursku, a dogovorena je u srpnju prošle godine uz posredovanje Ujedinjenih naroda. Sporazum je produljen tri puta.

Od početka kolovoza prošle do 10. srpnja ove godine iz tri ukrajinske luke na Crnom moru izvezeno je 32 milijuna tona žitarica u 45 zemalja na tri kontinenta, izvijestio je UN.

EU je pak prošle godine uspostavio koridore solidarnosti kako bi omogućio izvoz ukrajinskih žitarica i drugih poljoprivrednih proizvoda alternativnim tranzitnim željezničkim i cestovnim rutama i unutarnjim plovnim putovima.

Udruga ukrajinskih trgovaca zatražila je u ponedjeljak od EU da se tranzitni kapaciteti koridora povećaju za milijun do 1,5 milijuna tona mjesečno, sugerirajući Komisiji da europskim prijevoznicima i lukama osiguraju djelomičnu kompenzaciju za tranzit u obliku subvencija.

Aktualni kapacitet tranzita nije naveden.

„To će značajno smanjiti troškove prijevoza žitarica i omogućiti ukrajinskim poljoprivrednicima izvoz viška žitarica bez gubitaka u zemlje koje trebaju ukrajinskog žito, a stabilizirat će i globalnu sigurnost hrane”, priopćila je UGA.

Povećanje bi se moglo postići izvozom žitarica preko luka u baltičkim državama te u Njemačkoj, Nizozemskoj, Hrvatskoj, Italiji i Sloveniji.

Udruga je predložila i prijenos sanitarne, fitosanitarne i veterinarske kontrole s kontrolnih točaka na granicama Ukrajine na teritorij odredišnih zemalja, što bi, kako tvrdi, omogućilo značajno povećanje izvoza.

U UGA-i očekuju urod žitarica i uljarica u ovoj godini od 69 milijuna tona. Izvoz bi u sezoni 2023/2024. po njihovoj procjeni trebao dosegnuti 45 milijuna tona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 18:35