Nova mobilna mreža

Pravi 5G koristit ćemo već u srpnju: Država od koncesija očekuje 300 milijuna kuna

Telekomunikacijski regulator Hakom objavio procjenu zarade od 5G koncesija i objavio okvirni datum natječaja za frekvencije
Natječaj za 5G u lipnju, a odmah zatim kreće i komercijalna ponuda
 Ilustracija/Antons Jevterevs/Alamy/Alamy/Profimedia

Pravi 5G u Hrvatskoj bi trebao biti aktivan već od početka srpnja, potencijalno i koji dan ranije. Telekomunikacijski regulator pomaknuo je natječaj za nove mreže na lipanj i čim operateri uplate naknade moći će odmah krenuti s radom.

Kako su Hrvatski telekom i A1 Hrvatska već napravili opsežne pripreme za pokretanje svojih 5G mreža, sve je izvjesnije da će početak turističke sezone, inače telekomunikacijski najzahtjevniji dio godine, dočekati s punokrvnom 5G ponudom.

U intervjuu za ICTbusiness ravnatelj telekomunikacijskog regulatora Hakoma Miran Gosta izjavio je da država procjenjuje da bi od frekvencija za 5G mogla uprihoditi 300 milijuna kuna. To je oko sto milijuna kuna po operateru s obzirom na to da su sva tri operatera - Hrvatski telekom, A1 Hrvatska i Telemach Hrvatska - već su najavila da će sudjelovati na natječaju.

Gosta je naveo da će Hakom raspisati javni natječaj za 5G u lipnju i da će koncesije biti dodijeljene na 15 godina uz mogućnost produljenja na ukupno 20 godina.

Prema nedavno usvojenom Nacionalnom planu za razvoj širokopojasnog interneta 2021.-2027., u kojem je upravo glavna zvijezda 5G, svi gradovi veći od 10.000 stanovnika dobit će do 2025. godine 5G signal.

Novom mrežom operateri će do 2025. godine morati pokriti i europski TEN-T koridor. To su autocesta i pruga od Zagreba do Rijeke, zatim od Zagreba prema Budimpešti i ona od Zagreba prema Ljubljani.

Sva ostala područja Hrvatske, ona ruralna, za njih si je Vlada postavila manje ambiciozne ciljeve. Tako bi do 2025. tek 25 posto ruralnih područja dobilo 5G, a do 2027. njih 50 posto.

Vlada od telekoma do 2027. godine, prema tom planu, očekuje 5,6 milijardi kuna ulaganja od čega se računa da će se 3,7 milijarde kuna moći povući iz EU fondova.

Gosta je u ICTbusinessu pojasnio kako će Hakom u 5G natječaju to definirati.

"Do 31.12.2025. godine 90 posto stanovništva svake pojedine jedinice lokalne samouprave u urbanom području mora biti pokriveno s 5G mrežom. Do 31.12.2025. godine 25 posto ukupne površine ruralnih područja mora biti pokriveno s 5G mrežom. Do 31.12.2027. godine 50 posto ukupne površine ruralnih područja mora biti pokriveno s 5G mrežom. Do 31.12.2025. godine 99 posto ukupne duljine svih autocesta na području mora biti pokriveno s 5G mrežom. Do 31.12.2025. godine 95 posto ukupne duljine željezničkih koridora Rijeka-Zagreb-Budimpešta i Slovenija-Zagreb-Šid u Hrvatskoj mora biti pokriveno s 5G mrežom.", navodi Gosta.

Drugim riječima, sve kako je zacrtala Vlada.

Jedino što odskače od Vladinih ciljeva je dodatak, odnosno najava ravnatelja Hakoma da će regulator propisati i obvezu pokrivanja određenih naselja i područja od posebnog interesa 4G ili 5G mrežom, koja trenutno nisu pokrivena odgovarajućom razinom signala te obuhvaćaju udaljene ruralne sredine.

Inače, HT, koji je prvi pokrenuo komercijalnu 5G mrežu, već je objavio da sa signalom svoje mreže pokriva 1,3 milijuna stanovnika Hrvatske. U to su uključena i sva četiri najveća grada u Hrvatskoj.

A1 Hrvatska zasad ne otkriva toliko detalja, ali po našim informacijama operatera intenzivno ulaže u izgradnju 5G mreže i izvjesno je da će ići u pariranje HT-u u ponudi 5G-a.

Telemach Hrvatska, bivši Tele2, zasad je najskromniji po pitanju konkretnih najava za 5G.

No, zato je bivši treći mobilni operater jasno naglasio da će do 2025. u vlastitu 5G mrežu uložiti milijardu kuna. Drugim riječima, za operatere prava 5G utrka samo što nije počela i odvija se u niskom startu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:23