SVEMU USPRKOS

Potrošnja u Hrvatskoj u maloprodaji porasla osmi mjesec zaredom: Trošimo dosta više u odnosu na prošlu godinu

Promet od trgovine neprehrambenim proizvodima skočio je za 13,3 posto

West Gate trgovački centar

 Dragan Matic/Cropix

U Hrvatskoj je u studenome potrošnja u maloprodaji porasla osmi mjesec zaredom na godišnjoj razini, i to po najvećoj stopi u više od dvije godine, što ukazuje na stabilan rast gospodarstva u četvrtom tromjesečju ove godine.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u petak izvješće o prometu u trgovini na malo, a prema kalendarski prilagođenim podacima, potrošnja je u studenome realno porasla 1,2 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na studeni prošle godine porasla 7,3 posto.

Tako je potrošnja u maloprodaji na godišnjoj razini porasla osmi mjesec zaredom, i to po najvećoj stopi od listopada 2021. godine, kada je rast iznosio 8,7 posto.

Pritom je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao za 2,1 posto, dok je promet od trgovine neprehrambenim proizvodima, osim trgovine motornim gorivima i mazivima, skočio za 13,3 posto, pokazuju podaci DZS-a.

U prvih 11 mjeseci ove godine promet od trgovine na malo realno je porastao za 3,2 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Stabilan rast gospodarstva u četvrtom kvartalu

Kako je potrošnja najveća sastavnica bruto domaćeg proizvoda (BDP), rast prometa u trgovini na malo u studenome ukazuje na nastavak stabilnog rasta gospodarstva i u četvrtom tromjesečju ove godine.

U trećem tromjesečju BDP je porastao za 2,8 posto na godišnjoj razini, što je bio već 11. kvartal zaredom kako gospodarstvo raste, i to brže nego u prethodnom tromjesečju.

image

Građani u kupovini

Dusko Marusic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 17:30