POSTAVLJAJU SE NOVI TEMELJI

Potres u tech svijetu: Izvršni direktor Microsofta objavio dolazak suosnivača OpenAI-a Sama Altmana

U Microsoft stiže i Greg Brockmana, koji je nakon Altmanove smjene podnio ostavku

Sam Altman i Emmett Shear

 Steve Jennings/Afp

OpenAI imenovao je nakon burnog vikenda novog izvršnog direktora, smijenivši suosnivača Sama Altmanna koji je prije godinu dana privukao pozornost svjetske javnosti ChatGPT-botom, izmijenivši iz temelja tehnološku scenu.

Odbor OpenAI-ja smijenio je prošli petak Altmana s pozicije izvršnog direktora, ustvrdivši da je izgubio njihovo povjerenje. Njegov posao privremeno je preuzela glavna tehnička direktorica kompanije Mira Murati.

U obrazloženju smjene članovi odbora rekli su samo da nije "uvijek bio iskren u komunikaciji", otežavši im obnašanje dužnosti. Nisu precizirali u čemu navodno nije bio iskren, napominje BBC.

U ponedjeljak dužnost izvršnog direktora povjerena je, također privremeno, nekadašnjem šefu Twitcha Emmettu Shearu.

Altman je jedan osnivača OpenAI-ja koji je svjetskoj javnosti prije nešto manje od godinu dana predstavio ChatGPT bot i uživa veliki ugled u tehnološkim sektoru pa je njegova smjena izazvala val reakcija.

"On je moj heroj", rekao je bivši izvršni direktor Googlea Eric Schmidt, i "zauvijek je promijenio naš (...) svijet".

U ponedjeljak je izvršni direktor Microsofta Satya Nadella objavio na X-u dolazak Altmana i njegovog kolege Grega Brockmana, koji je nakon Altmanove smjene podnio ostavku, na čelo novog Microsoftovog istraživačkog tima za umjetnu inteligenciju.

Mediji su izvijestili da bi Altmanova smjena mogla naškoditi prodaji OpenAI-jevih dionica u vrijednosti 86 milijardi dolara i izazvati nezadovoljstvo dioničara, uključujući Microsoft.

Microsoft je partner OpenAI i to se neće promijeniti, poručio je Nadella u ponedjeljak. Softverski div u aplikacijama koristi OpenAI tehnologiju.

image

Sam Altman

Joel Saget/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 16:24