IMPRESIVNA LISTA

Posljednjih 15 godina REGEA je potaknula, vodila ili provodila investicije od preko 500 milijuna eura

Osmislili su i koncept poticanja građana za ugradnju obnovljivih izvora energije, te bili pionir u projektima financiranja energetske obnove škola

Konferencija za medije

 Promo/

- U ovih 15 godina pokazali smo da Hrvatska može i mora biti uspješna te da je ovaj koncept u kojem stručnjaci surađuju s politikom dobitna kombinacija. Nakon invazije na Ukrajinu shvatili smo da je energija najskuplja kad je nema, a da je s druge strane jamac sigurnosti i stabilnosti države - poručio je Julije Domac, ravnatelj Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) na konferenciji za medije koja se petak održala u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici povodom 15. rođendana te energetske agencije.

Posljednjih 15 godina REGEA je potaknula, vodila ili provodila investicije od preko 500 milijuna eura. Od pojedinačnih projekata ističu se obnova i revitalizacija dvorca Bračak, prve zgrade gotovo nulte potrošnje energije koja je ujedno i zgrada povijesne baštine iz 1886. godine, jedina hrvatska općinska toplana na biomasu u Hrvatskoj u Pokupskom, prvi projekti sunčanih elektrana provedeni po modelu prodaje električne energije provedeni na krovovima bolnica u Zaboku, Krapinskim toplicama i Karlovcu. REGEA je ujedno osmislila koncept poticanja građana za ugradnju obnovljivih izvora energije te bila pionir u projektima financiranja energetske obnove škola. Domac je istaknuo da će se ove ili sljedeće godine ponovno dostići vrijednost investicija od 500 milijuna jer su projekti u županijama osnivačima sve ambiciozniji.

- Pripremamo prvu zelenu obveznicu ne samo u Hrvatskoj već na ovom dijelu Europe za Grad Zagreb, prve energetske zajednice obnovljivih izvora energije u Karlovcu, Samoboru i Zaboku te virtualne elektrane širom Hrvatske - otkrio je ravnatelj REGEA-e i dodao kako je stiglo vrijeme tranzicije društva, a ne samo energije, jer se moramo prilagoditi klimatskim promjenama i postati otporniji na njih. Zbog toga rad energetskih i klimatskih agencija nikada nije bio važniji.

image

Tomislav Tomašević, gradonačelnik Grada Zagreba

Promo/

To je prepoznaje i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević koji je odmah u početku istaknuo kako vjeruje da će suradnja s REGEA-om biti bolja nego li je bila za mandata bivše vlasti. Trenutno ta agencija za Grad Zagreb obavlja velik dio poslova u pripremi i provedbi projekata energetske obnove zgrada i općenito prelasku na čistu energiju kako bi se prilagodili klimatskim promjenama.

- U tijeku je veliki investicijski val u obnovu zgrada te očekujemo da ćemo do kraja mjeseca otvoriti prvu sunčanu elektranu koja je posljedica naše suradnje. Već iduće godine izdajemo zelene obveznice u okviru projekta koji REGEA provodi, a svi naši kapitalni projekti, Paromlin, stadion u Kranjčevićevoj i ostali bit će građeni kao primjer energetskog nadstandarda gradnje - poručio je Tomašević.

Županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin rekla je kako je kroz suradnju s REDEA-om u 15 godina došlo do realizacije čak 84 europska projekta, brojni su u provedbi ili se pišu i prijavljuju.

image

Martina Furdek Hajdin, županica Karlovačke županije

Promo/

- Orijentirani smo na ulaganja u energetsku obnovu zgrada javne namjene, izgradnju fotonaponskih elektrana te zamjenu energenata obnovljivim izvorima energije. Trenutačno se na području naše županije kroz Fond solidarnosti realiziraju projekti ukupne vrijednosti 47 milijuna eura - poručila je Furdek Hajdin.

Željko Kolar, župan Krapinsko-zagorske županije, naglasio je kako su uspješno pripremili i realizirali projekte koji su promijenili sliku županije. Posebno su ponosni na edukaciju koju su provodili u školama kako bi promjena nastala i u načinu razmišljanja. Do sada su mnogo puta svojim projektima bili svrstani među najbolje u Hrvatskoj i Europskoj uniji. Primjerice, prvi su u Hrvatskoj provodili natječaj za sufinanciranje energetske učinkovitosti obiteljskih kuća koji je kasnije postao poznati nacionalni koncept. Jednako ambiciozno nastavit će i u godinama koje slijede.

image

Željko Kolar, župan Krapinsko-zagorske županije

Promo/

- Županija će uz potporu REGEA-e omogućiti povezivanje svih postojećih i budućih sunčanih elektrana u koncept prve zagorske, ali i prve hrvatske virtualne elektrane. U ovome će moći sudjelovati sunčane elektrane što je za sada jedinstveni koncept u Hrvatskoj. Drugom inicijativom u prostorno planiranje na području županije uvodimo obavezu kojom sve nove građevine moraju imati sunčane elektrane na krovovima - najavio je Kolar.

Zamjenik župana Zagrebačke županije Damir Tomljenović podsjetio je da su u proteklih 15 godina proveli ukupno 74 projekta energetske obnove javnih zgrada u vrijednosti preko 13,5 milijuna eura. Zahvaljujući REGEA-i, Zagrebačka županija je još 2010. izradila svoju Energetsku bilancu, prvi takav dokument u Republici Hrvatskoj, čime se dobio uvid u potrošnju energije na području županije te se stvorila baza za predviđanje energetskog razvitka i razvoja daljnjih programa i strategija.

- Tako je izrađeno više od 110 energetskih certifikata koji su pružili Zagrebačkoj županiji informacije o energetskim svojstvima zgrada i potrošnji energije, te su dani prijedlozi mjera za poboljšanje koji su se realizirali u samim energetskim obnovama zgrada - rekao je Tomljenović.

image

Damir Tomljenović, zamjenik župana Zagrebačke županije

Promo/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 22:58