BIKINI STATISTIKA

Posljedice novih trendova: polovica radnika iscrpljena intenzivnom komunikacijom

66 posto poslodavaca razmišlja o promjeni fizičkih prostora kako bi se bolje uklopili u novi, hibridni model rada
 Science Photo Library via AFP

Kako je digitalna transformacija postala neizbježna nužnost, opće mjesto, u stvarnosti je, istodobno, sve rašireniji digitalni zamor. Pandemija je zauvijek izmijenila način rada za veliki broj zaposlenih, što ima svoje dobre strane, ali i mnoge neočekivane posljedice. Istraživanje Microsofta provedeno u siječnju ove godine među 31.092 zaposlenih u 31 zemlji, na temelju kojeg je izrađen Indeks trendova rada u 2021., upućuje na vrlo zabrinjavajuće pojave.

Čak 54 posto zaposlenika odgovorilo je kako su pretrpani poslom, 39 posto ih je iscrpljeno (u regiji Europa, Srednji istok i Azija taj je postotak i veći, 42 posto), a stres osjeća čak 46 posto ispitanika. Poseban problem predstavlja upravo 'digitalni intenzitet', veliki broj virtualnih sastanaka, razgovora, poruka, elektroničke pošte... Ta 'baražna' komunikacija uglavnom je neplanirana: 62 posto poziva i sastanaka putem Teams platforme događa SE ad hoc. U usporedbi s veljačom prošle godine, istraživanje pokazuje da su sastanci u prosjeku 10 minuta dulji i traju 45 minuta, a da je trajanje tjednih sastanaka više nego udvostručeno. Također, korisnik Teamsa sada šalje 45 posto više poruka i obavijesti nego prije godinu dana. Unatoč povećanom broju sastanaka i razgovora, zaposleni ipak odgovaraju na pozive u manje od pet minuta, kao i prije, što upućuje da je radni intenzitet, kao i ono što se od zaposlenih očekuje tijekom dana, značajno povećan.

image
bs 1

"Ovaj događaj (pandemija) ima isti učinak na psihu radnika kao svjetski rat ili veliki globalni događaji", kazao je Jared Spataro iz Microsofta 365, objašnjavajući nove trendove. Pritom dodaje kako su rad i život otišli u novim smjerovima. Radni dan se produljio barem za sat vremena, a u nekim zemljama i za dva sata. Ljudi više rade nakon posla i tijekom vikenda i teško im je upravljati vremenom bez 'prirodnih prekida', kao što je putovanje na posao. Zaključak je da svi, zaposleni i poslodavci, moraju naučiti kako živjeti s novom modelom rada, a koji je tu da ostane.

Oko 70 posto radnika želi fleksibilne mogućnosti i nastavak rada na daljinu. Također, 66 posto poslodavaca razmišlja o redizajniranju fizičkih prostora kako bi se bolje uklopili u novi, hibridni model rada, a to je mješavina uredskog i kućnog rada. Uredi bi trebali postati više odredišta za inovacije, suradnju, umrežavanje, podučavanje i druženje, a rad kod kuće bolje organiziran.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 22:33