DIGITALIZACIJA BIZNISA

Pokrenuta platforma za poduzetnike e-Poslovanje: dio je sustava e-Građani namijenjena tvrtkama, obrtima i OPG-ovima...

Je li ovo kraj administrativnih muka za poduzetnike?

Ilustrativna fotografija

 Sila Tiptanatoranin/Alamy/Alamy/Profimedia

Platforma e-Poslovanje, dostupna putem portala e-Građani, namijenjena je poslovnim subjektima, a pridonijet će njihovom administrativnom rasterećenju te financijskim i vremenskim uštedama, istaknuto je u utorak na predstavljanju tog projekta.

Projekt, ukupne vrijednosti 51 milijun kuna, s 85 posto je sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., a četiri ga je godine provodio Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva (SDURDD) u suradnji s Financijskom agencijom (Fina) i Agencijom za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama (APIS IT) kao projektnim partnerima.

Načelnik sektora za razvoj digitalne infrastrukture u SDURDD-u Nikola Modrušan istaknuo je da je cilj uspostavljanja platforme "e-Poslovanje" pridonijeti administrativnom rasterećenju poduzetnika kroz elektroničku komunikaciju s javnom upravom, postići financijske i vremenske uštede, kao i povećati dostupnost samih usluga.

Platforma, pojasnio je Modrušan, predstavlja svojevrsno proširenje sustava e-Građani te je namijenjena tvrtkama, obrtima i OPG-ovima, a ključna joj je uloga omogućiti poslovnim subjektima brzu, efikasnu i jednostavnu komunikaciju s tijelima javne uprave.

"Time pozitivno utječemo na konkurentnost naših tvrtki i stvaranje novih vrijednosti. Drugim riječima, olakšavamo poduzetnicima, gospodarstvenicima, poljoprivrednicima i obrtnicima da se fokusiraju na svoj posao, a da administrativne procese rješavaju ‘klikom miša‘", poručio je Modrušan.

Gotovo 1,7 milijuna građana koristi sustav e-Građani

Kada platforma bude u potpunosti realizirana moći će je koristiti više od 450 tisuća različitih poslovnih subjekata. Već je sada, kroz dosad integrirane e-usluge, omogućen pristup pojedinim kategorijama poslovnih korisnika, rekao je Modrušan, dodajući da će se sustav kontinuirano nadograđivati novim uslugama.

Apostrofirao je da digitalno društvo u kojem živimo pruža mnoštvo mogućnosti, no prije svega građane treba educirati kako koristiti digitalne tehnologije i usluge na radnom mjestu i u svakodnevnom životu.

Modrušan je istaknuo da gotovo 1,7 milijuna građana koristi sustav e-Građani, taj broj svakodnevno raste, a sukladno programu Vlade, cilj je dostići brojku od 2,5 milijuna korisnika do 2024. godine.

‘Već dodijeljeno nekoliko desetaka tisuća punomoći‘

Uloga Fine u projektu "e-Poslovanje" prvenstveno je bila nadogradnja sustava elektroničke identifikacije, a APIS IT-a, putem razvoja korisničkog pretinca, omogućiti poslovnim korisnicima elektroničku komunikaciju.

Direktorica sektora digitalnih rješenja u Fini Andreja Kajtaz je istaknula da projekt već bilježi "dobre brojke".

"Više od desetak tisuća korisnika je odradilo ovlaštenje preko tog sustava, a nekoliko desetaka tisuća punomoći je već dodijeljeno elektroničkim putem, preko sustava "e-Poslovanje", istaknula je Kajtaz.

Novi korisnički pretinac predstavlja i najistaknutiju komponentu u odnosu prema krajnjim korisnicima, istaknula je izvršna direktorica sektora poslovnih operacija u APIS IT-u Maja Širić, dodajući da je pretinac razvijen kao jedinstvena usluga za poslovne subjekte.

Oni će na jednom mjestu, vrlo jednostavno, jednim "klikom", moći promijeniti ulogu kojom pristupaju korisničkom pretincu te na jednom mjestu pristupati svim svojim porukama, kazala je Širić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:37