PLIN U RUBLJIMA

Plinska drama nakon nove Putinove odluke. Analizirali smo: Što se točno mijenja od petka?

Takav model omogućuje Vladimiru Putinu da formalno realizira svoju najavu, ali bez daljnje eskalacije s kupcima ruskog plina u Europi

Ilustracija plinovoda i Vladimir Putin

 Jeffrey Groeneweg/Afp/Profim

Ruski predsjednik Vladimir Putin nije odustao od svoje namjere da europski kupci ruski plin plaćaju rubljima. Objavio je kako je potpisao ukaz kojim se ta obveza uvodi već od 1. travnja, te naglasio da će ruski plinski monopolist Gazprom nepoštovanje tog ukaza smatrati kršenjem ugovora, te osnovom za uskraćivanje plina.

Ipak, detaljnija analiza načina kako će Putinov ukaz biti proveden, sugerira kako će se, zapravo, promijeniti vrlo malo. Naime, Putin je rekao da će svi kupci ruskog plina morati otvoriti poseban rubaljski račun u Gazprombanci, preko kojeg će se vršiti plaćanja. Ono što nije rečeno jest to da velika većina Gazpromovih europskih kupaca već ima transakcijske račune u toj banci, te preko njih podmiruje fakture za isporučeni plin. Ti računi nisu u rubljima, no teoretski, otvaranjem novih rubaljskih podračuna, za poslovanje tih tvrtki ništa se neće promijeniti.

Kompanije će uplaćivati novac na eurske račune, a onda će konverziju u rublje raditi sama banka. Pitanje je, dakako, po kojem tečaju, no tehnički gledano, s obzirom na to da Gazprombanka nije obuhvaćena aktualnim sankcijama, europske kompanije kroz takav model plaćanja neće kršiti sankcije - što je bio glavni argument čelnika G7 zemalja da se usprotive Putinovom prijedlogu promjene režima platnog prometa.

Pretpostavka je nekih domaćih trgovaca energijom, koji su razgovarali s Jutarnjim listom pod uvjetom da ne budu imenovani, jest da takav režim neće bitno utjecati na trgovinu ruskim plinom, te da bi tek pojedini kupci takvu promjenu mogli iskoristiti kao pravnu osnovu za raskid ugovora s Gazpromom, s obzirom na to da u njima rubalj nije naveden kao sredstvo plaćanja.

S druge strane, takav model omogućuje Vladimiru Putinu da formalno realizira svoju najavu, ali bez daljnje eskalacije s kupcima ruskog plina u Europi. U smislu očuvanja tečaja rublja - a upravo to su analitičari tumačili kao motiv iz Putinova manevra - sama najava već je dala rezultata jer se posljednjih dana tečaj rublja prema euru i dolaru oporavio, te se ruskom valutom trguje po predratnom tečaju.

Kako će novi platni režim u praksi funkcionirati vidjet ćemo tek u drugoj polovici travnja, s obzirom na to da Gazpromovi klijenti mjesečne fakture za plina u pravilu plaćaju u posljednjim danima tekućeg mjeseca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:20