Fan Bingbing

Peta najplaćenija glumica svijeta optužena za utaju poreza, mora platiti gotovo 130 mil. $

Najveća kineska glumačka zvijezda od lipnja se skrivala i bila je proglašena nestalom
Fan Bingbing
 Zhu Jiahao / Profimedia, Zuma Press - News

Najveća kineska glumačka zvijezda Fan Bingbing (široj javnosti poznata po svojim ulogama u Iron Manu i X-Manu) optužena je za utaju poreza zbog čega će morati platiti gotovo 130 milijuna dolara, piše CNN.

Bingbing je inače od lipnja prijavljena nestalom te su kružila mnoga nagađanja o razlozima njenog nestanka, poput uhićenja ili da se pak zamjerila krivim ljudima. Ipak, čini se da se sama sakrila od očiju javnosti nakon što je pogrešno prijavila koliko je zaradila na određenim filmovima koristeći tzv. jin-jang ugovore. Riječ je, naime, o obliku utaje poreza pri kojoj se vlastima prijavljuje ugovor s nižom zaradom, dok se onaj veći prijavljuje kao dohodak koji se ne oporezuje.

Tako je Bingbing od kineskih vlasti sakrila točan iznos svojih prihoda i izbjegla plaćanje milijuna dolara poreza te sada mora platiti oko 42 milijuna dolara poreza i kaznu u vrijednosti od 86 milijuna dolara. No, budući da joj je ovo prvi prekršaj, Bingbing neće morati pretrpjeti druge posljedice osim onih novčanih.

Nakon što su ovi podaci izašli u javnost, glumica se ispričala svojim fanovima zbog skrivanja i, naravno, zbog utaje poreza.

- Budući da sam javna osoba, nisam trebala kršiti zakon u ime svojih ekonomskih interesa, već sam se trebala pridržavati pravila i slijediti zakone te tako biti uzor u industriji i društvu. Bez podrške Komunističke partije i države, bez ljubavi naroda, ne bi bilo Fan Bingbing – napisala je u svom pismu isprike inače peta najplaćenija glumica svijeta.

Do same istrage Porezne uprave u ugovore poznate glumice došlo je nakon prijave zarade od kineskog filma “Air Strike” u kojima glumi s Liuom Yeom i Bruceom Willisom, a ovaj je slučaj poslužio kineskim vlastima kao upozorenje drugim poznatim ličnostima u sklopu trenutne kampanje koju provodi Porezna uprava u zabavnoj industriji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:23