POČELA DRAŽBA

Pet operatera u igri: država od telekoma očekuje da uplate u proračun najmanje 154,9 milijuna eura

HT, A1, Telemach, Digicom i Markoja - počeli su se nadmetati za radio frekvencije

Ilustrativna fotografija

 Duje Klaric/Cropix/Cropix

U idućih mjesec do dva u državni proračun slit će se više od 154,9 milijuna eura. Iznos je to početne vrijednosti radio-frekvencija za koje se pet operatera - HT, A1, Telemach, Digicom i Markoja - počelo nadmetati u ponedjeljak pri telekomunikacijskom regulatoru HAKOM-u.

Na dražbi su frekvencije koje operateri već koriste za svoje 2G, 3G, 4G i druge mobilne i ine mreže, a za koje im dozvole istječu 2024. godine. U HAKOM-u pojašnjavaju da se dražba za frekvencije, koje se dodjeljuju na više od desetljeća, provodi više od godinu unaprijed zbog regulatorne i poslovne predvidljivosti. Takav pristup pozdravljaju i telekomi.

- Možemo potvrditi da je nadmetanje započelo, ali ne možemo ući u detalje dok se proces ne zaključi - poručili su iz HAKOM-a.

Prethodni veliki natječaj bila je dražba za 5G s kraja 2021. godine. Tada je HAKOM dodijelio nove frekvencije, koje se prije nisu koristile za mobilne komunikacije, koje čine manji dio spektra, ali su bile pogodne za lansiranje 5G mreža. Sva tri operatera kupila su frekvencije po cijeni od 360 milijuna kuna, odnosno 47,8 milijuna eura.

Ovog puta HT, A1 i Telemach prijavili su HAKOM-u interes da žele zakupiti frekvencije od 800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 2100 MHz i 2600 MHz, dok su manji, regionalni operateri Digicom i Markoja zainteresirani za 3600 MHz-a. I dok je vrijednost prošle dražbe bila ispod 50 milijuna eura, vrijednost ove bit će najmanje tri puta veća.

Dok je većina operatera zasad suzdržana od komentara, A1 je potvrdio da sudjeluju u dražbi. - A1 Hrvatska sudjeluje u postupku javne dražbe za dodjelu prava uporabe RF spektra s ciljem značajnog ulaganja u još bolje korisničko iskustvo u mobilnoj mreži - zaključuju u A1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 01:07