Tržište rada

Peakon: Q po indiktor zadovoljstva i lojalnosti zaposlenika u TOP5 IT kompanija na svijetu

Najveće tehnološke kompanije u pravilu imaju eNPS u plusu, ali Q je svojim nadmašio Apple i Google

Sustav mjerenja eNPS zaposlenike svrstava u tri kategorije - promotore, pasivne i nemotivirane, a u Q-u većina su promotori

 Q/

Peakon, jedna od vodećih kompanija u svijetu za mjerenje angažiranosti i zadovoljstva zaposlenika, dio Workday grupe, uvrstila je zagrebački Q među TOP5 IT kompanija na svijetu po zadovoljstvu zaposlenika.

Zadovoljstvo, lojalnost i angažiranost zaposlenika mjeri se indikatorom Employee Net Promoter Score ili eNPS-om. On može varirati od -100 do +100. Najveće tehnološke kompanije u pravilu imaju eNPS u plusu.

Međutim, Q je tu napravio veliki iskorak.

BESPLATNO: Preuzmite drugi broj magazina Startup Report - Otkrivamo: U hrvatske startupe u 2021. uloženo više od 1,2 milijarde dolara!

⊕⊕

Prema podacima Peakona, eNPS za Apple je 19, a onaj za Google je 38. U slučaju zagrebačkog Q-a pak on iznosi čak 85!

Upravo je zbog toga Peakon uvrstio Q na popis TOP5 najboljih IT poslodavaca na svijetu po zadovoljstvu svojih zaposlenika. Ovo je, koliko znamo, prvo takvo priznanje za nekog hrvatskog IT poslodavca dosad.

image

Filip Ljubić, direktor Q-a

Biljana Gaurina/Cropix

Filip Ljubić, izvršni direktor Q-a kaže da je važno da mu zaposlenici imaju vrhunske radne uvjete te da su istinski zadovoljni radnim okruženjem i atmosferom.

- Zato u Q-u pratimo jako puno indeksa toga koliko su ljudi angažirani, sretni i ispunjeni. Također nudimo atraktivne pogodnosti i preko 30-ak benefita čime se zaposlenicima pokazuje da se cijeni njihova lojalnost. Podatak da je Q po zadovoljstvu zaposlenika ispred kompanija kao što su Google i Apple dokazuje nam da se trud koji smo uložili stvarno isplati - kaže Ljubić.

image

Indikator eNPS za Apple je 19, a onaj za Google je 38. U slučaju zagrebačkog Q-a pak on iznosi čak 85!

Q/

Inače, sustav mjerenja eNPS zaposlenike svrstava u tri kategorije - promotore, pasivne i nemotivirane, na temelju vjerojatnosti da će organizaciju preporučiti kao dobro mjesto za rad.

Ovdje se možete predbilježiti na jedinstveni newsletter o startupima

⊕⊕

U slučaju Q-a čak 86 posto zaposlenika Q-a ubraja se u skupinu promotora, odnosno vrlo angažiranih zaposlenika kojima se izrazito sviđa radno okruženje i uvjeti. Njih 12 posto je pasivnih, a samo 2 posto Q-ovih zaposlenika je u kategoriji nemotiviranih. Ovi potonji su kategorija u kojoj se obično nalaze nezadovoljni zaposlenici, odnosno oni koji napuštaju tvrtke, odnosno to je ona kategorija s kojom ima problema većina IT poslodavaca u Hrvatskoj. U Q-u je ta kategorija vrlo mala.

image

Zaposlenici Q-a u zagrebačkom uredu

Q/

U Q-u navode da su također drugu godinu zaredom proglašeni i najboljim poslodavcem prema istraživanju koje provodi MojPosao.

- Širimo svoje poslovanje tako da do kraja godine planiramo zaposliti još 80-tak ljudi, a nedavno smo otvorili i ured u Londonu - zaključuje Ljubić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 12:29