ZLATNA BILANCA

Ovo su priče najboljih hrvatskih kompanija: U jednoj od njih prosječna plaća iznosi 17.275 kuna

Finini analitičari na temelju godišnjih financijskih izvještaja preciznom metodologijom i izračunima dolaze do podataka o najuspješnijim tvrtkama

Grad-Export; Spectra-Media; Spyrosoft Studios; Infobip; Prvo plinarsko društvo; Zagrebačka banka; HS produkt; Decospan Mato Furnir

 Cropix; Privatni Album

KATEGORIJA: Najbolji dugovječni poduzetnik

DOBITNIK: Grad-Export

Prošle je godine tvrtka iz Vinkovaca na kunu rashoda ostvarila čak 20 kuna prihoda

Vinkovački Grad-Export ovogodišnji je dobitnik posebne nagrade namijenjene najboljem dugovječnom poduzetniku. Ovo je treći put da Fina dodjeljuje spomenuto priznanje, a prije Grad-Exporta dobili su ga Atlantic Grupa i Spectra-Media iz Zagreba.

Otkako je 1992. osnovao tvrtku započevši proizvodnju panela za ulazna kućanska vrata, vlasnik Grad-Exporta Petar Šimić kontinuirano povećava prihode, dobit i zaposlenost.

Prošlu poslovnu godinu tvrtka je zaključila s prihodom od 134 milijuna kuna uz ostvarenu dobit od 22,6 milijuna kuna, zabilježivši po oba pokazatelja rast od 20 posto (prihod), odnosno 44 posto (dobit).

Ovogodišnji dobitnik Finine nagrade za najboljeg dugovječnog poduzetnika povećavao je prihode, dobit i zaposlenost čak i u pandemijskoj 2020.

Broj zaposlenih, primjerice, povećali su u 2020. s 167 na 173, a prošlu godinu zaključili su s 183 zaposlena.

Kada su u pitanju pokazatelji Grad-Exporta u pogledu profitabilnosti, likvidnosti, zaduženosti, aktivnosti i ekonomičnosti koje Fina uzima u obzir za izračun financijskog rejtinga tvrtki i pripadajući redoslijed najboljih za nagradu Zlatna bilanca, valja, među ostalim, izdvojiti pokazatelje ekonomičnosti ukupnog poslovanja te koeficijente tekuće likvidnosti i zaduženosti.

Prošlu godinu Grad-Export završio je s dosegom ekonomičnosti ukupnog poslovanja od 120 posto, što znači da su na kunu rashoda ostvarivali 20 kuna prihoda. Time su nastavili trend višegodišnjeg poboljšanja ekonomičnosti ukupnog poslovanja, jer su, primjerice, 2017. na kunu rashoda ostvarivali 13 kuna prihoda.

S koeficijentom zaduženosti na kraju prošle godine od 0,14, Grad-Export je nisko zadužena tvrtka, a njegov koeficijent tekuće likvidnosti u spomenutom godištu od 3,27 iskazuje preporučeni nivo sposobnosti servisiranja kratkotrajnih obveza iz kratkotrajne imovine.

I koeficijent tekuće likvidnosti Grad-Export kontinuirano povećava od 2017. do danas, što je u skladu s općim trendovima u njegovom poslovanju.


KATEGORIJA: Izvrsnost u kontinuitetu poslovanja

DOBITNIK: Spectra-Media

U četiri godine dobit zagrebačke tvrtke skočila sa 13,8 milijuna kuna na 26,2 milijuna

Peterostruki dobitnik Zlatne bilance u kategoriji opskrbe vodom, uklanjanja otpadnih voda, gospodarenja otpadom i sanacije okoliša, zagrebačka tvrtka Spectra-Media, na ovogodišnjem je izboru osvojila posebno priznanje za izvrsnost u kontinuitetu poslovanja.

Od 2016., kada je prvi put dobila Zlatnu bilancu namijenjenu tvrtkama s najboljim financijskim rejtinzima, Spectra-Media kontinuirano ostvaruje rast prihoda, dobiti i zaposlenosti.

U 2017., primjerice, ostvarili su prihod od 67,8 milijuna kuna, a lanjsku poslovnu godinu zaključili s prihodom od 93,8 milijuna kuna. Dobit im je s ostvarenih 13,8 milijuna kuna u 2017. u iduće četiri godine narasla na 26,2 milijuna kuna, a u istom razdoblju broj zaposlenih podigli su sa 170 na 230 radnika.

U grupi pokazatelja profitabilnosti u posljednjih pet godina koji su Spectra-Mediju preporučili za Zlatne bilance izdvaja se, među ostalim, dosegnuta prosječna EBITDA u promatranom razdoblju od 31,1 milijun kuna. Za usporedbu, u pripadajućoj djelatnosti opskrbe vodom, uklanjanja otpadnih voda, gospodarenja otpadom i sanacije okoliša prosječni EBITDA u spomenutom razdoblju iznosio je 2,1 milijun kuna.

Prosječna EBITDA marža Spectra-Medije od 2017. do 2021. iznosila je 39, a u branši kojoj pripada istovrsni pokazatelj bio je 18,2. Riječ je o pokazatelju uspješnosti u zadržavanju prihoda koje ostvaruje unutar tvrtke. Spectra-Media ostvarivala je u proteklih pet godina prosječni pokazatelj ekonomičnosti ukupnog poslovanja od 138,7 posto, što znači da je na kunu rashoda u promatranim godinama ostvarivala 38 kuna prihoda.

Iz grupe višegodišnjih uspješnih dosega likvidnosti koji su Spectra-Mediju kvalificirali za posebnu nagradu Fine izdvaja se, među ostalim, prosječni koeficijent tekuće likvidnosti između 2017. i 2021. od 2,8. Spectra-Media u kontinuitetu održava izrazito nisku zaduženost (ostvareni prosječni koeficijent zaduženosti tvrtke između 2017. i 2021. je 0,1), što je također jedan od kriterija uzetih u obzir u analizi financijskih rejtinga tvrtki.


KATEGORIJA: Najuspješniji novi poduzetnik

DOBITNIK: Spyrosoft Studios

Zagrebačka IT tvrtka lani zabilježila strelovit rast prihoda od čak 229 posto

Posebna nagrada najuspješniji novi poduzetnik u okviru izboru Zlatna bilanca Financijske agencije ove godine ide IT tvrtki Spyrosoft Solutions sa sjedištem u Zagrebu.

Nagrada dolazi za Spyrosoft Solutions nakon što je tvrtka u 2021. zabilježila prihod od 10,1 milijun kuna uz rast prihoda u odnosu na 2020. od čak 229 posto. Njihova dobit rasla je po još većoj stopi budući da im je dobit lani dosegnula 1,8 milijuna kuna, a u 2020. je iznosila 120 tisuća kuna. Strelovito im je porasla i EBITDA, s 210 tisuća kuna u 2020. na 2,3 milijuna kuna u prošloj godini koju su završili s 14 zaposlenih, povećavši i zaposlenost u odnosu na 2020. po dvoznamenkostoj stopi.

Iz grupe pokazatelja likvidnosti Spyrosoft Solutionsa valja, među ostalim, izdvojiti dosegnuti koeficijent financijske stabilnosti u 2021. od 0,13. Riječ je o pokazatelju omjera dugotrajne imovine i kapitala uvećanog za dugoročne obveze. Što je manji koeficijent to je jača likvidnost i financijska sposobnost tvrtke.

Uspješnost poslovanja Spyrosoft Solutionsa ogleda se, među ostalim, u dosegnutoj ekonomičnosti ukupnog poslovanja u prošloj godini od 128 posto, što znači da je tvrtka na kunu rashoda ostvarivala 28 kuna prihoda. Prosjek za spomenutu djelatnost dio koje je i ovogodišnji dobitnik posebne nagrade za najuspješnijeg novog poduzetnika lani je dosegnuo omjer od 14 kuna prihoda na kunu rashoda, a na razini svih tvrtki koje su u 2021. poslovale u zemlji prosječni omjer od 6 kuna prihoda na kunu rashoda.

U pogledu kvalitete poslovne aktivnosti, Spyrosoft Solutions može se pohvaliti dosegnutim koeficijentom obrtaja ukupne imovine od 2,3 u 2021.

Riječ je o pokazatelju koji izražava koliko je puta tvrtka tijekom godine obrnula svoju imovinu, a poželjen je što veći koeficijent. U odnosu na konkurenciju u matičnoj djelatnosi Spyrosoft Solutions ima višestruko bolji koeficijent, kao i u odnosu na prosjek svih tvrtki u zemlji za 2021.

Prije Spyrosoft Solutionsa priznanje za najuspješnijeg novog poduzetnika osvajali su Sedam arhitektura d.o.o. iz Zagreba i MV Reconnect d.o.o. iz Karlovca.


KATEGORIJA: Najbrže rastuća tvrtka

DOBITNIK: Infobip

Prosječna plaća u Infobipu 2017. iznosila je 9208 kuna, a prošle godine 17.275 kuna

Prvi hrvatski jednorog, Infobip iz Vodnjana, ovogodišnji je dobitnik posebne nagrade za najbrže rastuću tvrtku. Lani je prihod jedne od naših najvećih IT tvrtki, koju su pokrenuli Roberto i Silvio Kutić te Isabel Jelenić, dosegnuo 456,3 milijuna kuna uz ostvarenu stopu rasta od 32 posto u odnosu na 2020.

Osnovan 2006., a već tri godine poslije s uredima izvan Hrvatske i ostvarenim imidžem tvrtke s uslugama koje su tražene na globalnom tržištu, Infobip je poslovni zamah u dijelu svojeg poslovanja koje se knjiži u Hrvatskoj doživio u posljednjih pet godina.

Koncem 2017., primjerice, ostvarili su prihod od gotovo 100 milijuna kuna s 468 zaposlenih, a već iduće godine ukupni prihod im je bio 178,6 milijuna kuna uz rast broja zaposlenih na 544.

Trend rasta nastavili su 2019. kada im je prihod dosegnuo 267,4 milijuna kuna, a nije ih zaustavila ni pandemija godinu dana poslije jer im je prihod došao do 346 milijuna kuna, s time da se zaposlenost približila brojci od 1000 koju su i prebacili u 2021.

Istodobno s povećanjem prihoda i zaposlenosti, Infobip je između 2017. i 2020. kontinuirano povećavao dobit. Među ostalim, u 2017. ostvarili su 5,6 milijuna kuna dobiti, prvi put su 10 milijuna kuna dobiti premašili u poslovnom rezultatu za 2019., a u pandemijskoj 2020. gotovo su dosegnuli 20 milijuna kuna dobiti.

Rast zaposlenosti u Infobipu pratio je u posljednjih pet godina i rast prosječne plaće u kompaniji. Ona je, primjerice, 2017. iznosila 9208 kuna, a prošle je godine dosegnula 17.275 kuna. Pretežiti dio zaposlenika tvrtke od travnja ove godine radi u Infobipovu kampusu Alpha Centauri u zagrebačkom naselju Sveta Klara.

Infobip gotovo cjelokupan godišnji prihod ostvaruje izvozom usluga na svjetska tržišta. Kada je u pitanju profitabilnost tvrtke, ona se, među ostalim, ogleda u podatku da je EBIT Infobipa za 2021. iznosio 12,8 milijuna kuna. Nakon što je sredinom 2020. primio investiciju od 200 milijuna dolara od američkog fonda One Equity Partners, Infobip je postao prvi hrvatski jednorog.


KATEGORIJA: Najveći privatni poduzetnik po ukopnom prihodu

DOBITNIK: Prvo plinarsko društvo

PPD je u 2021. godini uložio u skladištenje plina 408 milijuna kuna i to mu se isplatilo

Prvo plinarsko društvo (PPD) u sastavu ENNA Grupe poduzetnika Pavla Vujnovca ovogodišnji je dobitnik posebne nagrade za najvećeg privatnog poduzetnika po ukupnome prihodu, čime je PPD potvrdio istovrsni uspjeh iz prošlogodišnjeg izbora Fine.

Prošlu godinu PPD, najveći domaći trgovac prirodnim plinom, završio je s prihodom od 21 milijardu kuna, ostvarivši rast u odnosu na 2020. od 115 posto. Njegova dobit lani je dosegnula 262 milijuna kuna, uz međugodišnji rast od 15,64 posto. Rasla mu je zaposlenost, i to za tri posto, nakon što je tvrtka prošlu godinu zaključila s 35 zaposlenih.

"Tijekom 2021. godine cijena plina ekstremno je rasla. Početkom 2021. prosječna cijena plina na plinskim burzama iznosila je oko 19 eura za megavatsat, dok se tijekom prosinca 2021. kretala u prosjeku od 112 eura za megavatsat uz dosegnuti maksimum od 184 eura za megavatsat. Uslijed iznimnog rasta cijena, PPD je tijekom 2021. uložio znatno veća obrtna sredstva nužna za redovno poslovanje i skladištenje plina kako bi osigurao isporuke svojim kupcima", ističe se u priopćenju PPD-a s osvrtom na poslovanje u prošloj godini. Samo u Hrvatskoj, prema istome izvoru, PPD je za skladištenje plina u 2021. uložio 408 milijuna kuna, što je gotovo četiri puta više nego u 2020., kada je vrijednost robe u istom skladištu iznosila 110 milijuna kuna.

Kontinuitet strelovitog rasta prihoda PPD-a ogleda se, među ostalim, u podatku da je prihod tvrtke 2017. bio 7,6 milijardi kuna, u 2019. gotovo 10 milijardi kuna, a već prošle godine premašio je 20 milijardi kuna. Kad je u pitanju ostvarivanje dobiti u duljem razdoblju, PPD je, primjerice, između 2017. i 2021. akumulirao milijardu kuna dobiti, uz godišnji prosjek od 210 milijuna kuna.

Posebna nagrada Fine namijenjena najvećem privatnom poduzetniku po ukupnome prihodu u 2021. za PPD je došla na 20. obljetnicu postojanja tvrtke.

Do zamaha u razvoju PPD-a dolazi nakon sklapanja višegodišnjeg ugovora s ruskim Gazpromom, koji predviđa godišnju isporuku plina PPD-u od milijardu prostornih metara godišnje.


KATEGORIJA: Najuspješnija banka

DOBITNIK: Zagrebačka banka

Prošlu poslovnu godinu najveća je banka u Hrvatskoj zaključila s 5,6 milijardi kn dobiti

Zagrebačka banka drugu godinu zaredom dobitnik je posebne nagrade za najuspješniju banku.

Potvrda posebne nagrade Fine za Zagrebačku banku odnosi se na poslovnu 2021., u kojoj je banka zabilježila 5,2 milijarde kuna ukupnih prihoda, ostvarivši rast u odnosu na 2020. od 21,5 posto. Iza Zagrebačke banke je i godina u kojoj je ostvarila međugodišnji rast dobiti, od 173 posto, nakon što je 2021. zaključila s dobiti od 2 milijarde kuna.

Dodatnu težinu tome priznanju Zagrebačkoj banci daje činjenica da je domaći bankarski sektor, prema nerevidiranim privremenim podacima Hrvatska narodne banke, u 2021. povećao ukupnu imovinu u odnosu na 2020. za 38,4 milijarde kuna (rast od 8,3 posto), dosegnuvši vrijednost od 500,8 mlrd. kuna. Uz to, navodi isti izvor, poslovanje banaka u prošloj godini rezultiralo je s dobiti u iznosu od 5,6 milijardi kuna, što je za 108,8 posto bolji rezultat od dobiti ostvarene u 2020.

Poslovni prihod Zagrebačke banke u prošloj godini dosegnuli su iznos od 4,4 milijarde kuna, od čega je neto prihod od kamata 2,1 milijarda kuna, neto prihod od provizija i naknada milijarda kuna, a neto prihod od trgovanja i ostalih usluga 1,8 milijardi kuna. Najveći rast u odnosu na 2020. unutar poslovnih prihoda banke zabilježen je u trgovanju, od čak 358 posto, što se u financijskom izvješću banke pripisuje drugačijoj politici isplate dividendi na našem tržištu nakon pandemijske 2020.

Dvostruki dobitnik priznanja Fine za najuspješniju banku uspio je tijekom prošle godine smanjiti troškove poslovanja. Troškovi poslovanja Zagrebačke banke lani su iznosili 1,5 milijardi kuna te su bili manji za 17 milijuna kuna u odnosu na 2020. Omjer troškova i prihoda banke iznosio je na kraju prošle godine 35,7 posto.

Imovina Zagrebačke banke povećana je u prošloj godini za 6,4 posto, dosegnuvši vrijednost od 132,4 milijarde kuna. Neto krediti i predujmovi komitentima banke na kraju 2021. iznosili su 67,3 milijarde kuna. Depoziti komitenata kao primarni izvor financiranja u istome razdoblju iznosili su 107,2 milijarde kuna.


KATEGORIJA: Izvrsnost u kontinuitetu poslovanja

DOBITNIK: HS produkt

Perjanica vojne industrije godinu završila s više od milijardu kuna prihoda

Višestruki dobitnik Zlatne bilance, karlovački HS Produkt u ovogodišnjem je izboru tog priznanja Financijske agencije dobio posebnu nagradu za izvrsnost u kontinuitetu poslovanja. Riječ je o posebnoj nagradi koju Fina, u sklopu izbora tvrtki s najboljim financijskim rejtingom Zlatna bilanca dodjeljuje prvi put.

U povijesti Zlatne bilance HS Produkt, perjanica naše vojne industrije čiji se poluautomatski pištolji izvoze diljem svijeta, tri je puta bio sveukupni (2018., 2017. i 2015.), a dva puta (2019. i 2020.) pobjednik u djelatnosti prerađivačke industrije. Uz to, zaradio je još i nominaciju za Zlatnu bilancu u kategoriji prerađivačke industrije u izboru 2016.

Osnovan 1998., HS Produkt kontinutirano ostvaruje rast prihoda, dobiti i zaposlenosti. U 2017., primjerice, ostvarili su 536 milijuna kuna prihoda uz dobit od 179 milijuna, a lani su prvi put prebacili milijardu kuna prihoda uz dobit od 403 milijuna. Prošlu godinu zaključili su s 1714 zaposlenih, povećavši zaposlenost za 300 novih radnih mjesta u tvrtki u odnosu na 2020.

Niz Zlatnih bilanci u proteklome razdoblju HS Produkt ima zahvaliti izvrsnim pokazateljima profitabilnosti, likvidnosti, zaduženosti, aktivnosti i ekonomičnosti koje Fina uzima u obzir za izračun financijskog rejtinga tvrtki i pripadajući redoslijed najboljih. Uz to, nagrađivana tvrtka spomenute pokazatelje ostvaruje ili ponavlja niz godina.

HS Produkt je između 2017. i 2021. ostvarivao prosječnu EBITDA maržu od 45,18. Za usporedbu, prosječna EBITDA marža u djelatnosti prerađivačke industrije u spomenutome razdoblju iznosila je 9,21.

Kada su u pitanju pokazatelji likvidnosti HS Produkta, prosječni koeficijent tekuće likvidnosti tvrtke u proteklih pet poslovnih godina je 13,23, a istovrsni je pokazatelj za prerađivačku industriju u promatranome razdoblju 1,18. Dosezi kvalitetnog upravljanja imovinom HS Produkta u proteklome razdoblju ogledaje su, među ostalim, u prosječnom pokazatelju ekonomičnosti ukupnog poslovanja u razdoblju između 2017. i 2021. od 159 posto, što znači da je u svim tim godinama HS Produkt na kunu rashoda ostvarivao 59 kuna prihoda.


KATEGORIJA: Najuspješniji poduzetnik prema financijskom rejtingu

DOBITNIK: Decospan Mato Furnir

Tvrtka iz Oprisavaca pobijedila konkurenciju snažnim pokazateljima profitabilnosti

U jednoj od kategorija izbora Zlatne bilance s najjačom i najbrojnijom konkurencijom, kategoriji prerađivačke industrije, ovogodišnji pobjednik je tvrtka Decospan Mato Furnir iz Oprisavaca u Brodsko-posavskoj županiji. S 235 zaposlenih, ostvarenim prihodom od 237 milijuna kuna i dobiti od 21 milijun kuna u 2021., Decospan Mato Furnir odnio je pobjedu i u kategoriji najuspješnijeg poduzetnika prema financijskom rejtingu.

Decospan Mato Furnir, s temeljnom djelatnošću proizvodnje furnira i ostalih ploča od drva, nadmašio je brojnu konkurenciju ostvarenim pokazateljima profitabilnosti, likvidnosti, zaduženosti, aktivnosti i ekonomičnosti tvrtke u 2021. U grupi pokazatelja likvidnosti te tvrtke iz Oprisavaca izdvaja se, među ostalim, dosegnuti koeficijent tekuće likvidnosti od 9,96. Ovogodišnji dobitnik Zlatne bilance u prerađivačkoj industriji može se pohvaliti i koeficijentom ukupne ekonomičnosti poslovanja od 111,6 posto, što znači da je u 2021. na kunu rashoda stvarao 11 kuna prihoda. Taj je pokazatelj Decospana otprilike dvostruko bolji od nacionalnog i prosjeka za branšu. Kad je u pitanju ostvareni uspjeh Decospana u prošloj godini po pitanju zaduženosti, on se, među ostalim, mjeri koeficijentom ukupne zaduženosti, koji je 0,08. Budući da se tvrtkama preporučuje da taj pokazatelj, koji iskazuje koliko imovine tvrtka financira iz izvora izvan nje, bude na razini 0,5 i manje od toga, ovogodišnji dobitnik Zlatne bilance u prerađivačkoj industriji ima znatno bolju razinu duga od preporučene. Iz grupe uspješnih pokazatelja poslovne aktivnosti tvrtke Decospan Mato Furnir za 2021. valja, među ostalim, izdvojiti koeficijent obrtaja ukupne imovine od 1,92. Decospan je lani ispunio i taj uvjet uspješnog financijskog rejtinga jer ima znatno bolji koeficijent obrtaja ukupne imovine od prosjeka prerađivačke industrije (0,92) i hrvatskog gospodarstva u cjelini, koje je dosegnulo istovrsni pokazatelj od 0,75.

U znatnoj mjeri Decospan Mato Furnir nadmašio je konkurenciju i kada se promatra koeficijent rentabilnost vlastitog kapitala tvrtke.



KATEGORIJA: Opskrba električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom

DOBITNIK: Termoplin

Varaždinska tvrtka pobijedila HEP Proizvodnju i Končar - Energetiku i usluge

U sve jačoj konkurenciji tvrtki koje se bave opskrbom električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom ovogodišnji je dobitnik varaždinski Termoplin. Ovo je peti put da Termoplin osvaja Zlatnu bilancu u toj kategoriji, a ove godine u završnici izbora nadmašio je HEP Proizvodnju i Končar - Energetiku i usluge.

Analiza pokazatelja profitabilnosti, likvidnosti, zaduženosti, aktivnosti i ekonomičnosti za 2021. među 914 tvrtki koje su registrirane za ovu djelatnost pokazala je da najbolje dosege financijskog rejtinga ima Termoplin s 240,1 milijun kuna ostvarenih prihoda, dobiti od 10,3 milijuna kuna te 94 zaposlena.U pogledu likvidnosti, Termoplin, među ostalim, s ostvarenim koeficijentom tekuće likvidnosti od 1,89, osjetno bolje stoji od konkurencije u spomenutoj branši (0,89) i u odnosu na hrvatsko gospodarstvo u cjelini s istovrsnim pokazateljem od 1,09. Termoplin ima i poželjan koeficijent financijske stabilnosti od 0,89. Naime, preporučeno je da svaka tvrtka ima spomenuti pokazatelj, koji predstavlja omjer dugotrajne imovine i kapitala uvećan za dugotrajne obveze, ispod 1, odnosno što niži to bolje. Kada je u pitanju ekonomičnost poslovanja Termoplina, ona se, među ostalim, ogleda u dosegnutom pokazatelju ekonomičnosti ukupnog poslovanja od 106,9 posto, što znači da na svaku kunu rashoda tvrtke dolazi gotovo sedam kuna prihoda.


KATEGORIJA: Pružanje smještaja te priprema i usluživanje hrane

DOBITNIK: Valalta

U posljednjih pet godina kontinuirano ostvaruje prihode veće od 250 mil. kuna

Nakon što je u 2019. i 2020. izborila nominacije za Zlatnu bilancu u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, Valalta iz Rovinja u ovogodišnjem je izdanju priznanja Financijske agencije namijenjenog tvrtkama s najboljim financijskim rejtinzima odnijela pobjedu. Osnovana 1996., rovinjska Valalta u posljednjih pet godina kontinutirano ostvaruje prihode veće od 250 milijuna kuna, dobit veću od 40 milijuna (s izuzetkom pandemijske 2020.) i EBITDA-u veću od 70 milijuna, s iznimkom 2020., kada je EBITDA zabilježena na razini od 44 milijuna kuna. Prošlu godinu Valalta je završila s 350 zaposlenih, napravivši iskorak prema svojim razinama zaposlenosti prije pandemije koronavirusa. U godini u kojoj su poduzetnici u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, njih 13.311, zabilježili ukupni prihod od 28,8 milijardi kuna uz dobit od 1,8 milijardi kuna, poboljšavši oba rezultata u odnosu na 2020., Valalta je imala najbolje pokazatelje profitabilnosti, likvidnosti, zaduženosti, aktivnosti i ekonomičnosti koje Fina uzima u obzir za izračun financijskog rejtinga tvrtki i pripadajući redoslijed najboljih. Kada je u pitanju profitabilnost, EBITDA marža iznosila je 32,61 te je bila višestruko veća od prosjeka konkurencije (10,81) i hrvatskog gospodarstva u cjelini, koje je prošlu godinu završilo s prosječnom EBITDA maržom od 11,27.


KATEGORIJA: Prijevoz i skladištenje

DOBITNIK: Jadranska vrata

Treći put zaredom koncesionar na terminalu u Luci Rijeka osvojio nagradu

Jadranska vrata d.d., koncesionar na kontejnerskom terminalu Luke Rijeka sa 197 zaposlenih, i ove je godine, treći put zaredom, dobitnik Zlatne bilance u kategoriji prijevoza i skladištenja. Novo priznanje za Jadranska vrata dolazi nakon što je tvrtka u prošloj godini povećala prihode za 15,6 posto, dobit za 36,1 posto, a EBITDA-u za 31 posto.

U sve izraženijoj konkurenciji domaćih prijevoznika i logističara, Jadranska vrata treću godinu zaredom imaju najbolje pokazatelje profitabilnosti, likvidnosti, zaduženosti, aktivnosti i ekonomičnosti koje Fina uzima u obzir za izračun financijskog rejtinga tvrtki i pripadajući redoslijed najboljih. Likvidnost višestrukog pobjednika Zlatne bilance u toj djelatnosti ogleda se, među ostalim, u koeficijentu tekuće likvidnost za 2021. od 6,85. Kad je u pitanju profitabilnost Jadranskih vrata, dostignuta EBITDA u 2021., na bazi lani ostvarenog ukupnog prihoda od 177,5 milijuna kuna, iznosila je 81,4 milijuna kuna, što je više nego mnogostruko bolji rezultat od prosječne EBITDA-e konkurencije, od 5,6 milijuna kuna. Do sličnog nalaza dolazi se kada se usporedi EBITDA marža Jadranskih vrata (45,89) s prosjekom konkurencije (14,68), s tim da tvrtke s većom EBITDA maržom imaju bolju troškovnu strukturu te nakon podmirenja poreza, kamata i amortizacije veći dio prihoda zadržavaju unutar tvrtke.


KATEGORIJA: Informacije i komunikacije

DOBITNIK: Mono

Veliki podvig osječke tvrtke koja je preskočila i Infobip i lidere kao što u Microsoft i SAP

Drugu godinu zaredom osječki Mono d.o.o. pobjednik je Zlatne bilance u kategoriji informacije i komunikacije. Velik je to podvig tvrtke koju su 2003. osnovali Denis Sušac, Žarko Gajić i Jasmin Muharemović ako se zna da im u toj kategoriji Zlatne bilance konkuriraju, među ostalim, hrvatski jednorog Infobip i domaće podružnice globalnih lidera poput Microsofta, Oraclea ili SAP-a.

Novi uspjeh Mona dolazi u godini u kojoj je hrvatski ICT sektor nastavio dugogodišnji uzlazni poslovni trend, dosegnuvši ukupni prihod od 38,5 milijardi te dobit od 4,1 milijardu kuna.

Povećan je i broj tvrtki u sektoru, sa 7080 u 2020. na 7660, a među njima Mono ima najbolje pokazatelje profitabilnosti, likvidnosti, zaduženosti, aktivnosti i ekonomičnosti koje Fina uzima u obzir za izračun financijskog rejtinga tvrtki i pripadajući redoslijed najboljih.

Kada su u pitanju pokazatelji profitabilnosti dobitnika Zlatne bilance za 2020. i 2021., izdvaja se, među ostalim, ostvarena lanjska EBITDA od 21 milijun kuna na bazi ostvarenog prihoda od 44,1 milijun kuna. Za usporedbu, EBITDA domaćeg ICT sektora lani je iznosila 9,2 milijuna kuna.

Premoć Mona u odnosu na konkurenciju po pitanju profitabilnosti može se iščitati i iz podatka da je EBITDA marža dobitnika Zlatne bilance 49,11 dok je taj pokazatelj branše 11,18. Riječ je o pokazatelju poslovanja koji EBITDA stavlja u odnos s poslovnim prihodima tvrtke, s time da veća ostvarena marža znači da tvrtka većinu prihoda uspijeva zadržati unutar tvrtke. Kvaliteta likvidnosti dobitnika Zlatne bilance u ICT-u ogleda se, među ostalim, u ostvarenome koeficijentu tekuće likvidnosti od 18,14.


KATEGORIJA: Stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti

DOBITNIK: PwC Savjetovanje

Pricewaterhouse Coopers savjetovanje lani je ostvarilo dobit od 12 milijuna kuna

U kategoriji rastuće djelatnosti stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti ovogodišnji je pobjednik Pricewaterhouse Coopers savjetovanje d.o.o., koje je ove godine prvi put izborilo i nominaciju za priznanje Fine. Nagrada Fine PwC savjetovanju dolazi nakon 2021. u kojoj je tvrtka ostvarila prihod od 66,5 milijuna kuna, dobit od 12 milijuna kuna i EBITDA-u od 15 milijuna kuna. Kada se EBITDA ili zarada prije oporezivanja, plaćanja kamata i amortizacije stavi u odnos s ukupnim prihodima PwC-a, dobije se EBITDA marža od 22,56, što je dvostruko bolji rezultat od prosjeka djelatnosti stručnih, znanstvenih i tehničkih djelatnosti, kao i od prosjeka svih tvrtki u zemlji. Kada je u pitanju kvaliteta likvidnosti PwC savjetovanja u 2021., ona se, među ostalim, ogleda u dosegnutom koeficijentu tekuće likvidnosti od 1,55, kao i u ostvarenome koeficijentu financijske stabilnosti od 0,11. Za usporedbu, potonji koeficijent, koji iskazuje omjer dugotrajne imovine i kapitala uvećanog za dugotrajne obveze, a po definiciji mora biti manji od 1, u ovoj djelatnosti je 0,86. Za razliku od koeficijenta financijske stabilnosti, preporučeni koeficijent tekuće likvidnosti je 1 i viši, a i tu PwC savjetovanje stoji bolje od konkurencije.

Ovogodišnji dobitnik Zlatne bilance u kategoriji znanstvenih, stručnih i tehničkih djelatnosti ostvario je u prošloj godini pokazatelj ekonomičnosti ukupnog poslovanja od 128 posto, što znači da je na kunu rashoda ostvarivao 28 kuna prihoda. Za usporedbu, taj pokazatelj za branšu u kojoj djeluje PwC je 115,3 posto, a za hrvatsku ekonomiju u cjelini 106,4 posto. Iz grupe pokazatelja uspješnosti poslovanja PwC izdvaja se i pokazatelj rentabilnosti vlastitog kapitala s dosegom od 93,2 posto.


KATEGORIJA: Opskrba vodom, gospodarenje otpadom i sanacija okoliša

DOBITNIK: Zagrebačke otpadne vode

S 58 zaposlenih ostvarili 125,4 miljuna kuna prihoda te 32 milijuna kuna dobiti

Jedan od prvih dobitnika Zlatne bilance u izboru Financijske agencije za djelatnost opskrbe vodom, uklanjanja otpadnih voda, gospodarenja otpadom i sanacije okoliša, Zagrebačke otpadne vode - upravljanje i pogon d.o.o. ponovile su taj uspjeh u ovogodišnjem izboru. U konkurenciji 828 tvrtki koje posluju u toj djelatnosti, s ukupnim godišnjim prihodom u 2021. od 15,8 milijardi kuna, Zagrebačke vode imale su najbolje pokazatelje koje Fina uzima u obzir. Zagrebačke otpadne vode - upravljanje i pogon u prošloj su godini s 58 zaposlenih ostvarile prihod od 125,4 milijuna, dobit od 32 milijuna i EBITDA-u od 42 milijuna kuna uz EBITDA maržu (kada se EBITDA podijeli s poslovnim prihodom tvrtke) od 31,2. Za usporedbu, EBITDA marža u toj branši u 2021. iznosila je 16,6, a u hrvatskom gospodarstvu u cjelini 11,2. Kada je u pitanju dosegnuta likvidnost ZOV-a u prošloj godini, ona se, među ostalim, ogleda u koeficijentu tekuće likvidnosti od 3,06, što je višestruko bolji pokazatelj od prosjeka konkurencije (0,24) i nacionalnog gospodarstva, čiji je istovrsni pokazatelj 1,09. Koeficijent tekuće likvidnosti, podsjetimo, iskazuje sposobnost tvrtke da podmiruje kratkoročne obveze iz kratkoročne imovine, a poželjno je da bude veća od 2. U pogledu ekonomičnosti prošlogodišnjeg poslovanja, ona se u slučaju ZOV-a, među ostalim, ogleda u omjeru poslovnih rashoda i prihoda od 145,3 posto u korist prihoda, što znači da ova tvrtka na kunu rashoda ostvaruje 45 kuna prihoda. Taj je omjer, za usporedbu, u toj branši 1:3 u korist prihoda, a kada se promatraju sve tvrtke u zemlji, dobiva se rezultat da na kunu rashoda dolazi šest kuna prihoda.


KATEGORIJA: Rudarstvo i vađenje

DOBITNIK: Kaming

Tvrtka iz Ljubešćice lani ušla u finale, ove godine pomela konkurenciju

Kaming iz Ljubešćice, tvrtka sa šest desetljeća dugom tradicijom proizvodnje kamenih agregata, imao je najbolje financijske pokazatelje u ovogodišnjem izboru Zlatne bilance u djelatnosti rudarstva i vađenja među ukupno 224 kompanije koje su lani poslovale u ovoj branši. Nakon što je lani ušao u najuži izbor ovog priznanja koje dodjeljuje Financijska agencija, Kaming je ove godine imao najbolje pokazatelje u pogledu profitabilnosti, likvidnosti, zaduženosti, aktivnosti i ekonomičnosti. Uspjeh tvrtke iz Ljubešćice u Varaždinskoj županiji još je veći ako se zna da su u 2021., u odnosu na prethodnu godinu, rasli ukupni prihodi svih tvrtki koje posluju u spomenutoj branši, dosegnuvši 3,2 milijarde kuna uz međugodišnji rast od 10 posto. Kada je u pitanju dosegnuta likvidnost Kaminga u prošloj godini, ona se, među ostalim, ogleda u koeficijentu tekuće likvidnosti od 7,8, što je višestruko bolji pokazatelj od onog za industriju unutar koje djeluje (1,00) i domaćeg gospodarstva koje je 2021. završilo s pokazateljem 1,09. I koeficijent financijske stabilnosti (0,47) ovogodišnjeg dobitnika Zlatne bilance u toj kategoriji znatno je bolji i od konkurencije s prosjekom od 0,83 i od nacionalnog prosjeka koji iznosi 0,87. U pogledu ekonomičnosti Kaming se za 2021. može pohvaliti dosegnutim pokazateljem ukupne ekonomičnosti poslovanja od 144 posto.


KATEGORIJA: Trgovina na veliko i malo, popravak motornih vozila i motocikla

DOBITNIK: Deichmann trgovina obućom

Najveći trgovac obućom u Hrvatskoj natprosječno je financijski stabilna tvrtka

Deichmann trgovina obućom d.o.o. u sastavu istoimene kompanije sa sjedištem u Njemačkoj, najvećeg trgovca obućom u Europi, ovogodišnji je dobitnik Zlatne bilance u kategoriji trgovina na veliko i malo, popravak vozila i motocikala. Riječ je o prestižnoj kategoriji. Ostvarivši u 2021. 264,2 milijuna kuna prihoda uz dobit od 28 milijuna kuna, dobitnik Zlatne bilance u trgovini ostvario je EBITDA-u od 40,2 milijuna kuna. To je gotovo dvostruko bolji rezultat od prosječne EBITDA-e, kao zarade tvrtke prije oporezivanja, obračuna kamata i amortizacije, u trgovini. Kada se razmotri EBITDA marža kao omjer EBITDA-e i ukupnih poslovnih prihoda tvrtke, u slučaju Deichmanna ona iznosi 15,21, a na razini prosjeka za trgovinu na našem tržištu 7,2, što također ide u prilog dobitniku Zlatne bilance. Likvidnost Deichmanna ogleda se, među ostalim, u dosegnutom koeficijentu tekuće likvidnosti od 8,54, što je višestruko bolji pokazatelj od prosjeka za trgovinu (1,34) i domaće gospodarstvo u cjelini, koje za 2021. bilježi prosječni koeficijent 1,09. Deichmann je natprosječno financijski stabilna tvrtka i unutar branše i kada se pogleda hrvatsko gospodarstvo u cjelini. S koeficijentom financijske stabilnosti 0,18, ovogodišnji dobitnik Zlatne bilance u trgovini uvelike premašuje preporučeni koeficijent manji od 1, ali i prosjeke za branšu (0,65) i ukupno gospodarstvo čiji je prosjek stabilnosti 0,87.


KATEGORIJA: Građevinarstvo

DOBITNIK: Lapor

Velikogorička kompanija u konkurenciji 18.820 tvrtke imala je najbolje rezultate

Prošlogodišnji dobitnik Zlatne bilance za sektor građevinarstva, Lapor d.o.o. iz Velike Gorice ponovio je taj uspjeh i 2022. Novo priznanje za Lapor dolazi za godinu u kojoj je tvrtka povećala prihode za 5,7 posto, dobit za 44 posto, a EBITDA za 30 posto, došavši nadomak rekordnog godišnjeg prihoda od 100 milijuna kuna. U konkurenciji 18.820 tvrtki koliko ih je lani poslovalo u građevinarstvu, ostvarivši ukupno 70,7 milijardi kuna prihoda i dobit od 3 milijarde kuna, Lapor je ponovo imao najbolje pokazatelje profitabilnosti, likvidnosti, zaduženosti, aktivnosti i ekonomičnosti. Rast EBITDA-e Lapora utemeljen je na rezultatu za 2021. od 44 milijuna kuna, uz EBITDA maržu, koja se dobiva iz omjera EBITDA-e i poslovnih prihoda tvrtke, od 44,08. To je najviša ocjena za EBITDA maržu, a govori da tvrtka ima dobru troškovnu strukturu te zadržava većinski dio ostvarenih prihoda nakon pokrivanja rashoda. Kada je u pitanju likvidnost Lapora, ona se, među ostalim, ogleda u koeficijentu tekuće likvidnosti od 5,2, što je višestruko bolji pokazatelj od prosjeka za građevinarstvo (1,08), ali i domaće gospodarstvo u cjelini, kojem je istovrsni pokazatelj za 2021. 1,09. Lapor ima i bolji koeficijent financijske stabilnosti (0,79) od tvrtki te veličine (0,86) i zajedničkog prosjeka svih tvrtki u zemlji, koji iznosi 0,87.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:56