RAT ZA DRUŠTVENU MREŽU

‘Ovo još nije gotovo‘: Twitter usvojio strategiju ‘otrovne pilule‘ da zaustavi Muska, on priprema lukavi protuudar

Plan predviđa izdavanje dionica po nižoj cjeni za postojeće dioničare u slučaju da milijarder kupi više od 15 posto dionica tvrtke.

Elon Musk

 Brendan Smialowski/AFP

Upravni odbor Twittera usvojio je u petak strategiju tzv. otrovne pilule koja predviđa izdavanje dionica po nižoj cjeni za postojeće dioničare u slučaju da milijarder Elon Musk kupi više od 15 posto dionica tvrtke.

Cilj je takvog mehanizma učiniti preuzimanje tvrtke za potencijalnog kupca neisplativim, a nove dionice koje bi izdao Twitter mogli bi kupiti svi dioničari, osim Muska, po sniženoj cijeni.

Po planu, koji će biti na snazi 364 dana, mehanizam bi se aktivirao kada bi Muskov trenutni udio od 9 posto u tvrtki porastao na više od 15 posto.

Milijarder Elon Musk, vlasnik američkog proizvođača električnih automobila Tesla, ponudio je u četvrtak 41 milijardu dolara za Twitter, nekoliko dana nakon što je odbio mjesto u upravnom odboru društvene mreže.

Musk je spreman platiti 54,20 dolara po dionici Twittera, stoji u u regulatornom podnesku objavljenom u četvrtak, za 38 posto više od njezine cijene u vrijeme zatvaranja burzi 1. travnja, zadnjeg dana trgovine prije objave informacije da je šef Tesle vlasnik devet posto udjela.

Musk zagovara slobodu govora i u posljednje je vrijeme često kritizirao Twitter i njegovu politiku uklanjanja sadržaja koji su označeni kao dezinformacija.

U međuvremenu, New York Post doznaje da Muska strategije otrovne pilule neće pokolebati te da će on pokušati zaobići tu prepreku u namjeri da preuzme kontrolu nad društvenom mrežom. Prema neimenovanim izvorima, on je navodno već u pregovorima s nekim investitorima, a planove bi mogli objelodaniti za nekoliko dana.

Jedna od mogućnosti je njegov dogovor investicijskom kompanijom Silver Lake Partners, s kojom je 2018. pokušao potpuno preuzeti kontrolu nad Teslom. Ono što je u ovom scenariju intrigantno jest da je supredsjednik Uprave Silver Lakea Egon Durban ujedno i član Upravnog odbora Twittera.

U svakom slučaju, strategiju otrovne pilule moguće je izbjeći na način da više različitih investitora stekne udjele u Twitteru od kojih nijedan ne bi prelazio 15%, a onda bi svi vlasnici tih udjela mogli prevagnuti u donošenju strateških odluka i u konačnici omogućiti Musku da nastavi sa svojim planom.

- Ovo još nije gotovo, rekao je jedan izvor za NY Post.

Bloomberg je pak izvijestio da bi se u igri za preuzimanje Twittera mogla pojaviti još jedna kompanija, Thoma Bravo, koju se povezuje s Muskovim protivnicima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 18:48