ODAVAO TAJNE

‘Otkrio je to svima, i pilotima i ljubavnicama‘: Superbogati vlasnik slavnog nogometnog kluba i ovog se puta izvukao...

Dobio je tri godine uvjetno i mora platiti pet milijuna dolara, što je za njega prava sitnica...

Joe Lewis na sudu u New Yorku

 Angela Weiss/Afp/Profimedia

Joe Lewis (86), britanski investitor čija obitelj posjeduje nogometni klub Tottenham Hotspur, prošle se godine predao američkim vlastima nakon što je optužen za 19 kaznenih točaka, uključujući prijevaru s vrijednosnim papirima, davanje lažnih izjava i ono najvažnije - odavanje povjerljivih informacija o tvrtkama čijim dionicama se trguje na burzi.

Optužen je tada da je informacije otkrio prijateljima, privatnim pilotima, partnericama i drugima, kao i da je nekima od njih posudio stotine tisuća dolara kako bi zaradili na dionicama, koristeći saznanja s kojima je Lewis bio upoznat budući da je bio član raznih korporativnih odbora. Inside trading ili insajdersko trgovanje je trgovanje dionicama javnog poduzeća ili drugim vrijednosnim papirima na temelju materijalnih, nejavnih informacija o poduzećima, a što je u SAD-u strogo zabranjeno.

No, Lewis ipak neće u zatvor. Američki savezni sudac na Manhattanu u četvrtak je osudio je 87-godišnjaka uvjetno na tri godine zatvora i novčanu kaznu od 5 milijuna dolara.

Lewis se u srpnju prošle godine izjasnio nevinim, a njegov odvjetnik David Zornow tada je izjavio da je američka vlada napravila "nečuvenu pogrešku u prosudbi kada je optužila Lewisa". Tada je pušten uz jamčevinu od 300 milijuna dolara, a njegova gotovo stometarska jahta Aviva i privatni zrakoplov postavljeni su kao osiguranje.

image

Jahta Aviva

Erdb/mega/The Mega Agency/Profimedia/

Lewis i Tottenham

Milijarder je držao je većinski udio u engleskom nogometnom klubu Tottenham Hotspur više od dva desetljeća. Taj dionički udio sada je u vlasništvu zaklade njegove obitelji. U nogometnom klubu, koji je u posljednjih godina nekoliko navrata izazivao veliki interes investitora koji su htjeli kupiti klub, optužbe protiv Lewisa okarakterizirali su kao "pravnu stvar koja nije povezana s klubom".

Lewis je rođen u pubu u istočnom Londonu 1937., napustio je školu kao tinejdžer i posvetio se obiteljskom poslu ugostiteljstva. Već kao mladić postigao je uspjeh s lancem restorana prije nego što se iz Ujedinjenog Kraljevstva 1979. preselio na Bahame. Izgradio je reputaciju na financijskim tržištima velikim, špekulativnim trgovinama valutama, uključujući unosnu okladu protiv funte uoči crne srijede 1992., kada je Britanija izašla iz europskog tečajnog mehanizma.

Lewis je također osnivač Tavistock grupe (koja nosi isto ime kao i skroman posao obitelji Lewis prije 70 godina), koja posjeduje imovinu 200 velikih korporacija, a koja uključuje nekretnine, poljoprivredna zemljišta i umjetničkih djela Pabla Picassa, Henrija Matissea i Luciana Freuda.

image

Joe Lewis na sudu u New Yorku

Angela Weiss/Afp/Profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 19:20