DOBRA PRAKSA

Osijek jedini u Hrvatskoj najbolje maturante nagrađuje besplatnim vozačkim: I ove godine za njih ide 50 tisuća eura

Beata Pepić Banović

 Gradonačelnik.hr

Grad Osijek prošle je godine, prvi u Hrvatskoj, kao jednu od mjera poticanja i nagrađivanja izvrsnosti uveo besplatan vozački ispit za 50 najboljih maturanata. Otkako je, polovicom godine, mjera uvedena, svoju nagradu iskoristilo je već 47 tadašnjih maturanata, a njih 19 već je položilo vozački ispit

Beati Pepić Banović 19 je godina i studentica brucošica je Studija fizioterapije u Vukovaru u koji svakog nastavnog dana putuje vozeći polako i sigurno obiteljski folkswagen polo, na ruti dugoj 35-40 kilometara, pola sata- sat u jednom smjeru, najprije ujutro u smjeru fakulteta, a onda iza podne natrag doma.

-Bude ponekad i dva puta na dan. Ali, GTI je to, 1.6, star 11 godina, služi i nemam s njim problema- kazuje nam kao da za volanom provodi cijeli život, a ne tek mjesec-dva.

Mlada vozačica vozački je ispit položila jesenas, u Auto školi Legos u Osijeku, koju je upisala netom iza lanjskog ljeta. I to zahvaljujući nagradi Grada Osijeka, piše gradonačelnik.hr.

-Nagrada mi znači jako puno, ponajprije jer je u pitanju priznanje za rad i trud u srednjoj školi, Općoj gimnaziji, iskazan kroz protekle četiri godine, za postignuti odličan uspjeh u svim razredima. Ipak je to nagrada za trud i napor koji sam ulagala u svoje školovanje sve ove godine i samo daljnji dodatan poticaj da i dalje marljivo učim i radim i što se tiče školovanja, ali i općenito motiv i potvrda da se u životu uvijek naš uloženi trud isplati kad – tad. Osjećam i zbog toga izniman ponos, jasno i zadovoljstvo, također i zahvalnost prema Gradu i gradonačelniku što su došli na tu krasnu ideju da nam pomognu naučiti voziti i što su nam to na koncu i omogućili. Hvala im velika. Nagrada mi je puno pomogla i došla je u pravi trenutak jer sam krenula studirati u Vukovaru i taman sam planirala ići polagat vozački ispit. Moram pohvaliti i auto školu stručnim profesionalnim, smirenim i ljubaznim zaposlenicima. Sretna sam – ističe nam mlada studentica i vozačica Beata…

Kako bi poticao izvrsnost među učenicima srednjih škola Grad Osijek je, naime, prošle godine uveo novu mjeru i nagradio 50 najboljih maturanata – plaćenim vozačkim ispitom, donosi gradonačelnik.hr. Vrijednosnice, koje su mogli iskoristiti u osječkim auto-školama po vlastitom izboru, uručio im je gradonačelnik Ivan Radić 30. lipnja 2022.

– Od 1.652 osječkih maturanata ove godine, Grad Osijek je nagradio najboljih 50 maturanata koji će dobiti besplatni vozački ispit, odnosno vaučer u vrijednosti od sedam i pol tisuća kuna za što smo u proračunu Grada Osijeka izdvojili 375.000 kuna. Mislim da je to hvalevrijedna gesta kojom potičemo izvrsnost u školovanju- izjavio je gradonačelnik Radić tijekom svečanosti uručenja nagrada.

Pedeset najboljih maturanata su izabrali ravnatelji koji su ta imena elektroničkim putem dostavili Gradu Osijeku. Naravno, išao je broj maturanata razmjerno veličini, odnosno broju učenika u školi, podsjetili su iz Grada.

-Drago mi je da možemo nagrađivati izvrsnost. Velika većina tih maturanata će nastaviti i svoje školovanje u fakultetskim klupama na našem sveučilištu. Tu ćemo ih također pratiti jer kao što znamo i tu imamo svoj program stipendiranja izvrsnosti i nadam se da ćemo na ovaj način potaknuti i buduće maturante da budu što bolji u svojim uspjesima i izvannastavnim aktivnostima- zaključio je gradonačelnik Osijeka.

U ime nagrađenih zahvalio se tom prilikom Marko Zirojević, maturant Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn…

–Ovo je nevjerojatno rasterećenje za roditeljski proračun i nevjerojatna čast. Neopisivo je biti dobitnik ovakve nagrade, i dalje smo bez riječi svi. Vjerojatno odmah nakon škole ne bih išao na vozački tako da je ovo masovno promijenilo sve planove koje smo imali i iznimno sam zahvalan- istaknuo je odličan maturant, a sada također mladi vozač.

Uz čestitke na ostvarenim uspjesima osječki gradonačelnik Ivan Radić poželio je i uspjeh na vozačkom ispitu nagrađenim maturantima koji su nagradu objeručke prihvatili i uhvatili se volana. U razdoblju od kad je projekt „Vozački ispiti“ započeo do prosinca 2022. ukupno je 47 maturanata u gradskim auto školama započelo postupak polaganja, a njih 19 već i položilo ili završilo obuku za polaganje vozačkog ispita.

Osim izvrsnosti prethodno su trebali udovoljiti još nekoliko postavljenih temeljnih uvjeta: da maturant ili maturantica ima prijavljeno prebivalište na području Grada, slobodno odabrana automobilska škola ima sjedište na području Osijeka, nagrađeni su morali iskoristiti dobivenu nagradu do 31. prosinca. Vrijednosnica je sadržavala osobne podatke nagrađenog maturanta i ili maturantice i naravno bila neprenosiva.

Tim pristupom Grad je nagradio najbolje osječke maturante i omogućio svim lokalnim tvrtkama koje su registrirane za školovanje budućih vozača, ostvarivanje dodatnih prihoda.

-Upravni odjel za društvene djelatnosti, Odsjek za prosvjetu, tehničku kulturu, djecu i mladež – uputio je svim ravnateljima srednjoškolskih odgojno-obrazovnih ustanova s područja Grada Osijeka Prijedlog kriterija izbora osječkih maturanata za pohađanje automobilskih škola. U tom prijedlogu kriterija, uz ostalo, stajalo je da ravnatelj i stručne službe osječkih srednjih škola imaju diskrecijsko pravo odlučivati o izvrsnosti maturanata koji će o trošku Grada Osijeka dobiti plaćeno pohađanje automobilske škole u stjecanju vozačke dozvole za upravljanje motornim vozilima B kategorije, a sugeriralo se i da se pri izboru maturanata uzme u obzir njihov doprinos promicanju ugleda škole, ali i ugleda Osijeka kao prikladnog društvenog okružja za razvoj cjelovite osobnosti- napominju nam iz Grada.

U tom pogledu predložili su vrednovati: sudjelovanje na natjecanjima gradske, županijske, državne i međunarodne razine, pri čemu se pravično luče plasman na natjecanje s jedne strane, a s druge postignuća, odnosno osvajanje 1., 2., ili 3. mjesta, pohađanje dvije srednje škole (primjerice Glazbene škole Franje Kuhača kao druge srednje škole, uzorno vladanje, tj. odnos prema drugim učenicima i profesorima, sudjelovanje u školskim i izvanškolskim aktivnostima, te naposljetku prosjek ocjena od 4,00 do 5,00…

Svojevrstan je kuriozitet da su brat i sestra Borna i Lorena Topalović iz Biševske 28 Osijek, bili najbolji maturanti Elektrotehničke i prometne te Ugostiteljsko-turističke škole, a usput, Grad je lani nagradio 35 maturantica i 15 maturanata.

-Maturanti su sklapali ugovor sa auto školom koji zajedno sa vrijednosnicom predstavlja dokumentaciju potrebnu za isplatu troška polaganja vozačkog ispita koju automobilska škola dostavlja u privitku e-računa zajedno sa specifikacijom troška. E-račun predujma u iznosu 3.750 kuna ispostavlja se po potpisu ugovora, a ostatak do punog iznosa koji ne može biti veći od 7.500 kuna bit će plaćen u roku od 30 dana od ispostavljanja e računa i potvrde o završenoj obuci za polaganje vozačkog ispita- dodali su nam iz Grada o administrativnoj provedbi hvale vrijedna projekta nagrađivanja najboljih maturanata koji se, kako nam otkrivaju, nastavlja i ove godine, a za njega je u ovogodišnjem proračunu Grada Osijeka osigurano 50 tisuća eura. (Pero Livajić)

‘Dobre prakse’ kao inspiracija i poticaj gradovima za uvođenje novih i još boljih mjera…. Javite nam svoje primjere!

‘Dobre prakse’ nova je rubrika na našem portalu u kojoj želimo dodatno istaknuti i pohvaliti primjere dobre prakse iz gradova. Prateći na dnevnoj bazi što se radi u gradovima i kakvim projektima i mjerama gradske uprave nastoje podići kvalitetu života u svojim sredinama često se susrećemo mjerama i projektima kojima gradovi izlaze iz uobičajenih okvira i klasičnih proračunskih stavki. Mjere su to koje ne moraju nužno biti financijski izdašne i teške, ali su inovativne i jedinstvene te demonstriraju brigu i posebnu pažnju prema svojim korisnicima i njima donose ljepši i kvalitetniji život u njihovom gradu bili to studenti, učenici, umirovljenici, mladi, poduzetnici….. Nadamo se da će i ova rubrika biti dodatni poticaj i inspiracija gradskim upravama da, ukoliko to već nemaju, osmisle nešto slično te i na ovaj način, soft projektima i mjerama, pokažu svojim građanima da im je stalo i da brinu.

Ukoliko u svom gradu prakticirate neku jedinstvenu mjeru i na poseban i inovativan način pomažete ili potičete određene grupe građana, a da nam je ta praksa dosad promakla i nismo o njoj pisali, slobodno nam se javite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 06:06