Kraj 'debelih' godina

Olaf Scholz o posljedicama usporavanja 'lokomotive' EU: Neće više biti novca kao prije

Ubuduće dodatnih i nepredviđenih poreznih prihoda neće biti, upozorio je ministar Scholz
Radnik u prvoj Daimlerovoj tvornici baterija u Kamenzu, Njemačka
 Matthias Rietschel / REUTERS

Debele godine su iza nas, upozorio je u intervjuu za visokotiražni Bild njemački ministar financija Olaf Scholz. Posljednja godina, procijenio je Scholz za 'Bild', u kojima je njemačka država ubirala više poreza nego što je predviđala, bila je 2018..

- Naša ekonomija gubi zamah i ubuduće dodatnih i nepredviđenih poreznih prihoda neće biti – naglasio je njemački ministar financija koji se nije zaustavio na upozorenjima o slabljenju države blagostanja, već je ostavio otvorenom mogućnost da se i u Njemačkoj, po uzoru na Francusku, dogode prosvjedi 'žutih prsluka'.

Dio njemačkih medija Scholzova upozorenja stavlja u kontekst pregovora o solidarnoj naknadi unutar vladajuće koalicije između CDU-a i socijaldemokrata iz čijih redove dolazi ministar financija. Dok CDU traži značajno ograničavanje obveze njemačkih poreznih obveznika s boljim primanjima da dodatno izdvajaju za nezaposlene, SPD ustraje na manjim promjenama sustava plaćanja solidarne naknade.

- Unutar koalicije mi smo se usuglasili kako porezni obveznici s većim prihodima trebaju plaćati solidarnu naknadu. Oni koji godišnje zarađuju milijun eura i više od toga trebali bi ubuduće plaćati 24 tisuće eura manje. S druge strane, one koji godišnje ostvare prihod do 180 tisuća eura u potpunosti bi oslobodili solidarne naknade koja je u takvim slučajevima dosada bila 3600 eura godišnje – naveo je Scholz u intervjuu Bildu.

Analizirajući Scholzov istup, ugledni Die Zeit podsjeća da su se SPD i CDU ranije dogovorili kako do 2021. proračunski prihod od solidarne naknade treba smanjiti za deset milijardi eura. Takvo smanjenje, procjenjuje list, značilo bi ukidanje obveze solidarne naknade za 90 posto sadašnjih obveznika.

S obzirom na trenutnu nisku potporu njemačkih građana SPD-u koja se kreće između 14 i 16 posto, njemački mediji procjenjuju kako Scholz neće pristati na ukidanje solidarne naknade kako bi održao povjerenje lijevo orijentiranih birača u najvećoj europskoj ekonomiji. Pritom navode kako je ministar Scholz Bildu potvrdio mogućnost da istakne kandidaturu za novog njemačkog kancelara nakon što je Angela Merkel najavila povlačenje iz politike, samim tim i s funkcije kancelarke koju sada obnaša.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:45