TV BIZNIS U HRVATA

Odmah iza Nove TV i RTL-a probio se ‘Drugi plan‘, lani su imali čak 87 milijuna prihoda: Njihove su dvije hit serije

U analizu nije uvršten HRT jer oni predaju financijski izvještaj kao proračunski korisnik

Serija Novine

 Drugi Plan

Televizijski biznis se isplati, pokazala je analiza Financijske agencije (Fina) koja je napravljena u povodu Svjetskog dana televizije, 21. studenoga.

Prema podacima Fine, poduzetnici u djelatnosti emitiranja televizijskog programa ostvarili su u prošloj godini ukupnu neto dobit od 121,2 milijuna kuna, što je 130 posto više u odnosu na prethodnu godinu.

Najveće ukupne prihode, od 470,9 milijuna kuna, ostvarila je Nova TV, što je udio od 44,4 posto u ukupnim prihodima djelatnosti. Ona je ujedno iskazala i najveću dobit - 91,9 milijuna kuna. I prema trećem parametru - broju zaposlenih - Nova TV je najveća. Imala je 346 zaposlenih, što je udio od 31,5 posto u ukupnom broju zaposlenika u djelatnosti emitiranja televizijskoga programa.

Dobit RTL-a

Na drugom mjestu je RTL Hrvatska s 355,2 milijuna kuna prihoda. Prije samo godinu dana, kako pokazuje tablica, bila je na nuli, a lani je ostvarila 16,8 milijuna kuna dobiti i imala 331 zaposlenog.

Na treće mjesto, prema ukupnim prihodima, probila se neovisna producentska kuća koju su 2004. osnovali Nebojša Taraba i Miodrag Sila, a 2020. u njezinu je vlasničku strukturu ušla njemačka kuća Beta Film - Drugi plan, koja je prilično mnogo radi s dvije najpoznatije streaming platforme, Netflixom i HBO-om.

image

Nebojša Taraba, jedan od osnivača Drugog plana

Tomislav Kristo/Cropix

Ona je u prošloj poslovnoj godini, vjerojatno na krilima svojih megauspješnih serija "Novine" i "Uspjeh", ostvarila malo više od 87 milijuna kuna prihoda. Za ilustraciju, godinu prije prihod im je bio 16,4 milijuna kuna. Slijedom toga rasla je i dobit - s 218.000 kuna u 2020. godini na više od 4 milijuna kuna u 2021. godini.

Disney i Maxsport

Na četvrtom je mjestu The Walt Disney Company Bulgaria EOOD - Podružnica Zagreb s osam zaposlenih, 18,8 milijuna kuna prihoda i 5,03 milijuna kuna dobiti, a na petom je mjestu Maxsport media s jednim zaposlenim, prihodima od 17,8 milijuna kuna i dobiti od 177.000 kuna.

Fina Hrvatsku radioteleviziju nije uvrstila u ovu analizu jer od prošle godine HRT predaje financijski izvještaj proračuna i proračunskih korisnika te, kako ističu u Agenciji, "podaci nisu usporedivi".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:47