MULJ PROUZROČIO PROBLEM

Odlukom Tomaševića poravnat je dug: Zagreb za pročistač voda plaća 50 milijuna eura godišnje

To je gotovo duplo više od ugovorene naknade za pročistač u računima za vodu koje naplaćuje ViO

Pročistač otpadnih voda, centralni pogon

 Ranko Suvar/Cropix

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević donio je odluku da se Zagrebačkim otpadnim vodama (ZOV) koje upravljaju pročistačem voda u Resniku isplati 16 milijuna eura na ime duga nastalog u prošloj godini.

Na pitanje kako je nastao toliki dug, a imajući u vidu da se ZOV-u, u većinskom vlasništvu stranih korporacija E.ON i EVN Grupe, godišnje iz gradskog komunalnog poduzeća Vodoopskrbe i odvodnje (ViO) proslijedi oko 26 milijuna eura prikupljenih iz računa za vodu koje plaćaju Zagrepčani, iz uprave glavnog grada pojasnili su nam kako se radi o obvezi nastaloj temeljem Ugovora o koncesiji za izgradnju pročistača voda sa ZOV-om i pripadajućih sporazuma.

- Zagrebačke otpadne vode ispostavljaju Vodoopskrbi i odvodnji mjesečne račune za cijenu usluge. Vodoopskrba i odvodnja obračunava i naplaćuje od krajnjih korisnika uslugu pročišćavanja otpadnih voda i naknadu za razvoj pročišćavanja otpadnih voda putem računa za vodu i odvodnju. Ako sredstva prikupljena na ime usluge za pročišćavanje i naknade za razvoj pročišćavanja otpadnih voda nisu dostatna za plaćanje mjesečne cijene usluge Koncesionaru, Grad Zagreb je, sukladno odredbama Ugovora o koncesiji i Sporazuma, obavezan doznačiti nedostatna sredstva iz svog proračuna ili iz drugih izvora koji mu stoje na raspolaganju - naveli su nam iz zagrebačke Gradske uprave.

"Poravnali" dug

Budući da se u poslovnom izvješću ZOV-a za 2022. navodi kako tvrtka ima nenaplaćeno potraživanje od Grada i tvrtki u gradskom vlasništvu od 15,6 milijuna eura, zanimalo nas je jesu li Tomaševićevom odlukom dvije strane "poravnale" dug.

- Plaćanjem po odluci gradonačelnika Zagreba podmirena su sva dospjela potraživanja ZOV-a zaključno s 30. studenim 2023. Potraživanja su nastala temeljem naših redovnih mjesečnih računa za cijenu usluge - poručeno nam je iz ZOV-a, koji su 1998. osnovale tvrtke Wassertechnik (sa sjedištem u Beču i u sastavu EVN-a), njemački Westenergie Aqua (E.ON) - obje s po 48,5 posto vlasništva - i Vodoprivreda Zagreb d.d. s tri posto udjela. Krajem 2000. ZOV je s Gradom Zagrebom sklopio koncesijski ugovor prema kojem će izgraditi Centralni uređaj za pročišćavanje otpadnih voda (CUPOVZ), upravljati njime 28 godina i predati ga Gradu krajem 2028..

Vrlo brzo nakon početka primjene spomenutog koncesijskog ugovora pojavio se problem odvoza mulja koji nastaje u pročistaču. Iako se Grad obvezao da će odvoziti i zbrinjavati mulj, to, kako su nam potvrdile obje strane, nije bio slučaj.

Ugovorena naknada

- Trenutačno prema Ugovoru o koncesiji ZOV umjesto Grada Zagreba zbrinjava mulj. Mjesečni troškovi zbrinjavanja mulja, koji ujedno predstavljaju redovnu i ugovornu obvezu Grada Zagreba, iznose otprilike 800 tisuća eura neto - naveli su nam iz ZOV-a.

Kada se tim iznosima godišnje naknade iz računa za vodu i nadoknade razlike doda godišnji iznos troškova zbrinjavanja mulja, dolazi se do ukupne svote od 51 milijun eura koju Zagreb godišnje ispostavlja ZOV-u. Što je gotovo duplo više od ugovorene naknade za pročistač u računima za vodu koje naplaćuje ViO.

Na međunarodnom javnom natječaju za izgradnju pročistača ZOV je dao ponudu od tadašnjih 250 milijuna njemačkih maraka. Tvrtka ulaganje svojim vlasnicima vraća kroz dividende, a samo za 2022. E.ON-u i EVN-u isplaćeno je iz dobiti ZOV-a po 17,7 milijuna eura dividende.

Graditelji pelješkog mosta u ‘igri‘ za velikogorički pročistač

Suvlasnik tvrtke koja upravlja Zagrebačkim otpadnim vodama, Wassertechnik u sastavu austrijskog EVN-a, konkurira i za posao rekonstrukcije pročistača voda u Velikoj Gorici na natječaju VG Vodoopskrbe vrijednom 21,2 milijuna eura. Zanimljivo je da se s EVN-om natječe, među ostalima, i kineska kompanija China Road and Bridge Corporation koja je izgradila Pelješki most. Na otvaranju ponuda na natječaju VG Vodoopskrbe u srijedu objavljeno je da Kinezi nude 35 milijuna eura za rekonstrukciju pročistača, Wassertechnik s partnerima 31,3 milijuna eura, a u "igri" su još dvije ponude. Osim na tom natječaju graditelji Pelješkog mosta konkuriraju ili su se natjecali za poslove koje nude Hrvatske ceste, dubrovački Vodovod i HŽ Infrastruktura. Dobili su, među ostalim, gradnju spojne ceste čvora Vučevica na autocesti A1 i državne ceste DC8 kod Splita. Taj projekt, koji uključuje i izgradnju tunela Kozjak, vrijedan je 74,6 milijuna eura. Svi ti iznosi su bez PDV-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 15:20