TOČAN IZRAČUN

Odgovor na pitanje koje zanima naše zaposlene u Njemačkoj: Sa koliko točno godina se može u mirovinu?

U Njemačkoj postoji starosna mirovina za osobito dugo osiguranike

Ilustrativna fotografija

 Zero Creatives/Imagesource/Profimedia/Zero Creatives/imagesource/profimedia

Mnogi radnici u Njemačkoj razmišljaju o ranijem umirovljenju prije normalne dobi za umirovljenje. To im omogućuje starosna mirovina za osobito dugo osiguranike, poznatija kao mirovina sa 63 godine.

No, znači li to da svi mogu otići u mirovinu bez odbitka čim navrše svoj 63. rođendan?

Ne. Prava mirovina sa 63 godine odnosila se samo na osobe koje su rođene prije 1953. godine i odavno su u mirovini, piše Fenix Magazin. “Dob potrebna za prijevremenu mirovinu postupno će se podizati na 65 godina za osiguranike rođene do 1964.”, kažu iz njemačkog Saveza za mirovinsko osiguranje.

Primjerice, postoji dobna granica od 64 godine i dva mjeseca za rođene 1959. godine.

Prijevremeno umirovljenje bez odbitaka: Potrebna su dva zahtjeva

“U ovom trenutku možete otići u mirovinu bez ikakvih odbitaka, sve dok su svi uvjeti stvarno ispunjeni”, nastavio je stručnjak. Osim relevantne dobi, morate imati uplaćenih najmanje 45 godina doprinosa u zakonskom mirovinskom osiguranju.

Pozadina je da se postupno povećava i redovita dob za odlazak u mirovinu. Dok je dom za umirovljenje 65 godina za sve rođene do 1947., povećan je za jedan mjesec za one rođene od 1947. do 1958. i za dva mjeseca za one rođene od 1959. do 1964. godine.

Za sve rođene 1964. godine ili kasnije standardna dob za odlazak u mirovinu je 67 godina.

Mirovina sa 63 godine moguća je samo uz odbitke

Uostalom, piše Fenix Magazin, još uvijek možete ići u mirovinu sa 63 godine sve dok možete dokazati da imate najmanje 35 godina uplata u mirovinsko osiguranje. To se zove starosna mirovina za one koji su dugo osigurani, ali je popraćena odbicima do 14,4 posto od vaše mirovine.

Točnije: za svaki mjesec prije odlaska u mirovinu od predviđenog odbit će se 0,3 posto. I to trajno. To se ne mijenja nakon što dosegnete standardnu dob za umirovljenje.

Ako želite znati što se odnosi na vas, možete koristiti kalkulator početka mirovine i iznosa mirovine njemačkog mirovinskog osiguranja. Tamo ćete saznati kada i pod kojim uvjetima možete otići u mirovinu, navode njemački mediji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:02