EFEKT LAVINE

Novi naputak bankama iz europskog financijskog centra moći: Pratite društvene mreže...

Ovu su informaciju Reutersu otkrila dva bankarska direktora

Društvene mreže/Ilustracija

 /Bigtunaonline/alamy/alamy/profimedia

Europska središnja banka (ECB) zatražila je od skupine banaka da prate društvene mreže kako bi otkrile objave koje bi mogle potaknuti velik broj klijenata da povuku novac s računa, rekla su Reutersu dva bankarska direktora.

Europski regulatori pooštrili su kontrolu likvidnosti banaka nakon kolapsa Silicon Valley Banka i Credit Suissa u ožujku prošle godine, podsjetili su izvori koji htjeli ostati anonimni.

Credit Suisse poljuljala je objava najvećeg dioničara da neće sudjelovati u dokapitalizaciji nakon ogromnih gubitaka, povezanih s manjkavim internim mehanizmima kontrole i problematičnim ulaganjima. Uskočila je vlada koja je osigurala jamstva i isposlovala spajanje s najvećom domaćom bankom UBS-om.

Silicon Valley Bank posrnuo je pak nakon neuspjelih pokušaja ‘pokrivanja‘ nerealiziranih gubitaka na portfelju državnih obveznica. Financijske vlasti odlučile su klijentima isplatiti i neosigurane pologe, ali problemi su iskrsnuli i u drugim bankama srednje veličine.

ECB je krajem ožujka zaključio da je bankovni sektor u eurozoni otporan. Europska agencija za banke (EBA) pozvala je pak regulatore zemalja EU-a da procijene rizike, uključujući društvene mreže, koji bi mogli "pridonijeti pogoršanju percepcije i ugleda" banaka.

ECB je u međuvremenu od nekih zajmodavaca zatražio da prate objave na društvenim mrežama koje bi mogle stvoriti negativnu percepciju u javnosti, rekli su izvori u srijedu.

Jedna velika banka naložila je timu djelatnika da prati eventualne učestale negativno intonirane objave i po potrebi obavijesti riznicu koja bi trebala procijeniti njihov mogući utjecaj na depozite, rekao je u srijedu izvor.

Mehanizam možda neće zaustaviti povlačenje novca iz banaka, ali regulatori i banke žele biti spremni, rekli su upućeni izvori.

Glasnogovornik ECB-a odbio je komentirati tu informaciju.

"Društveni mediji omogućuju brže širenje informacija, ali također mogu izazvati ili pojačati šokove", objavio je u studenom ECB u izvješću o financijskoj stabilnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:30