UOČI POSKUPLJENJA

Navala na crpke: Podaci porezne otkrivaju koliko se goriva prodalo u ponedjeljak, brojka je ogromna

Prosječna dnevna fiskalizacija u prvih 15 dana ožujka iznosila je 563 milijuna kuna, a prošli je ponedjeljak dosegnula 760 milijuna
 Damjan Tadić/Cropix

Velike gužve na benzinskim postajama tijekom ovog i prošlog ponedjeljka, uoči poskupljenja goriva, kako se čini, značajno su utjecale na dnevni promet u maloprodaji. U ponedjeljak 14. ožujka, kako pokazuju podaci Porezne uprave, fiskalizirani računi iznosili su 718,5 milijuna kuna, tri puta više nego na isti dan prošle godine kada je iznos bio 231,8 milijuna kuna. Vrlo slični omjeri zabilježeni su i prethodni ponedjeljak, 7. ožujka. Taj je dan vrijednost računa iznosila još više, 760,7 milijuna kuna, dok je na isti dan prije godinu dana bila 254,8 milijuna kuna.

Promet ugostitelja

Iako postoje pretpostavke da su kućanstva proteklih tjedana povećala kupnju i radi stvaranja zaliha, najveći doprinos povećanju vrijednosti fiskaliziranih računa vjerojatno su dale rekordno visoke cijene goriva. U Poreznoj upravi nemaju strukturu fiskaliziranih računa po proizvodima, iz kojih bi bilo vidljivo koliko u ukupnom prometu sudjeluje kupnja goriva, ali brojke jasno upućuju na to da su građani mnogo više trošili u dva dana prije nego što je gorivo poskupjelo.

Prosječna dnevna fiskalizacija u prvih 15 dana ožujka ove godine iznosila je 563 milijuna kuna, a u istom razdoblju prošle godine bila je na razini od 461 milijun kuna. Promet u dva usporedna dana iz prošle godine, očito je, nije reprezentativan, ali usporedba s prosječnim dnevnim utrškom svejedno pokazuje da su u dva ponedjeljka u ožujku zabilježeni za trećinu veći iznosi fiskaliziranih računa nego u ostalim danima.

Na razini cijelog prošlog tjedna ukupna vrijednost fiskaliziranih računa iznosila je četiri milijarde kuna i bila je 22 posto veća (707,7 milijuna) u odnosu na usporedivi tjedan 2021. godine.

Smanjenje cijene

Pritom je u djelatnosti trgovine na veliko i malo, popravak motornih vozila i motocikala vrijednost računa porasla za 11 posto, na 2,7 milijardi kuna, dok je u ugostiteljstvu i turizmu uvećana čak 97 posto, na 287,3 milijuna kuna. Razlog snažnog rasta prometa u toj djelatnosti leži u tome što su 1. ožujka prošle godine ugostitelji dobili mogućnost otvaranja terasa kafića i restorana, a relaksacija mjera nastupila je dva tjedna ranije, 15. veljače, kada su kafići mogli početi prodavati kavu za van.

Cijena goriva mijenja se svaki utorak i računa se prema prosjeku cijena od prošloga tjedna, od ponedjeljka do petka. Od sljedećeg tjedna, kako je rekao ministar gospodarstva Tomislav Ćorić, očekuje se značajno umanjenje cijene goriva. Kako bi olakšala situaciju s gorivom, Vlada je najavila da će na idućoj sjednici donijeti nove uredbe, od 1. travnja do kraja godine suspendirat će penaliziranje, odnosno obavezu distributerima da u benzin i dizel dodaju biogorivo što bi njihov trošak smanjilo za 50 lipa.

U konačnici, za taj iznos mogla bi se rasteretiti i cijena goriva. Iako je Vlada snizila trošarine u litri dizela i benzina za 20 i 40 lipa, što će proračun stajati 151 milijun kuna, veće cijene goriva imaju za rezultat i povećanje prihoda proračuna, prije svega kroz naplatu PDV-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:09